Burrito meksykańskie

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burrito meksykańskie podane na drewnianej desce.
Burrito meksykańskie
Burrito meksykańskie to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Burrito można też zjeść na obiad, gdyż jest bardzo sycące.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
861 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla (125 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (250 g)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Fasola konserwowa czerwona (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Ser cheddar (40 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Kolendra świeża (20 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na burrito meksykańskie krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wszystko smaż przez 20 minut.

Do mięsa dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.

Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.

Przypraw chili i czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.

Gotowy farsz nakładaj na środek placków, na wierzch ułóż starty żółty ser. Zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.

Patelnię nagrzej porządnie i podgrzej na niej burrito z obu stron, przez 2 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na burrito meksykańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat burrita meksykańskie

Burrito meksykańskie to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Burrito można też zjeść na obiad, gdyż jest bardzo sycące. Burrito to tradycyjne meksykańskie danie, na które składa się mięsny farsz oraz tortille.

Przepis na burrito meksykańskie to pyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się prezentuje. To klasyczne danie zostało przygotowane w nieco świeższej odsłonie. Nie ma w nim również dodatku ryżu, co sprawia, że jest mniej kaloryczne i lżejsze. W kilka minut można przygotować to pyszne danie. Farsz dobrze jest wykonać dzień wcześniej, jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces. Całość jest tak prosta, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.

Jeśli jak zrobić burrito meksykańskie, by było pyszne, szybkie, a przy okazji domowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze tortille. Farsz dobrze jest połączyć z czerwoną fasolą, by był bardziej sycący. Do przygotowania burrito warto wybrać dobrej jakości składniki, które nadadzą całości dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Można skorzystać z konserwowej fasoli, gdyż wtedy przygotowanie całego dania będzie po prostu szybsze. Warto przed użyciem przepłukać warzywa z zalewy, jednak nie jest to konieczne. Burrito w tortilli, choć wydaje się potrawą bardzo banalną, to jednak wcale taką nie jest. Jej nieskomplikowane przygotowanie jest niewątpliwie jedną z zalet, jednak najlepszy jest w niej smak. Tradycyjne burrito charakteryzuje się niezwykłą ostrością, jednak dla tych, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami, ten przepis będzie dużo lepszy. Choć znajduje się w nim dodatek papryczki chili, to można sobie samodzielnie dobrać odpowiednią ilość, by danie było łagodniejsze. Robi się je w ekspresowym tempie, a smakuje naprawdę dobrze. To wszystko zasługa dobrego farszu, w którym znajduje się mięso z fasolą i kukurydzą. Farsz mięsno warzywny dopełniony jest odpowiednimi przyprawami, które sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. To głównie dzięki słodkiej papryce, świeżej kolendrze i natce pietruszki. Całość ma mocny smak, choć nie jest zbyt pikantna.

Alergeny w burricie meksykańskie

Lista alergenów dla burrita meksykańskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze burrita meksykańskie

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
179.53
861.75
Białko (g)
7.73
37.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
12.08
57.97
Węglowodany przyswajalne (g)
10.34
49.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
8.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
11.31
54.31
Tłuszcze nasycone (g)
4.67
22.41
Tłuszcze nienasycone (g)
6.65
31.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.37
25.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
6.13
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.27
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.88
109.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
29.56
141.90
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.84
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
1.05
Witamina C (mg)
6.56
31.50
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.81
3.87
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.48
55.10
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
1.38
Ryboflawina (mg)
0.14
0.69
Niacyna (mg)
2.14
10.26
Foliany (µg (mcg))
27.33
131.18
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
219.51
1053.62
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
243.79
1170.18
Potas (mg)
237.99
1142.35
Wapń (mg)
70.02
336.10
Fosfor (mg)
118.46
568.60
Magnez (mg)
20.86
100.13
Żelazo (mg)
1.39
6.65
Cynk (mg)
1.03
4.92
Miedź (mg)
0.10
0.46
Mangan (mg)
0.16
0.78
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burrita meksykańskie 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burrita meksykańskie

Koszt składników
163.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
125 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Fasola konserwowa
100 g
czerwona
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Ser cheddar
40 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 40 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Kolendra świeża
20 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
163.80