Burrito

burrito

Burrito jest popularną meksykańską potrawą, która uwielbiana jest przez większość mieszkańców Meksyku. Popularne danie składa się z tortilli pszennej, do której chowany jest pyszny farsz z fasoli, ryżu lub mięsa. Tortilla na burrito zwykle bywa nieco zgrillowana przed zawinięciem – czasami podgrzewa się ją również na parze, aby zmiękczyć tortillę i uczynić ją bardziej plastyczną. Nazwa dania pochodzi z języka hiszpańskiego (burro) i w tłumaczeniu na język polski oznacza „osiołka”. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych burrito jest znacznie bogatsze, jeśli chodzi o farsz dania. Pojawia się tam bowiem m.in. ser, guacamole i śmietana, a potrawa sama w sobie jest znacznie większa od meksykańskiej.

Burrito - polecane przepisy

Burrito - pozostałe przepisy

Burrito – przepisy na wyśmienite burrito po meksykańsku

Burrito to popularna meksykańska potrawa, która w Meksyku stanowi tradycyjne danie. Każdy rodowity mieszkaniec tego kraju wie, jak zrobić prawdziwe domowe burrito. Mimo że do Meksyku mamy daleko, przepis na burrito można przygotować również w Polsce. Jakie składniki konieczne są do przyrządzenia meksykańskiego burrito? Jak powinien wyglądać sos oraz farsz do tego dania? Czy burrito może być fit? Jakie mięso używać, aby danie smakowało jak meksykańskie? Sprawdź, co to jest burrito i dowiedz się, czym wyróżnia się meksykańska kuchnia.

Tradycyjne domowe burrito – dowiedz się, jak zrobić to pyszne danie!

Meksykańska kuchnia, czyli krótka historia słynnego burrito

Burrito jest potrawą wywodzącą się z kuchni meksykańskiej, a także Tex-Mex (kuchnia teksasko-meksykańska). Nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego słowa burro, co w tłumaczeniu na język polski oznacza dosłownie „osiołek”. W odróżnieniu od tacos wyrabianych z mąki kukurydzianej burrito robi się z mąki pszennej – a dokładnie tortillę, będącą głównym składnikiem tego pysznego dania. Tortilla owija bowiem cały farsz, który finalnie znajdzie się w burrito. Warto dodać, że przed podaniem potrawy tortillę zwykle się delikatnie grilluje, ewentualnie podgrzewa na parze, aby ją uelastycznić i zmiękczyć. W takiej bowiem tortilli znacznie lepiej trzyma się farsz i z taką też lepiej smakuje sos. Składniki na farsz do burrito to głównie meksykański ryż lub mielone mięso, fasola i tortilla. Jak można zauważyć, jest to więc bardzo proste danie, które w produktach spożywczych ogranicza się naprawdę do minimum. Zdecydowanie bogatsze w składniki jest burrito amerykańskie. W nim znajduje się bowiem dodatkowo m.in. guacamole, śmietana, ser i sałata. Burrito meksykańskie jest też znacznie mniejszy niż ten przyrządzony w Stanach Zjednoczonych.

Według meksykańskiej tradycji, podczas rewolucji meksykańskiej (1910-1921) na ulicach stanu Chihuahua tacosy sprzedawał niejaki Juan Mendez. Aby było mu wygodnej sprzedawać swoje potrawy przechodniom, jako transport używał osiołka. Teraz rozjaśnia się, skąd dokładnie wziął się pomysł na nazwanie burrito w taki, a nie inny sposób, prawda? Żeby jedzenie było jak najdłużej ciepłe, Mendez wymyślił, że będzie „owijał” potrawy w tortille domowej roboty. Jego pomysł błyskawicznie się przyjął i spodobał ludziom, którzy zaczęli tłumnie zjeżdżać z całego Meksyku do okolic, gdzie „burrito” – jak zaczęli mówić o potrawie przyjezdni – sprzedawał sam Juan Mendez. Z czasem określenie stało się nazwą potrawy i w takiej postaci funkcjonuje niezmiennie aż do dziś.

Oryginalne burrito wciąż można kupić na północy meksykańskiego stanu Chihuahua niemal w każdej przydrożnej budce czy restauracji. Oczywiście danie zakupić da się także w innych regionach Meksyku, jednak mogą one delikatnie się od siebie różnić. Mimo wszystko burrito łączą j cechy wspólne. Burrito jest przede wszystkim cienkie i małe, a tortilla zawiera maksymalnie do trzech składników. W zależności od regionu, gdzie przyrządza się potrawę, w farszu do burrito może być m.in. smażona fasola, ser asadero, chile relleno, salsa verde, barbacoa, ser deshebrada, a nawet ziemniaki. W Meksyku burrito spożywa się o każdej porze i na każdy posiłek – na śniadanie, obiad czy kolację. Najbardziej popularne burrito są oczywiście na północy kraju. W centralnej i południowej części Meksyku mówi się o nich tacos de harina, a więc tacos z mąki pszennej.

Czym dokładnie wyróżnia się kuchnia Tex-Mex? Co warto o niej wiedzieć?

Kuchnia Tex-Mex to po prostu skrót od kuchni teksasko-meksykańskiej. Dawniej było to jednak oznaczenie XIX wiecznej… linii kolejowej Texas Mexican Railway! Dzięki takiej kuchni można we wspaniały sposób łączyć dania z Ameryki oraz Meksyku, tworząc niebanalne potrawy. Wymyślono kuchnię z uwagi na to, jak dawniej gotowano na południu Ameryki Północnej, którą w większości zamieszkują przecież Teksańczycy. Z uwagi na bliskość Meksyku i Teksasu, obie kultury przenikły się bardzo szybko i wymieszały tak mocno, że właśnie w ten sposób utworzyła się kuchnia Tex-Mex.

Jakie dania można wyróżnić w omawianej kuchni? Bardzo różne, np. chili con carne, nachosy, panierowane steki, tacosy i burrito. Co ciekawe, kuchnia ta odróżnia się od innych głównie wędzeniem mięsa w wysokiej temperaturze. W kuchni Tex-Mes obrabia się mięso mielone, a np. w typowej kuchni Stanów Zjednoczonych dochodzi do tego również mielone mięso wieprzowe. Stek można wędzić na kilka sposobów – jest to uzależnione od preferencji osoby, która ma zamiar zjeść mięso. Kelnerzy w dobrej restauracji zawsze zapytają, jaki stopień wysmażenia steka się preferuje. Będąc przy kuchni Tex-Mex, warto dodać, że uznaje się ją dopiero od kilkudziesięciu lat. Wcześniej bowiem uważano ją za typowo amerykańską, która jedynie czerpała inspirację z kuchni meksykańskiej.

Popularne odmiany burrito – czy znasz je wszystkie?

Najbardziej popularne jest oczywiście burrito meksykańskie, które jest bardzo proste w składzie. Burrito meksykańskie tworzą bowiem zwykle maksymalnie trzy składniki spożywcze. Nie jest to więc potrawa, którą kojarzymy zwykle z kuchni Tex-Mex, jaka króluje m.in. w polskich lokalach. Poza meksykańską odmianą burrito istnieje też kilka innych, równie ciekawych burrito:

  • Burrito de la Mision – powstało w amerykańskim mieście San Francisco, a dokładnie w latynoskiej dzielnicy. Burrito składa się głównie z mięsa, sera, ryżu, fasoli, guacamole i kwaśnej śmietany.
  • Wet / Swiss burrito – połączenie enchilady z burrito. Kluczem potrawy jest burrito polane salsą z chili, które sypie się startym serem i zapieka.
  • Chimichanga – smaży się je na głębokim oleju. Ponoć odmiana ta powstała zupełnie przypadkowo w Arizonie, gdy burrito… wpadło kucharzowi do oleju.
  • Burrito bowl – stosunkowo nowa odmiana burrito, które podaje się bez tortilli. Oznacza to, że cały farsz z burrito serwuje się na talerzu albo w miseczce.
  • California burrito – potrawę robi się z tortilli pszennej, frytek, sera, mięsa i kwaśnej śmietany. Niektórzy dorzucają również guacamole, pico de gallo i cebulkę.

Jak zrobić meksykańskie burrito w domu? Sprawdź najciekawsze sposoby!

Przepis na burrito z mięsem mielonym, krok po kroku – naucz się je robić!

Masz ochotę na kuchnię inspirowaną meksykańskim smakiem? Koniecznie wypróbuj przepis na burrito, które zachwyci wszystkich domowników. Przyrządzone na obiad z pewnością zostanie docenione przez miłośników mięsnych eksperymentów kulinarnych. Do przyrządzenia burrito potrzebować będziesz następujących składników: tortilla pełnoziarnista, mięso mielone wieprzowo-wołowe, gotowany ryż biały, fasola czerwona, kukurydza konserwowa, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, passata pomidorowa i przyprawy do smaku – świeża natka pietruszki, chili, papryka ostra i słodka, czosnek i pieprz.

Najpierw obierz cebulę i czosnek. Cebulę posiekaj na drobne kawałki, a czosnek przepuść przez praskę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni – podsmaż na niej czosnek razem z cebulą. Po chwili dorzuć na patelnię mięso i obsyp je przyprawami do smaku. Smaż, wciąż mieszając. Następnie dorzuć fasolę czerwoną, odsączoną z zalewy kukurydzę i ugotowany ryż. Zalej wszystko passatą pomidorową i wymieszaj. Wyłóż farsz na tortille i szczelnie je zawiń. Następnie piecz danie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut.

Burrito z mięsem mielonym może stać się naprawdę pysznym i pożywnym daniem dla całej rodziny. Jeśli jesteś miłośnikiem meksykańskiej kuchni, powinieneś koniecznie przyrządzić tę potrawę! Możesz przygotować burrito na wiele sposobów, nieco modyfikując przepis (ilość i rodzaj składników). Receptura na burrito jest bardzo prosta, więc z daniem powinien spokojnie poradzić sobie nawet laik gotowania. Wcale nie musisz mieć specjalnych umiejętności, żeby zrobić burrito. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby przyrządzić domowe burrito. To naprawdę znakomity pomysł na pożywne i pełnowartościowe danie dla wszystkich domowników.

Burrito z mięsem z kurczaka – nowoczesna wersja słynnego dania

Masz ochotę na odrobinę nowoczesności? Spróbuj przygotować burrito według nowoczesnego pomysłu, mianowicie z serem gouda i mielonym mięsem z kurczaka. To doskonałe danie dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią meksykańską albo szukają egzotycznych, niecodziennych smaków. Do przygotowania burrito potrzebować będziesz następujących składników: tortilla pełnoziarnista, mięso mielone z kurczaka, kukurydza konserwowa, pomidory w puszce, ser gouda, fasola czerwona, cebula, olej rzepakowy, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – świeża natka pietruszki, papryka ostra, chili, mielony czosnek, świeża kolendra, pieprz i sól.

Rozgrzej oliwę na patelni, następnie wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dorzuć mięso na patelnię i dopraw je ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Smaż całość maksymalnie przez 15 minut. Następnie dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) i czerwoną fasolę. Zmieszaj wszystko i dodaj pomidory z puszki. Duś, aż masa zrobi się gęsta. Dopraw czosnkiem i chili. Dodaj posiekaną drobno kolendrę i nać pietruszki. Nakładaj gotowy farsz na środek tortilli pełnoziarnistych, po czym zawijaj brzegi placka do środka i dokładnie roluj resztę. Polej olejem naczynie żaroodporne i włóż do niego burrito (najlepiej łączeniem do góry). Rozłóż porwany plasterek sera gouda na łączeniu, następnie włóż wszystko do piekarnika – najlepiej nagrzanego do ok. 180 st. C. Piecz burrito przez 12 minut i podawaj ciepłe.

Burrito może nie jest najlepszy daniem fit dla osób odchudzających się lub prowadzących zdrowy tryb życia, jednak zawiera sporo cennych składników odżywczych i witamin. To bardzo treściwa potrawa, która każdemu doda mnóstwo energii do działania. Podobnie, jak w przypadku kukurydzy, do utworzenia farszu wykorzystać możesz fasolę konserwową – wówczas zrobisz burrito znacznie szybciej, niż używając suchej czerwonej fasoli. Burrito z mięsem z kurczaka jest dość ostre w smaku, więc polecane jest osobom preferującym właśnie takie smaki. Oczywiście wystarczy nieco zmniejszyć ilość ostrych przypraw, jeśli nie każdy członek rodziny przepada za ostrymi potrawami. To prosta do zrobienia potrawa, jednak czasami bywa dość czasochłonna. Warto więc poświęcić jej wolny czas i chwilę uwagi, aby burrito wyszło… bezbłędne!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto