Przepis na tortillę meksykańską krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wszystko smaż przez 10 minut.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i czerwoną fasolę.

Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.

Przypraw solą, pieprzem, chili, papryką i tymiankiem.

Gotowy farsz nakładaj na środek placków i zawiń brzegi środka.

Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim tortillę łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut.

Tortilla meksykańska podana na desce.
tortilla meksykańska
Koszt przygotowania dania
17.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1045 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Tortilla meksykańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli meksykańskiej

Tortilla meksykańska to pomysł na prostą przekąskę, która wspaniale smakuje i dobrze się prezentuje, Zachwyca dużą zawartością warzyw i wspaniałym, aromatycznym sosem.

Przepis na tortillę meksykańską to doskonały pomysł na niezwykle sycący posiłek. Nieco przypomina burrito, jednak trochę się od niego różni. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się prezentuje. To klasyczne danie zostało przygotowane w nieco świeższej odsłonie. Nie ma w nim również dodatku ryżu, co sprawia, że jest mniej kaloryczne i lżejsze. W kilka minut można przygotować to pyszne danie. Farsz dobrze jest wykonać dzień wcześniej, jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces. Całość jest tak prosta, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę meksykańską, by była smaczna i nieskomplikowana, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Robi się ją z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i warzywami. Do przygotowania tortilli warto wybrać dobrej jakości składniki, które nadadzą całości dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Można skorzystać z konserwowej fasoli, gdyż wtedy przygotowanie całego dania będzie po prostu szybsze. Warto przed użyciem przepłukać warzywa z zalewy, jednak nie jest to konieczne. Jej nieskomplikowane przygotowanie jest niewątpliwie jedną z zalet, jednak najlepszy jest w niej smak. Tradycyjna meksykańska tortilla charakteryzuje się niezwykłą ostrością, jednak dla tych, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami, ten przepis będzie dużo lepszy. Choć znajduje się w nim dodatek papryczki chili, to można sobie samodzielnie dobrać odpowiednią ilość, by danie było łagodniejsze. Robi się je w ekspresowym tempie, a smakuje naprawdę dobrze. To wszystko zasługa dobrego farszu, w którym znajduje się mięso z fasolą i kukurydzą. Farsz mięsno warzywny dopełniony jest odpowiednimi przyprawami, które sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. To głównie dzięki słodkiej papryce, świeżej kolendrze i natce pietruszki. Całość ma mocny smak, choć nie jest zbyt pikantna.

Wartości odżywcze tortilli meksykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
190.09 kcal
1045.50 kcal
Białko
8.52 g
46.83 g

Węglowodany w tortilli meksykańskiej

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
14.36 g
78.97 g
Węglowodany przyswajalne
10.90 g
59.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.45 g
18.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
11.24 g
61.80 g
Tłuszcze nasycone
4.22 g
23.21 g
Tłuszcze nienasycone
7.02 g
38.59 g
Tłuszcze jednonasycone
5.68 g
31.25 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
7.35 g
Cholesterol
20.51 mg
112.80 mg

Witaminy w przepisie na tortillę meksykańską

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A
42.71 µg (mcg)
234.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
30.78 mg
169.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.99 mg
5.47 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
6.42 µg (mcg)
35.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
1.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.18 mg
11.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.53 µg (mcg)
371.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
380.17 µg (mcg)
2090.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tortillę meksykańską

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
148.82 mg
818.53 mg
Potas
335.65 mg
1846.05 mg
Wapń
73.74 mg
405.55 mg
Fosfor
149.98 mg
824.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
34.74 mg
191.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.48 mg
8.14 mg
Cynk
1.23 mg
6.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli meksykańskiej 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli meksykańskiej

Lista alergenów dla tortilli meksykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania tortilli meksykańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
125 g
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 125 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Fasola czerwona
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Ser gouda
40 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
60.80
Jak oceniasz przepis na tortillę meksykańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób