Farsz meksykański

Opublikowano: 24.07.2022 r., 14:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
farsz meksykański
Farsz meksykański
Farsz meksykański z fasolą i kukurydzą jest uniwersalny i możesz go użyć do wielu dań. Poznaj mój szybki i prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
346 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Fasola czerwona 1/2 puszki (200 g)
  • Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona

Przepis na farsz meksykański krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Po chwili dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, smaż 15 minut.

Wsyp fasolę i kukurydzę, a na końcu dodaj koncentrat.

Całość wymieszaj i podgrzewaj do zgęstnienia.

Farsz możesz podawać do naleśników, makaronu czy do lazani.

Jak oceniasz przepis na farsz meksykański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat farszu meksykańskiemu

Farsz meksykański to uniwersalny dodatek do wielu potraw, śmiało możesz z nim przygotować faszerowane papryki, quasadilie czy naleśniki w wersji wytrawnej.

Poznaj mój przepis na farsz meksykański, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy jest bardzo smaczny.

Do przygotowania dzisiejszego dania będzie Ci potrzebne: mięso mielone, u mnie to wieprzowo – wołowe, cebula, czosnek, kukurydza i czerwona fasola.

Dodatkowo odrobina koncentratu pomidorowego i olej rzepakowy do smażenia.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Wykorzystałam wieprzowo-wołowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.

Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Jak farsz meksykański to oczywiście z czerwoną fasolą.

Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem, jak zrobić farsz meksykański?

W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj i podsmaż do momentu, aż mięso charakterystycznie się zarumieni, po tym czasie dodaj fasolę i kukurydzę.

Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj całość, nasz pyszny farsz jest gotowy i dobry do spożycia.

Jeśli farsz będzie zbyt suchy, dodaj odrobinę zwykłej wody, dzięki temu jego konsystencja będzie odpowiednia.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny. Będzie to najlepszy pomysł na domowy dodatek do wielu dań.

Alergeny w farszu meksykańskim

Lista alergenów dla farszu meksykańskiemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz meksykański

Wartości odżywcze farszu meksykańskiemu

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć innego rodzaju mięsa mielonego, sprawdzi się też mięso drobiowe lub wołowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
230.76
346.14
Białko (g)
12.36
18.54
Fenyloalanina (mg)
0.56
0.84
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
18.36
27.54
Węglowodany przyswajalne (g)
14.66
21.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.70
5.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
12.29
18.44
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
6.66
Tłuszcze nienasycone (g)
7.85
11.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.04
9.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
2.72
Cholesterol (mg)
30.00
45.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
2.42
3.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.74
5.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.83
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
3.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.80
143.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.05
33.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
82.03
123.05
Potas (mg)
468.14
702.20
Wapń (mg)
28.99
43.48
Fosfor (mg)
172.18
258.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.97
62.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
2.89
Cynk (mg)
1.66
2.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.27
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu meksykańskiemu 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu meksykańskiemu

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Fasola czerwona
200 g
1/2 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
33.00