Przepis na chimichangę z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Kurczaka oczyść z błonek i natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.

Patelnię grillową porządnie nagrzej, jeśli do jej powierzchni przywierają produkty, możesz nieco skropić ją oliwą lub olejem rzepakowym. Na patelni zgrilluj kurczaka na złocisty kolor.

Do blendera przełóż fasolę, obrany czosnek, bazylię i oliwę. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj na gładką masę.

Pastę wyłóż na spód tortilli. Dodaj pokrojonego w paseczki kurczaka.

Na wierzch ułóż plastry pomidora i zawiń brzegi tortilli środka.

Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim tortillę łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut.

Chimichanga z kurczakiem podana na talerzu.
chimichanga z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
9.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1086 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Chimichanga z kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chimichandze z kurczakiem

Chimichanga z kurczakiem to nic innego jak pyszna tortilla, która podawana jest z farszem z fasoli i kurczakiem. To danie, które zachwyca wspaniałym smakiem.

Przepis na chimichangę z kurczakiem to dobra alternatywa dla tradycyjnych wrapów. Ta tortilla jest nie tylko smaczna, ale również ciekawa. Jednym z głównych składników jest pasta z fasoli. Ta pyszna potrawa to odmiana burrito, które smaży się na oleju lub maśle. Ojczyzną chimichangi jest słoneczny Meksyk, a danie jest niezwykle popularne na północy tego kraju, zwłaszcza w stanach Sonora i Sinaloa. Chimichanga jest pyszna, aromatyczna i kolorowa. Ojczyzną chimichangi jest słoneczny Meksyk, a danie jest niezwykle popularne na północy tego kraju, zwłaszcza w stanach Sonora i Sinaloa. Chimichanga jest pyszna, aromatyczna i kolorowa. Dzięki temu łatwemu przepisowi chimichangę możesz przygotować własnoręcznie bez potrzeby dalekiej podróży.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chimichangę z kurczakiem, by była pyszna i szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja dla miłośników prostej kuchni. Chimichanga to podobno nic innego jak smażone burito. Chimichanga to danie kuchni tex-mex, smakowite, kolorowe, a jeśli zadbamy o prawidłowe smażenie — niekoniecznie bardzo kaloryczne. Podstawę dania stanowi smażona na głębokim oleju pszenna tortilla, w którą zawinięte są różne składniki. Najczęściej jest to fasola, ser oraz mięso pod różnymi postaciami. Chimichanga podawana jest z ryżem, serem, guacamole, śmietaną lub ostrymi sosami. Nie ma jednego sposobu podawania i przyrządzania chimichangi. Różnią się one w zależności od regionu. Do burrito wkładane są różne rodzaje mięsa: kurczak, wołowina, czy wieprzowina. Dlatego to danie nigdy się nie nudzi. Można do niego dodawać wiele różnych składników i za każdym razem otrzymać zupełnie nowy rodzaj tej pysznej przekąski, która jest jednak tak sycąca, że sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Całość najlepiej podawać z sałatką ze świeżych warzyw, by powstało w pełni zbilansowanie danie.

Wartości odżywcze chimichangi z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(444g)
Energia (kalorie)
244.64 kcal
1086.18 kcal
Białko
15.64 g
69.42 g
Fenyloalanina
0.73 mg
3.25 mg
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej

Węglowodany w chimichandze z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(444g)
Węglowodany
23.92 g
106.21 g
Węglowodany przyswajalne
19.63 g
87.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.29 g
19.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(444g)
Tłuszcz
9.69 g
43.04 g
Tłuszcze nasycone
4.23 g
18.77 g
Tłuszcze nienasycone
5.47 g
24.27 g
Tłuszcze jednonasycone
4.24 g
18.81 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
5.46 g
Tłuszcze trans
0.13 g
0.57 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
30.41 mg
135.02 mg

Witaminy w przepisie na chimichangę z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(444g)
Witamina A
44.48 µg (mcg)
197.48 µg (mcg)
Witamina B6
0.39 mg
1.72 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
4.21 mg
18.69 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
4.22 mg
Retinol
28.55 µg (mcg)
126.74 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
1.17 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.90 mg
Niacyna
4.07 mg
18.06 mg
Foliany
114.84 µg (mcg)
509.91 µg (mcg)
Beta karoten
192.42 µg (mcg)
854.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chimichangę z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(444g)
Sód
205.14 mg
910.80 mg
Potas
481.04 mg
2135.83 mg
Wapń
128.99 mg
572.73 mg
Fosfor
241.72 mg
1073.25 mg
Magnez
50.16 mg
222.69 mg
Żelazo
2.48 mg
11.02 mg
Cynk
1.37 mg
6.08 mg
Miedź
0.22 mg
0.99 mg
Mangan
0.44 mg
1.97 mg
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chimichangi z kurczakiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chimichandze z kurczakiem

Lista alergenów dla chimichangi z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Cena przygotowania chimichangi z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
60 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Fasola czerwona
80 g
konserwowa
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Oliwa z oliwek
14 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 14 ml
Pomidor
40 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 40 g
Ser cheddar
35 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.52
Za 35 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na chimichangę z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób