Przepis na burrito z ryżem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża

Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i paprykę i chwilę podsmażaj.

Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu i wymieszaj. Dopraw.

Farsz wykładaj na tortille i zawijaj burrito.

burrito z ryżem
burrito z ryżem
Koszt przygotowania dania
11.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
431 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Burrito z ryżem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o burrito z ryżem

Wegetariańskie burrito z ryżem i z czerwoną fasolą to pyszne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, które sprawdzi się na wiele okazji. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, można też zaserwować je w formie przystawki na przykład na imprezę w gronie znajomych. Burrito z ryżem i warzywami jest dobre i smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz śmiało zabrać je w lunch boxie do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Mimo że jest to danie całkowicie wegetariańskie i wegańskie, jest jednocześnie bardzo sycące, smaczne i odżywcze, dlatego na pewno zadowoli również wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadów bez mięsa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burrito z ryżem i warzywami koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować najlepsze burrito z ryżem i warzywami po meksykańsku potrzebne Ci będą placki tortilli, ugotowany biały ryż np. basmati lub jaśminowy oraz ulubione warzywa. Najlepiej sprawdzają się te typowe dla kuchni meksykańskiej - czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy, czerwona papryka i czerwona cebula. Nie ma tu jednak żadnych ograniczeń, a do farszu możesz dodać wszystkie warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce. Tortille do burrito możesz przygotować samodzielnie z wody, mąki, odrobiny oleju i soli lub kupić gotowe. Dzięki drugiej opcji można zaoszczędzić sporo czasu, pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład produktu i wybrać tortillę na mące pełnoziarnistej. Przepis na burrito z ryżem jest bardzo prosty i szybki. Bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia kulinarnego. Zajmie Ci to maksymalnie pół godziny, a jedyne co musisz zrobić to ugotować ryż, pokroić i podsmażyć warzywa, wymieszać wszystkie składniki farszu i zawijać burrito. To świetne danie dla wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na najlepsze burrito z ryżem.

Wartości odżywcze burrito z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
100.26 kcal
431.13 kcal
Białko
4.76 g
20.48 g
Fenyloalanina
0.23 mg
0.98 mg
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w burrito z ryżem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
18.58 g
79.88 g
Węglowodany przyswajalne
14.77 g
63.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.81 g
16.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
1.41 g
6.06 g
Tłuszcze nasycone
0.33 g
1.42 g
Tłuszcze nienasycone
1.08 g
4.63 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
3.32 g
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
1.31 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ryż biały gotowany, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na burrito z ryżem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
40.06 µg (mcg)
172.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały gotowany, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.81 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
34.28 mg
147.41 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.91 mg
3.93 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały gotowany, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.11 mg
4.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
83.77 µg (mcg)
360.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
418.99 µg (mcg)
1801.67 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały gotowany, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burrito z ryżem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
100.50 mg
432.15 mg
Potas
368.50 mg
1584.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
26.83 mg
115.35 mg
Fosfor
87.04 mg
374.26 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
33.35 mg
143.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
6.90 mg
Cynk
0.71 mg
3.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burrito z ryżem 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burrito z ryżem

Lista alergenów dla burrito z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Cena przygotowania burrito z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
3 g
3 tortille
4.80
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Ryż biały gotowany
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola czerwona
160 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 160 g
Kukurydza konserwowa
160 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 160 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
46.10
Jak oceniasz przepis na burrito z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.2% osób