Czimiczanga

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czimiczanga podana na białym talerzu.
Czimiczanga
Czimiczanga to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Faszerowane mięsem mielonym w sosie burrito jest bardzo soczyste i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
843 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Tortilla (400 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Fasola czerwona konserwowa (300 g)
  • Pomidory w puszce (450 g)
  • Ser cheddar (50 g)
  • Awokado 1 średnia sztuka (120 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na czimiczanga krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię mięso i dopraw solą oraz pieprzem.

Smaż przez 5-6 minut.

Wlej pomidory na patelnię, dopraw papryką słodką, ostrą oraz kuminem.

Duś pod przykryciem przez 15 minut.

Dodaj fasolę i wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce.

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.

Wydrąż łyżką miąższ i umieść w misce.

Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.

Awokado rozdrobnij widelcem.

Tortillę nafaszeruj mięsem i zwiń w rulon.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż tortillę.

Na jej wierzch wyłóż ser cheddar i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Podawaj na talerzu z dodatkiem sosu z awokado.

Jak oceniasz przepis na czimiczanga
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat czimiczanga

Czimiczanga to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone burrito przygotować można z kurczakiem i fasolą. Meksykańską potrawę przygotuj podczas meksykańskiego wieczoru w gronie znajomych i rodziny. Przepis na czimiczangę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, mięso mielone wołowe, cebula, fasola, czosnek, pomidory w puszce, ser cheddar, awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kumin, olej rzepakowy.

Jak zrobić czimiczangę? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez 5-6 minut. Wlej pomidory na patelnię, dopraw papryką słodką, ostrą oraz kuminem. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj fasolę i wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wydrąż łyżką miąższ i umieść w misce. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Awokado rozdrobnij widelcem. Tortillę nafaszeruj mięsem i zwiń w rulon. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż tortillę. Na jej wierzch wyłóż ser cheddar i podgrzewaj, aż się rozpuści. Podawaj na talerzu z dodatkiem sosu z awokado.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując prosty przepis na smaczne burrito sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie podać można także jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi lub zabrać na lunch do pracy. Smażone burrito możesz zapiec w piekarniku. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w czimiczanga

Lista alergenów dla czimiczanga przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze czimiczanga

na 100g gotowej potrawy

Czimiczanga to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Ma dość dużą ilość kalorii, dlatego zwracaj uwagę na wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
210.89
843.56
Białko (g)
10.22
40.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
21.53
86.10
Węglowodany przyswajalne (g)
17.68
70.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.85
15.39
Sacharoza (cukier) (g)
0.13
0.51
Brak danych dla: cebula, fasola czerwona.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.55
2.18
Brak danych dla: cebula, fasola czerwona.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.58
2.32
Brak danych dla: cebula, fasola czerwona.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: cebula, fasola czerwona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
9.49
37.98
Tłuszcze nasycone (g)
4.15
16.61
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
21.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.13
16.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
4.83
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.15
Brak danych dla: mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.54
78.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
10.12
40.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
2.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.32
17.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.19
Witamina E (mg)
0.36
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.32
29.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.58
10.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.16
348.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.80
135.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
216.70
866.78
Potas (mg)
396.19
1584.75
Wapń (mg)
71.89
287.56
Fosfor (mg)
161.26
645.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.06
144.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.49
9.95
Cynk (mg)
1.73
6.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czimiczanga 33
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czimiczanga

Koszt składników
65.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Fasola czerwona
300 g
konserwowa
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 300 g
Pomidory w puszce
450 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.59
Za 450 g
Ser cheddar
50 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.17
Za 50 g
Awokado
120 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
65.10