Babka murzynek

Opublikowano: 05.09.2022 r., 16:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto na talerzu
Babka murzynek
Dobre, łatwe i pyszne ciasto czekoladowe idealne na święta wielkanocne to babka murzynek. To sprawdzony przepis na wilgotnego i puszystego placka
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
407 kcal
Kcal w porcji
124 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babkę murzynka krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Płaską łyżkę sody i mąkę przesiej do miski.

Dodaj do niej kakao, lekko wymieszaj.

Oddziel żółtka od białek.

Mleko, żółtka, olej, aromat waniliowy (do smaku) oraz cukier miksuj do połączenia składników.

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao do zmiksowanych produktów, ponownie zmiksuj do połączenia składników.

Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.

Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.

Formę na babkę posmaruj olejem. Posyp bułką tartą (i strzep nadmiar bułki).

Wlej do formy masę i wstaw do piekarnika.

Piecz do suchego patyczka (zajmie to około 50 minut).

Polecam oblać babkę murzynka pyszną czekoladową polewą do murzynka.

Jak oceniasz przepis na babkę murzynka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat babki murzynka

Dobre, łatwe i pyszne ciasto czekoladowe idealne na święta wielkanocne to babka murzynek. To sprawdzony przepis na wilgotnego i puszystego placka. Przepis na babkę murzynka robi się bardzo szybko, a wykonanie nie jest skomplikowane. Warto podać ją na świętach wielkanocnych jako odmiana tradycyjnej, jasnej babki. Świetnie pasuje do niej pyszna czekoladowa polewa. Z tym sprawdzonym przepisem nawet początkujący da sobie radę. Zobacz, jak zrobić babkę murzynka – pyszne ciasto czekoladowe doskonałe na każdą okazję.

Pyszna babka murzynek jest to nic innego, jak czekoladowe ciasto w formie babki wielkanocnej (na święta wielkanocne jak znalazł). Składa się z prostych składników. Robiona jest a bazie kakao, a nie czekolady. Poza tym przepis na babkę murzynka zawiera mąkę, mleko, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wielkanocna babka murzynek jest łatwa do zrobienia – to wszyscy wiedzą. W wielkim skrócie: oddziel białka od żółtek. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia połącz w jednej misce, a w drugiej wymieszaj resztę produktów (oprócz białek). Białka ubij na sztywno. Do mokrych składników dodaj suche i zmiksuj. Na końcu wymieszaj całość z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy na babkę (polej ją olejem i posyp bułką tartą). Pozostało tylko upieczenie ciasta (około 50 minut). Czekoladowa, wielkanocna babka murzynek doskonale komponuje się z polewą do murzynka.

Sprawdzony przepis na te łatwe, wielkanocne ciasto czekoladowe charakteryzuje się tym, że jest to wypiek puszysty i zarazem wilgotny. Łatwo jednak sprawić, że babka murzynek stanie się twardsza i bardziej sucha. By babka murzynek była wilgotna w środku, należy odpowiednio długo ją piec. Nie wiesz, jak zrobić babkę murzynka, by wnętrze było idealne? Najważniejsze jest to, by wyjąć ciasto z piekarnika w odpowiednim momencie. Sugeruj się zasadą „suchego patyczka”. Sprawdzaj patyczkiem do szaszłyka stopień upieczenia ciasta (na środku, nie po brzegach). Patyczek ma być suchy – wtedy babka jest dobra. Jak tylko patyczek będzie suchy, wyjmij ciasto.

Do przepisu na babkę murzynka można dodać zamienniki cukru, takie jak erytrytol albo ksylitol. Jak zrobisz babkę murzynka, może ona być dobra między innymi dla osób, które ograniczają cukier w diecie. Mała, łatwa zmiana, a ciasto od razu ma niższą wartość kaloryczną. Pomniejszeniu także ulega wartość indeksu glikemicznego. Taka babka jest równie pyszna, jak z cukrem. Dodatkowo, kakao, które znajduje się w babce, ma wartości antyoksydacyjne i jest bogactwem m.in. magnezu.

Alergeny w babce murzynku

Lista alergenów dla babki murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze babki murzynka

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Znajduje się w nim duża ilość tłuszczów nasyconych. Jeżeli chcesz, zamiast cukru możesz dodać erytrytol albo ksylitol. Obniży to kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kcal)
328.90
407.84
Białko (g)
6.48
8.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany (g)
44.02
54.59
Węglowodany przyswajalne (g)
43.12
53.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz (g)
15.01
18.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
12.61
15.64
Cholesterol (mg)
43.40
53.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(124g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.63
55.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(124g)
Sód (mg)
27.17
33.69
Potas (mg)
126.36
156.68
Wapń (mg)
46.40
57.54
Fosfor (mg)
98.47
122.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.92
32.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
2.48
Cynk (mg)
0.70
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki murzynka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki murzynka

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
24 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Koszt składników
26.00