Przepis na ciasto bez jajek i mleka krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Banany umieść w misce.

Dodaj fasolę bez zalewy i rozdrobnij.

Dodaj do masy rozpuszczone masło, ksylitol i proszek do pieczenia.

Przesiej mąkę pszenną i orkiszową.

Wymieszaj masę dokładnie.

Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Wystudź i podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Ciasto bez jajek i mleka podane na białym talerzyku.
Ciasto bez jajek i mleka
Koszt przygotowania dania
15.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Ciasto bez jajek i mleka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście bez jajek i mleka

Ciasto bez jajek i mleka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto na bazie bananów sprawdzi się doskonale dla osób na diecie bez dodatku cukru. Ciasto jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Przepis na ciasto bez jajek i mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa, banany, masło, proszek do pieczenia, ksylitol, fasola czerwona.

Jak zrobić ciasto bez jajek? Banany umieść w misce. Dodaj fasolę bez zalewy i rozdrobnij. Dodaj do masy rozpuszczone masło, ksylitol i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Wymiesza dokładnie składniki. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu.

Podsumowując: sprawdzony przepis na ciasto będzie idealny na deser dla całej rodziny. Ciasto bez dodatku mleka i jajek nie zawiera także dodatku cukru. Proste ciasto pozwoli wykorzystać dojrzałe banany. Pyszne ciasto można przygotować także z dodatkiem kakao lub siekanej czekolady. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze ciasta bez jajek i mleka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
305.90 kcal
458.85 kcal
Białko
9.82 g
14.73 g

Węglowodany w cieście bez jajek i mleka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
50.49 g
75.73 g
Węglowodany przyswajalne
44.41 g
66.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.07 g
9.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.73 g
14.59 g
Tłuszcze nasycone
6.41 g
9.61 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.09 g
4.64 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.60 g
3.90 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
0.73 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
23.67 mg
35.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto bez jajek i mleka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
76.13 µg (mcg)
114.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
3.54 mg
5.31 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
73.87 µg (mcg)
110.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.42 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.48 mg
2.22 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
118.23 µg (mcg)
177.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
24.55 µg (mcg)
36.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bez jajek i mleka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
6.30 mg
9.45 mg
Potas
615.90 mg
923.85 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
109.70 mg
164.55 mg
Fosfor
244.92 mg
367.38 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
44.78 mg
67.16 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.98 mg
4.47 mg
Cynk
0.85 mg
1.28 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan
0.44 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez jajek i mleka 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bez jajek i mleka

Lista alergenów dla ciasta bez jajek i mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta bez jajek i mleka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
150 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Banan
300 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Fasola czerwona
250 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 250 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na ciasto bez jajek i mleka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób