Burrito z wołowiną

Opublikowano: 29.03.2023 r., 11:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
burrito z wołowiną i z warzywami
Burrito z wołowiną
Poznaj przepis na pyszne, meksykańskie burrito z wołowiną i warzywami.
Przygotowanie 30 min
616 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista 3 placki (3 g)
  • Mięso mielone wołowe (200 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mała puszka (80 g)
  • Fasola czerwona 1 mała puszka (80 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki (30 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Pomidory w puszce (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na burrito z wołowiną krok po kroku

Paprykę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso i dopraw.

Dodaj warzywa, wymieszaj i duś ok. 10 minut.

Zalej pomidorami i duś kolejne 10 minut. Dopraw do smaku.

Porcje farszu układaj na plackach tortilli i zawijaj.

Jak oceniasz przepis na burrito z wołowiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat burrito z wołowiną

Meksykańskie burrito z wołowiną i warzywami to pomysł na pyszne, zdrowe, sycące danie na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje na ciepło, ale śmiało można, zabrać je, też na wynos na przykład do pracy, czy do szkoły. Przepis na burrito z wołowiną jest bardzo prosty, szybki i z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burrito z wołowiną i warzywami, aby było smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować najlepsze burrito z wołowiną po meksykańsku, potrzebne Ci będą placki tortilli, mielona wołowina, ulubione warzywa, sos pomidorowy oraz przyprawy. Najlepiej sprawdzają się produkty typowe dla kuchni meksykańskiej. Spośród warzyw, świetnie pasuje czerwona fasola, kukurydza, czerwona papryka i czerwona cebula, można dodać też awokado. Nie ma tu żadnych ograniczeń, a do farszu możesz dodać wszystkie warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce. Tortille do burrito z wołowiną możesz przygotować samodzielnie, wystarczy do tego woda, mąka, odrobina oleju i soli. Możesz też skorzystać z gotowych tortilli ze sklepu. Dzięki drugiej opcji można zaoszczędzić sporo czasu, warto jednak zwrócić uwagę na skład produktu i wybrać tortillę na mące pełnoziarnistej, bez zbędnych dodatków. Przygotowanie burrito z wołowiną zajmie Ci maksymalnie pół godziny, a jedyne co musisz zrobić to podsmażyć mięso, pokroić warzywa, wymieszać wszystkie składniki farszu i zawijać burrito. To świetne danie dla wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na najlepsze burrito z wołowiną, fasolą i kukurydzą, które sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Alergeny w burrito z wołowiną

Lista alergenów dla burrito z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Wartości odżywcze burrito z wołowiną

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybierać tortille na mące pełnoziarnistej, bez dodatku cukru, aby obniżyć indeks glikemiczny i zwiększyć wartość odżywczą posiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
128.49
616.77
Białko (g)
6.78
32.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
11.08
53.17
Węglowodany przyswajalne (g)
8.46
40.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.62
12.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
6.76
32.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.73
13.12
Tłuszcze nienasycone (g)
4.03
19.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.53
16.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
2.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.73
75.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
45.66
219.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
2.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
37.43
179.66
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.14
5.48
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.89
4.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.84
8.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.73
272.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
467.44
2243.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
93.46
448.59
Potas (mg)
329.81
1583.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.04
115.41
Fosfor (mg)
91.87
440.97
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.33
126.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
7.45
Cynk (mg)
1.38
6.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burrito z wołowiną 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burrito z wołowiną

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
3 g
3 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Mięso mielone wołowe
200 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Fasola czerwona
80 g
1 mała puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula czerwona
30 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Pomidory w puszce
250 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Koszt składników
54.10