Adżapsandali

Opublikowano: 04.03.2024 r., 19:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
adżapsandali
Adżapsandali
Adżapsandali to tradycyjny, gruziński gulasz. Sprawdź, jak przygotować go w domu.
Przygotowanie 40 min
209 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Bakłażan 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki młode 3 sztuki (210 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (200 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (200 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Marchewka 2 sztuki (80 g)
  • Pomidor 2 duże sztuki lub 3 mniejsze (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na adżapsandali krok po kroku

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż ziemniaki, marchew i paprykę, aż lekko zmiękną, a następnie dodaj bakłażana.

Na sam koniec dodaj pomidory i przyprawy.

Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut co jakiś czas mieszając.

Jak oceniasz przepis na adżapsandali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat adżapsandali

Adżapsandali to tradycyjne, gruzińskie danie bez mięsa. Jest to smaczne leczo warzywne z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw. Można podawać je również w formie bakłażana faszerowanego warzywami i zapiekanego w piekarniku. Ma wiele odmian i Ty również możesz śmiało eksperymentować w kuchni i próbować wielu odmian, aż znajdziesz wersje, która najbardziej zadowoli Twoje kubki smakowe. Niewątpliwą zaletą jest również fakt, że jest to danie jednogarnkowe, a przepis na adżapsandali, jest bardzo prosty i z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić adżapsandali, aby było naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej i poznaj naszą propozycję na przepis na to pyszne, wegetariańskie, gruzińskie leczo. Składniki, które będą Ci potrzebne to głównie świeże warzywa. Najczęściej adżapsandali przygotowywane jest z bakłażanów, papryki, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Śmiało możesz jednak dodać również cukinię, inne kolory papryk, czy te warzywa, które aktualnie zalegają Ci w lodówce. Bardzo ważna jest również odpowiednia kompozycja przypraw. Warto wykorzystać między innymi kozieradkę, kminek rzymski, miętę, świeżą bazylię, rozmaryn, oregano, czy majeranek. Nie bój się eksperymentować z rodzajem i ilością przypraw, to one w największym stopniu będą odpowiadać za smak i armat tego gruzińskiego dania. Adżapsandali możesz podawać z ryżem, większą porcją ziemniaków, pieczywem lub chlebem pita. Śmiało możesz przygotować większą porcję za jednym razem i uwzględniać to pyszne leczo jako baza posiłków przez kilka kolejnych dni. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a mimo to, każdego dnia będziesz mógł/mogła cieszyć się zdrowym, sycącym posiłkiem. To danie, które przypadnie do gustu nawet miłośnikom mięsa. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na adżapsandali, na pewno zostanie z Tobą na długo.

Alergeny w adżapsandali

Lista alergenów dla adżapsandali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na adżapsandali

Wartości odżywcze adżapsandali

na 100g gotowej potrawy

Ten posiłek jest bogatym źródłem błonnika, witamin i składników przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
52.36
209.45
Białko (g)
1.14
4.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.57
30.26
Węglowodany przyswajalne (g)
5.79
23.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
7.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.37
9.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
1.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
7.61
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
6.40
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.20
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
84.93
339.71
Witamina B6 (mg)
0.17
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
53.23
212.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.78
3.13
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.04
0.16
Niacyna (mg)
0.77
3.07
Foliany (µg (mcg))
22.07
88.26
Beta karoten (µg (mcg))
865.44
3461.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
7.83
31.33
Potas (mg)
254.63
1018.52
Wapń (mg)
12.72
50.87
Fosfor (mg)
30.54
122.17
Magnez (mg)
13.43
53.74
Żelazo (mg)
0.41
1.65
Cynk (mg)
0.21
0.83
Miedź (mg)
0.07
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny adżapsandali 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania adżapsandali

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
200 g
1 duża sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 200 g
Ziemniaki młode
210 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Marchewka
80 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Pomidor
400 g
2 duże sztuki lub 3 mniejsze
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Koszt składników
45.80