Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w fasolce szparagowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze fasoli szparagowej - tabela

Energia i białka

Fasolka szparagowa mrożona fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa
na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 1.79 g 1.79 g 1.04 g
Fenyloalanina 0.07 mg 0.07 mg b/d

Węglowodany w fasolce szparagowej

Fasolka szparagowa mrożona fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 7.54 g 7.54 g 4.11 g
Węglowodany przyswajalne 4.94 g 4.94 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.60 g 2.60 g b/d
Sacharoza (cukier) 0.25 g 0.25 g 0.00 g
Glukoza 0.92 g 0.92 g 0.65 g
Fruktoza 1.04 g 1.04 g 0.64 g
Skrobia 1.53 g 1.53 g b/d
Laktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Fasolka szparagowa mrożona fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.21 g 0.21 g 0.39 g
Tłuszcze nasycone 0.09 g 0.09 g 0.39 g
Tłuszcze nienasycone 0.12 g 0.12 g b/d
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g 0.01 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.11 g 0.11 g b/d
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg b/d

Witaminy w przepisie na fasolę szparagową

Fasolka szparagowa mrożona fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 27.00 µg (mcg) 27.00 µg (mcg) b/d
Witamina B6 0.40 mg 0.40 mg b/d
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Witamina C 12.90 mg 12.90 mg b/d
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Witamina E 0.42 mg 0.42 mg b/d
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Tiamina 0.10 mg 0.10 mg b/d
Ryboflawina 0.09 mg 0.09 mg b/d
Niacyna 0.50 mg 0.50 mg b/d
Foliany 15.00 µg (mcg) 15.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 292.00 µg (mcg) 292.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na fasolę szparagową

Fasolka szparagowa mrożona fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 3.00 mg 3.00 mg 282.00 mg
Potas 186.00 mg 186.00 mg 97.00 mg
Wapń 42.00 mg 42.00 mg 36.00 mg
Fosfor 32.00 mg 32.00 mg 23.00 mg
Magnez 22.00 mg 22.00 mg 12.70 mg
Żelazo 0.85 mg 0.85 mg 0.78 mg
Cynk 0.26 mg 0.26 mg 0.19 mg
Miedź 0.05 mg 0.05 mg 0.04 mg
Mangan 0.37 mg 0.37 mg 0.18 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169962/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169962/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/321611/nutrients

Alergie w fasolce szparagowej

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z fasolką szparagową

Przepisy z fasolką szparagową

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z fasolką szparagową

zupa jarzynowa kcal, fasolka szparagowa z bułką tartą kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto