Przepis na bakłażan zapiekany krok po kroku
- Bakłażan 500 g
- Cebula 150 g 1 średnia sztuka
- Ryż biały 200 g
- Pomidor 500 g 2 duże sztuki
- Ser żółty 100 g
- Olej rzepakowy 20 ml
- Ser Feta 100 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Natka pietruszki 10 g
Bakłażana przekrój na pół.
Wydrąż środek, aby przygotować miejsce na farsz.
Miąższ pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pomidora pokrój w kostkę.
Na patelnię dodaj pomidory oraz pokrojonego bakłażana i smaż przez 5 minut.
Dodaj ryż, dopraw całość solą i pieprzem.
Wymieszaj składniki.
Dodaj bazylię i oregano.
Ser zetrzyj na tarce.
Bakłażany nafaszeruj i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posyp serem żółtym.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
W malakserze umieść ser feta, oliwę oraz liście mięty i pietruszkę.
Zblenduj na gładki sos.
Bakłażana podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Bakłażan zapiekany - cechy przepisu
Więcej o bakłażanie zapiekanym
Wartości odżywcze bakłażana zapiekanego
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w bakłażanie zapiekanym
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na bakłażan zapiekany
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na bakłażan zapiekany
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bakłażanie zapiekanym
Lista alergenów dla bakłażana zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Ser Feta