Przepis na dorayaki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g 1,5 szklanki
- Mleko 3,2% 120 ml pół szklanki
- Drożdże świeże 10 g
- Cukier 230 g
- Miód 40 g
- Fasola czerwona 250 g konserwowa
- Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
- Jajko 3 szt.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie biała.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże.
Do masy jajecznej wlej drożdże, przesiej mąkę pszenną i zmiksuj.
Na patelni rozpuść masło i smaż małe placuszki.
Fasolę z puszki umieść w garnku, dodaj gorzką czekoladę i miód.
Podgrzej, gdy czekolada się rozpuści rozciśnij fasolę widelcem.
Placuszki przełóż pastą z fasoli.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Dorayaki - cechy przepisu
Więcej o dorayaki
Dorayaki to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Japoński deser podaje się przełożony kremem i złożony z dwóch małych naleśników. Tradycyjny dodatek do placuszków to słodka pasta z czerwonej fasoli, którą przygotować można samodzielnie lub kupić gotową w sklepie. Przepis na dorayaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, mleko, miód, drożdże, fasola czerwona, gorzka czekolada, masło.
Jak zrobić dorayaki? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie biała. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Do masy jajecznej wlej drożdże, przesiej mąkę pszenną i zmiksuj. Na patelni rozpuść masło i smaż placuszki. Fasolę z puszki umieść w garnku, dodaj gorzką czekoladę i miód. Podgrzej, gdy czekolada się rozpuści rozciśnij fasolę widelcem. Placuszki przełóż pastą z fasoli.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.
Podsumowując pyszne japońskie naleśniki świetnie sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Słodkie placuszki podać można na śniadanie nie tylko dla dzieci. Japońskie placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Placuszki można podać także z dodatkiem kremu czekoladowego lub dżemu owocowego.
Wartości odżywcze dorayaki
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w dorayaki
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na dorayaki
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na dorayaki
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dorayaki
Lista alergenów dla dorayaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko