Tortilla meksykańska
- Tortilla pełnoziarnista (125 g)
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Fasola czerwona (100 g)
- Ser gouda (40 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na tortillę meksykańską krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wszystko smaż przez 10 minut.
Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i czerwoną fasolę.
Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.
Przypraw solą, pieprzem, chili, papryką i tymiankiem.
Gotowy farsz nakładaj na środek placków i zawiń brzegi środka.
Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim tortillę łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut.
Więcej informacji na temat tortilli meksykańskiej
Tortilla meksykańska to pomysł na prostą przekąskę, która wspaniale smakuje i dobrze się prezentuje, Zachwyca dużą zawartością warzyw i wspaniałym, aromatycznym sosem.
Przepis na tortillę meksykańską to doskonały pomysł na niezwykle sycący posiłek. Nieco przypomina burrito, jednak trochę się od niego różni. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się prezentuje. To klasyczne danie zostało przygotowane w nieco świeższej odsłonie. Nie ma w nim również dodatku ryżu, co sprawia, że jest mniej kaloryczne i lżejsze. W kilka minut można przygotować to pyszne danie. Farsz dobrze jest wykonać dzień wcześniej, jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces. Całość jest tak prosta, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę meksykańską, by była smaczna i nieskomplikowana, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Robi się ją z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i warzywami. Do przygotowania tortilli warto wybrać dobrej jakości składniki, które nadadzą całości dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Można skorzystać z konserwowej fasoli, gdyż wtedy przygotowanie całego dania będzie po prostu szybsze. Warto przed użyciem przepłukać warzywa z zalewy, jednak nie jest to konieczne. Jej nieskomplikowane przygotowanie jest niewątpliwie jedną z zalet, jednak najlepszy jest w niej smak. Tradycyjna meksykańska tortilla charakteryzuje się niezwykłą ostrością, jednak dla tych, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami, ten przepis będzie dużo lepszy. Choć znajduje się w nim dodatek papryczki chili, to można sobie samodzielnie dobrać odpowiednią ilość, by danie było łagodniejsze. Robi się je w ekspresowym tempie, a smakuje naprawdę dobrze. To wszystko zasługa dobrego farszu, w którym znajduje się mięso z fasolą i kukurydzą. Farsz mięsno warzywny dopełniony jest odpowiednimi przyprawami, które sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. To głównie dzięki słodkiej papryce, świeżej kolendrze i natce pietruszki. Całość ma mocny smak, choć nie jest zbyt pikantna.
Alergeny w tortilli meksykańskiej
Lista alergenów dla tortilli meksykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze tortilli meksykańskiej
To zdrowa opcja, zwłaszcza gdy użyje się mięsa drobiowego i pełnoziarnistej tortilli.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.