Babeczki leśny mech
- Szpinak mrożony (300 g)
- Jajko - w temperaturze pokojowej (3 szt.)
- Cukier drobny (150 g)
- Olej rzepakowy (190 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki (10 g)
- Skórka z cytryny - z jednej cytryny (5 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na babeczki leśny mech krok po kroku
Szpinak odłóż na sitku do rozmrożenia. Odciśnij z nadmiaru wody.
Do miski wbij jajka, dodaj drobny cukier i ubijaj, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
Nadal miksując wlewaj cienkim strumieniem olej.
Dodaj szpinak, skórkę z cytryny i zmiksuj chwilę, aż składniki się połączą.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia prosto do miski z przygotowaną wcześniej masą. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami do babeczek.
Wyłóż ciastem papilotki i piecz przez 25 minut w 170 st. C.
Zostaw do ostudzenia.
W dużej misce umieść śmietanę, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki krem.
Z babeczek odkrój wyrośnięty wierzch i pokrusz na posypkę.
Na każdej babeczce umieść krem i wierzch posyp pokruszonym wcześniej ciastem.
Do dodatkowej dekoracji możesz użyć pestek granatu lub jagód.
Więcej informacji na temat babeczek leśny mech
Babeczki leśny mech to pyszna, jednoporcjowa odpowiedź na dobrze znane ciasto z kremem. Przygotowuje się je szybciej i łatwiej niż tradycyjne ciasto leśny mech, więc to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz zaskoczyć gości.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babeczki leśny mech to na początku należy przygotować babeczki szpinakowe. Możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. Świeży szpinak rozdrobnij z użyciem blendera. Mrożony szpinak połóż na sitku do rozmrożenia i odsączenia. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wlej olej. Teraz dodaj szpinak, skórkę z cytryny i całość dokładnie połącz. Do mokrych składników przesiej suche i wymieszaj. Ciasto rozłóż w papilotkach i piecz w piekarniku przez 25 minut. Babeczki zostaw do ostudzenia. Następnie odkrój z nich wierzch i rozdrobnij go. Przygotuj krem ze śmietanki, mascarpone, cukru pudru i soku z cytryny. Na każdej babeczce umieść krem a ich wierzch posyp odkrojonym wcześniej kawałkiem babeczki. Dodatkowo możesz ułożyć na wierzchu borówki, co jeszcze bardziej je wzbogaci i nada „leśnego” wyglądu. Takie babeczki to świetny pomysł na deser do kawy. Sami widzicie, że jest to prosty przepis i potrzebne są tylko ogólnie dostępne składniki. Te pyszne babeczki na pewno Was zachwycą.
Przepis na babeczki leśny mech nie może udać się bez szpinaku. Te małe, zielone listki to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Alergeny w babeczkach leśny mech
Lista alergenów dla babeczek leśny mech przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze babeczek leśny mech
Szpinak to dobre źródło witaminy C.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.