Przepis na wegańskie muffinki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

W misce umieść fasolę, banany oraz mało orzechowe.

Zblenduj do powstania gładkiej masy.

Wlej mleko owsiane i dodaj ksylitol.

Przesiej mąkę pszenną, kakao oraz mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.

Zmiksuj składniki.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

Nałóż ciasto w foremki do 2/3 wysokości.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Wystudź i ułóż na paterze.

Podawaj na małym talerzyku.

Wegańskie muffinki podane na drewnianym blacie.
Wegańskie muffinki
Koszt przygotowania dania
19.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Wegańskie muffinki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskich muffinkach

Wegańskie muffinki to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Babeczki bez dodatku cukru sprawdzą się idealnie dla osób dbających o linię. Najlepsze babeczki z kakao są bardzo czekoladowe i wilgotne. Babeczki sprawdzą się także na kinder bale dla dzieci. Przepis na wegańskie muffinki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia muffinek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa, ksylitol, banany, masło orzechowe, napój owsiany, proszek do pieczenia, fasola czerwona, kakao.

Jak zrobić wegańskie muffinki? W misce umieść fasolę, banany oraz mało orzechowe. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Wlej mleko owsiane i dodaj ksylitol. Przesiej mąkę pszenną, kakao oraz mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto w foremki do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wystudź i ułóż na paterze. Podawaj na małym talerzyku.

Banany są owocem zawierającym spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: najlepsze muffinki sprawdzą się idealnie jako deser oraz jako drugie śniadanie do szkoły. Pyszne muffinki można podawać także polane czekoladą. Smaczne muffinki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Do przygotowania muffinek można wykorzystać także masło migdałowe lub z nerkowców.

Wartości odżywcze wegańskich muffinek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
261.34 kcal
300.54 kcal
Białko
10.87 g
12.50 g

Węglowodany w wegańskich muffinkach

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
48.62 g
55.91 g
Węglowodany przyswajalne
41.07 g
47.23 g
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.85 g
7.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
5.81 g
6.68 g
Tłuszcze nasycone
1.82 g
2.09 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.77 g
4.34 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.48 g
2.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko owsiane.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańskie muffinki

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie muffinki

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
46.21 mg
53.14 mg
Wapń
84.34 mg
96.99 mg
Żelazo
3.08 mg
3.54 mg
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich muffinek 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskich muffinkach

Lista alergenów dla wegańskich muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mąka orkiszowa
    • mleko owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania wegańskich muffinek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka orkiszowa
150 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Mleko owsiane
150 ml
10.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.57
Za 150 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Banan
250 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na wegańskie muffinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób