Przepis na dorayaki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie biała.

W ciepłym mleku rozpuść drożdże.

Do masy jajecznej wlej drożdże, przesiej mąkę pszenną i zmiksuj.

Na patelni rozpuść masło i smaż małe placuszki.

Fasolę z puszki umieść w garnku, dodaj gorzką czekoladę i miód.

Podgrzej, gdy czekolada się rozpuści rozciśnij fasolę widelcem.

Placuszki przełóż pastą z fasoli.

Dorayaki podane na czarnym talerzyku.
Dorayaki
Koszt przygotowania dania
15.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
378 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Dorayaki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dorayaki

Dorayaki to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Japoński deser podaje się przełożony kremem i złożony z dwóch małych naleśników. Tradycyjny dodatek do placuszków to słodka pasta z czerwonej fasoli, którą przygotować można samodzielnie lub kupić gotową w sklepie. Przepis na dorayaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, mleko, miód, drożdże, fasola czerwona, gorzka czekolada, masło.

Jak zrobić dorayaki? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie biała. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Do masy jajecznej wlej drożdże, przesiej mąkę pszenną i zmiksuj. Na patelni rozpuść masło i smaż placuszki. Fasolę z puszki umieść w garnku, dodaj gorzką czekoladę i miód. Podgrzej, gdy czekolada się rozpuści rozciśnij fasolę widelcem. Placuszki przełóż pastą z fasoli.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.

Podsumowując pyszne japońskie naleśniki świetnie sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Słodkie placuszki podać można na śniadanie nie tylko dla dzieci. Japońskie placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Placuszki można podać także z dodatkiem kremu czekoladowego lub dżemu owocowego.

Wartości odżywcze dorayaki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
315.72 kcal
378.87 kcal
Białko
10.77 g
12.93 g

Węglowodany w dorayaki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
57.18 g
68.61 g
Węglowodany przyswajalne
53.32 g
63.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.86 g
4.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
5.46 g
6.55 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
4.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.03 g
2.43 g
Cholesterol
52.20 mg
62.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorayaki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
25.14 µg (mcg)
30.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.30 mg
Niacyna
2.25 mg
2.70 mg
Foliany
129.78 µg (mcg)
155.74 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
2.75 µg (mcg)
3.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorayaki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
27.64 mg
33.17 mg
Potas
398.45 mg
478.14 mg
Wapń
47.17 mg
56.60 mg
Fosfor
175.32 mg
210.38 mg
Magnez
54.95 mg
65.95 mg
Żelazo
3.55 mg
4.27 mg
Cynk
1.36 mg
1.63 mg
Miedź
0.31 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dorayaki 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorayaki

Lista alergenów dla dorayaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania dorayaki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Fasola czerwona
250 g
konserwowa
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 250 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na dorayaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób