Ciasto bez jajek i mleka

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bez jajek i mleka podane na białym talerzyku.
Ciasto bez jajek i mleka
Ciasto bez jajek i mleka to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto bez dodatku jajek sprawdzi się dla osób uczulonych na białka jaja kurzego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
458 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Banan 2 duże sztuki (300 g)
  • Masło (120 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Fasola czerwona (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto bez jajek i mleka krok po kroku

Banany umieść w misce.

Dodaj fasolę bez zalewy i rozdrobnij.

Dodaj do masy rozpuszczone masło, ksylitol i proszek do pieczenia.

Przesiej mąkę pszenną i orkiszową.

Wymieszaj masę dokładnie.

Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Wystudź i podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na ciasto bez jajek i mleka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta bez jajek i mleka

Ciasto bez jajek i mleka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto na bazie bananów sprawdzi się doskonale dla osób na diecie bez dodatku cukru. Ciasto jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Przepis na ciasto bez jajek i mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa, banany, masło, proszek do pieczenia, ksylitol, fasola czerwona.

Jak zrobić ciasto bez jajek? Banany umieść w misce. Dodaj fasolę bez zalewy i rozdrobnij. Dodaj do masy rozpuszczone masło, ksylitol i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Wymiesza dokładnie składniki. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu.

Podsumowując: sprawdzony przepis na ciasto będzie idealny na deser dla całej rodziny. Ciasto bez dodatku mleka i jajek nie zawiera także dodatku cukru. Proste ciasto pozwoli wykorzystać dojrzałe banany. Pyszne ciasto można przygotować także z dodatkiem kakao lub siekanej czekolady. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w cieście bez jajek i mleka

Lista alergenów dla ciasta bez jajek i mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta bez jajek i mleka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bez jajek i mleka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ciasto sprawdzi się dla osób z alergią na białka jajka lub nietolerancję laktozy. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii i będzie odpowiednie dla osób a diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
305.90
458.85
Białko (g)
9.82
14.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
50.49
75.73
Węglowodany przyswajalne (g)
44.41
66.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.07
9.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.73
14.59
Tłuszcze nasycone (g)
6.64
9.95
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
4.64
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
3.90
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.73
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.67
35.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
76.13
114.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.54
5.31
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
73.87
110.81
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.42
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
2.22
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
118.23
177.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.55
36.83
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
6.30
9.45
Potas (mg)
615.90
923.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.70
164.55
Fosfor (mg)
244.92
367.38
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.78
67.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.98
4.47
Cynk (mg)
0.85
1.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez jajek i mleka 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bez jajek i mleka

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
150 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Banan
300 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Fasola czerwona
250 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 250 g
Koszt składników
48.00