Farsz do burrito

Opublikowano: 29.03.2023 r., 10:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
burrito
Farsz do burrito
Poznaj przepis na pyszny, meksykański farsz do burrito z mięsem i warzywami.
Przygotowanie 30 min
490 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (150 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mała puszka (80 g)
  • Fasola czerwona 1 mała puszka (80 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (250 g)
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki (30 g)
  • Pomidory w puszce (250 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kolendra świeża, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na farsz do burrito krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso.

Dodaj warzywa, dopraw, wymieszaj i duś ok. 10 minut.

Zalej pomidorami i duś kolejne 10 minut.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na farsz do burrito
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat farszu do burrito

Burrito z mięsno warzywnym farszem to jeden z najbardziej klasycznych przepisów kuchni meksykańskiej. Można przygotować go na wiele sposobów, z różnych składników, dzięki czemu bardzo prosto możesz dopasować go do swoich indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Farsz do burrito świetnie sprawdza się jako danie typu zero waste. Dzięki temu, że możesz wykorzystać do niego różne składniki, możesz spokojnie tych, które akurat zalegają Ci w lodówce, a nie masz na nie innego pomysłu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić farsz do burrito z mięsem, kukurydzą i z czerwoną fasolą, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis. Farsz to burrito to dla wielu osób najlepszy przepis z wykorzystaniem mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się zarówno mięso drobiowe z kurczaka lub indyka, jak i również wieprzowe, czy wołowe. Oprócz mięsa potrzebne będą również warzywa. Warto wykorzystać czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, kukurydzę, pomidory i czerwoną fasolę – z tych składników powstaje naprawdę tradycyjne, pyszne, meksykańskie danie. Oczywiście do farszu możesz dodać też marchewkę, zielony groszek, awokado, czy inne rodzaje fasoli. Wszystko zależy od tego co lubisz i co akurat masz w lodówce. W każdej wersji farsz do burrito będzie smaczny i dobry na każdą okazję. Domowy farsz do burrito to bardzo proste danie, które bez problemu przygotujeszu, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy pokroić warzywa, wymieszać z podsmażonym mięsem, pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawić. Oto cały przepis na farsz do burrito. Jako przyprawy świetnie sprawdza się mielona papryka słodka i ostra oraz kolendra, jednak nie bój się eksperymentować w kuchni – możesz wykorzystać wszystkie przyprawy, które znasz i lubisz. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na farsz do burrito, który na pewno zostanie z Tobą na długo i posmakuje całej rodzinie.

Alergeny w farszu do burrito

Lista alergenów dla farszu do burrito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do burrito

Wartości odżywcze farszu do burrito

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność i zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
122.57
490.28
Białko (g)
5.99
23.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.54
46.16
Węglowodany przyswajalne (g)
8.80
35.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.74
10.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.33
25.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
8.90
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
16.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
13.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
2.92
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.56
50.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
49.19
196.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
40.91
163.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.18
4.71
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.35
1.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
6.73
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.86
235.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
510.91
2043.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
90.44
361.77
Potas (mg)
334.17
1336.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.97
91.86
Fosfor (mg)
88.87
355.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.85
107.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.32
5.28
Cynk (mg)
0.85
3.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do burrito 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do burrito

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Fasola czerwona
80 g
1 mała puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula czerwona
30 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Pomidory w puszce
250 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
46.30