Fasola czerwona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w czerwonej fasoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Fasola czerwona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze czerwonej fasoli - tabela

Energia i białka

Fasola czerwona
na 100 g
Białko 22.50 g
Fenyloalanina 1.22 mg

Węglowodany w czerwonej fasoli

Fasola czerwona
na 100 g
Węglowodany 61.30 g
Węglowodany przyswajalne 46.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 15.20 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Fasola czerwona
na 100 g
Tłuszcz 1.06 g
Tłuszcze nasycone 0.39 g
Tłuszcze nienasycone 0.67 g
Tłuszcze jednonasycone 0.08 g
Tłuszcze wielonasycone 0.59 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na czerwoną fasolę

Fasola czerwona
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.40 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 4.50 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.21 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.61 mg
Ryboflawina 0.22 mg
Niacyna 2.11 mg
Foliany 394.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na czerwoną fasolę

Fasola czerwona
na 100 g
Sód 12.00 mg
Potas 1360.00 mg
Wapń 83.00 mg
Fosfor 406.00 mg
Magnez 138.00 mg
Żelazo 6.69 mg
Cynk 2.79 mg
Miedź 0.70 mg
Mangan 1.11 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173744/nutrients

Alergie w czerwonej fasoli

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z czerwoną fasolą

Przepisy z czerwoną fasolą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z czerwoną fasolą

burrito kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto