Babka murzynek
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 0,5 szklanki (125 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (24 g)
Przepis na babkę murzynka krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Płaską łyżkę sody i mąkę przesiej do miski.
Dodaj do niej kakao, lekko wymieszaj.
Oddziel żółtka od białek.
Mleko, żółtka, olej, aromat waniliowy (do smaku) oraz cukier miksuj do połączenia składników.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao do zmiksowanych produktów, ponownie zmiksuj do połączenia składników.
Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.
Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę na babkę posmaruj olejem. Posyp bułką tartą (i strzep nadmiar bułki).
Wlej do formy masę i wstaw do piekarnika.
Piecz do suchego patyczka (zajmie to około 50 minut).
Polecam oblać babkę murzynka pyszną czekoladową polewą do murzynka.
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Murzynek z serem
- Brownie z buraka
- Murzynek na oleju
- Ciasto cycki murzynki
- Murzynek z jabłkami
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Murzynek z powidłami
- Szybki murzynek
- Ciasto czekoladowe z mascarpone
- Ciasto szachownica
- Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
- Ciasto czekoladowe z kakao
- Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat babki murzynka
Dobre, łatwe i pyszne ciasto czekoladowe idealne na święta wielkanocne to babka murzynek. To sprawdzony przepis na wilgotnego i puszystego placka. Przepis na babkę murzynka robi się bardzo szybko, a wykonanie nie jest skomplikowane. Warto podać ją na świętach wielkanocnych jako odmiana tradycyjnej, jasnej babki. Świetnie pasuje do niej pyszna czekoladowa polewa. Z tym sprawdzonym przepisem nawet początkujący da sobie radę. Zobacz, jak zrobić babkę murzynka – pyszne ciasto czekoladowe doskonałe na każdą okazję.
Pyszna babka murzynek jest to nic innego, jak czekoladowe ciasto w formie babki wielkanocnej (na święta wielkanocne jak znalazł). Składa się z prostych składników. Robiona jest a bazie kakao, a nie czekolady. Poza tym przepis na babkę murzynka zawiera mąkę, mleko, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wielkanocna babka murzynek jest łatwa do zrobienia – to wszyscy wiedzą. W wielkim skrócie: oddziel białka od żółtek. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia połącz w jednej misce, a w drugiej wymieszaj resztę produktów (oprócz białek). Białka ubij na sztywno. Do mokrych składników dodaj suche i zmiksuj. Na końcu wymieszaj całość z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy na babkę (polej ją olejem i posyp bułką tartą). Pozostało tylko upieczenie ciasta (około 50 minut). Czekoladowa, wielkanocna babka murzynek doskonale komponuje się z polewą do murzynka.
Sprawdzony przepis na te łatwe, wielkanocne ciasto czekoladowe charakteryzuje się tym, że jest to wypiek puszysty i zarazem wilgotny. Łatwo jednak sprawić, że babka murzynek stanie się twardsza i bardziej sucha. By babka murzynek była wilgotna w środku, należy odpowiednio długo ją piec. Nie wiesz, jak zrobić babkę murzynka, by wnętrze było idealne? Najważniejsze jest to, by wyjąć ciasto z piekarnika w odpowiednim momencie. Sugeruj się zasadą „suchego patyczka”. Sprawdzaj patyczkiem do szaszłyka stopień upieczenia ciasta (na środku, nie po brzegach). Patyczek ma być suchy – wtedy babka jest dobra. Jak tylko patyczek będzie suchy, wyjmij ciasto.
Do przepisu na babkę murzynka można dodać zamienniki cukru, takie jak erytrytol albo ksylitol. Jak zrobisz babkę murzynka, może ona być dobra między innymi dla osób, które ograniczają cukier w diecie. Mała, łatwa zmiana, a ciasto od razu ma niższą wartość kaloryczną. Pomniejszeniu także ulega wartość indeksu glikemicznego. Taka babka jest równie pyszna, jak z cukrem. Dodatkowo, kakao, które znajduje się w babce, ma wartości antyoksydacyjne i jest bogactwem m.in. magnezu.
Alergeny w babce murzynku
Lista alergenów dla babki murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze babki murzynka
Przepis jest wysokokaloryczny. Znajduje się w nim duża ilość tłuszczów nasyconych. Jeżeli chcesz, zamiast cukru możesz dodać erytrytol albo ksylitol. Obniży to kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta.
Energia i białka
(124g)
Węglowodany
(124g)
Tłuszcze
(124g)
Witaminy
(124g)
Składniki mineralne
(124g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.