Przepis na burrito z mięsem mielonym krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 2 g 2 sztuki
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 100 g
- Ryż biały gotowany 50 g 5 łyżek
- Kukurydza konserwowa 80 g 1 mała puszka
- Fasola czerwona 80 g 1 mała puszka
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Czosnek 5 g 1 ząbek
- Passata pomidorowa 100 g 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.
Dodaj mięso i przyprawy. Podsmażaj, cały czas mieszając.
Dodaj ugotowany ryż, fasolę, kukurydzę i całość zalej pomidorami. Wymieszaj.
Farsz wyłóż na tortille i zawiń.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 10 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Burrito z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o Burrito z mięsem mielonym
Burrito z mięsem mielonym to pyszne danie obiadowe, które sprawdzi się w szczególności dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Możesz przygotować je na wiele różnych sposobów, modyfikując ilość i rodzaj składników, dzięki czemu stworzysz opcję odpowiadającą wszystkim swoim preferencjom. Przepis na burrito z mięsem mielonym jest bardzo prosty i szybki, nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a składniki do jego przygotowania bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Co więcej, za jednym razem możesz przygotować większą porcję, dzięki czemu kolejnego dnia zaoszczędzisz czas i nie będzie konieczności przygotowywania obiadu od zera, a odgrzewane meksykańskie burrito będzie równie smaczne. Jak zrobić burrito z mięsem mielonym? Do jego przygotowania potrzebne Ci będą placki pszenne, czyli toritlle, sos pomidorowy w postaci przecieru lub passatty, biały ryż, mielone mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe, kukurydza i czerwona fasola z puszki oraz przyprawy. Dobry pomysł to wykorzystanie gotowych tortilli ze sklepu pozwala to na zaoszczędzenie czasu. Aby przygotować burrito z mięsem mielonym wystarczy podsmażyć na patelni mięso z cebulką i czosnkiem, dodać ugotowany ryż, kukurydzę konserwową, fasolę z puszki, zalać pomidorami i doprawić. Tak przygotowany farszy wystarczy nałożyć na tortille, zawinąć i podpiec w piekarniku. To wszystko! Najlepiej wykorzystaj tortillę pełnoziarnistą, wtedy danie będzie pełnowartościowe i zdrowsze. Koniecznie czytaj dalej i poznaj sprawdzony przepis na burrito meksykańskie z mięsem mielonym, idealne na każdą okazję.
Wartości odżywcze Burrito z mięsem mielonym
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w burrito z mięsem mielonym
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na burrito z mięsem mielonym
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na burrito z mięsem mielonym
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Burrito z mięsem mielonym
Lista alergenów dla Burrito z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista