Przepis na sos do burrito krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebule.

Czosnek i papryczkę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.

Całość zalej przecierem i smaż przez 10 minut.

Dodaj przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Dobrze wymieszaj.

Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj.

Sos do burrito podany w białej miseczce.
sos do burrito
Koszt przygotowania dania
115.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
77 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
46

Sos do burrito - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do burrito

Sos do burrito to wspaniały dodatek, który robi się w kilka minut, a odmienia każde danie, zwłaszcza placki tortilli. Jest nieco pikantny, a przy tym bardzo pomidorowy.

Przepis na sos do burrito sprawdzi się nie tylko jako dodatek do wrapów, ale również do makaronu, czy burgerów. To prosty sos pomidory, który dzięki dużej ilości przypraw staje się po prostu fantastyczny. Jego głównym składnikiem są pomidory. To warzywo popularne w tradycyjnej diecie, choć bardzo niedoceniane. Podczas podgrzewania w pomidorach zwiększa się ilość likopenu, substancji prozdrowotnej, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Ma również ochronny wpływ na serce i cały układ krwionośny. Jego wykorzystanie jest bardzo wszechstronne, a smak spodoba się każdemu, kto lubi pomidory. Pysznego i wyjątkowego smaku nadaje temu sosowi również dodatek ziół, najlepiej świeżych, choć można też użyć gotowej mieszanki. Warto jednak wybierać produkty świeże i dobrej jakości, by danie smakowało jak najlepiej. Ten szybki przepis pozwoli ci przygotować prosty posiłek z warzywami, który posmakuje całej rodzinie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do burrito, by było smaczne i niezwykle ciekawe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To doskonały pomysł na pyszny i prosty dodatek. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni. To najlepszy wybór dla miłośników zdrowych opcji. To pomysł na dobry, smaczny i domowy posiłek. Ten sos jest tak aromatyczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Choć jest robiony w domu, to naprawdę jest lepszy niż ten w restauracjach. W dodatku można go stworzyć w kilka minut i dostosować ilość przypraw do swoich preferencji, a także stanu zdrowia. W przypadku chorób układu krążenia można na przykład zmniejszyć ilość soli, co w produktach gotowych jest niemożliwe. Jeśli ma się problemów z żołądkiem, można na przykład zmniejszyć ilość ostrych papryczek. Dzięki temu będzie mniej ostry. Warto postawić właśnie na ten sos, gdyż ze względu na obecność chili jest niezwykle aromatyczny, a przy tym również zdrowszy i bardziej gęsty.

Wartości odżywcze sosu do burrito

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(82g)
Energia (kalorie)
94.12 kcal
77.18 kcal
Białko
1.69 g
1.39 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula, kolendra świeża.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie do burrito

Na 100g
Na porcję
(82g)
Węglowodany
9.29 g
7.62 g
Węglowodany przyswajalne
7.40 g
6.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
1.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(82g)
Tłuszcz
6.33 g
5.19 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
0.91 g
Tłuszcze nienasycone
5.22 g
4.28 g
Tłuszcze jednonasycone
4.51 g
3.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
0.59 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do burrito

Na 100g
Na porcję
(82g)
Witamina A
34.15 µg (mcg)
28.01 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.33 mg
10.93 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.20 mg
1.80 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.06 mg
Niacyna
1.15 mg
0.94 mg
Foliany
14.05 µg (mcg)
11.52 µg (mcg)
Beta karoten
400.88 µg (mcg)
328.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do burrito

Na 100g
Na porcję
(82g)
Sód
129.92 mg
106.53 mg
Potas
383.08 mg
314.13 mg
Wapń
24.22 mg
19.86 mg
Fosfor
40.19 mg
32.96 mg
Magnez
20.09 mg
16.48 mg
Żelazo
1.44 mg
1.18 mg
Cynk
0.33 mg
0.27 mg
Miedź
0.22 mg
0.18 mg
Mangan
0.17 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do burrito 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do burrito

Lista alergenów dla sosu do burrito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sos do burrito nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryczka chili zielona świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu do burrito

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Przecier pomidorowy z solą
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili zielona świeża
5 g
1 szt
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Kolendra świeża
20 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Koszt składników
145.50
Jak oceniasz przepis na sos do burrito
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób