Leczo z fasolą

Opublikowano: 05.07.2022 r., 10:10 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantne leczo z fasolą
Leczo z fasolą
Poznaj przepis na pyszne, domowe, wegańskie leczo z czerwoną fasolą.
Przygotowanie 30 min
461 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Pomidory w puszce - 1,5 szklanki (400 g)
  • Fasola czerwona - 2 małe puszki (160 g)
  • Cukinia - 1/2 sztuki (200 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (250 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, sitko

Przepis na leczo z fasolą krok po kroku

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą z nadmiaru zalewy.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć wszystkie świeże warzywa i duś na średnim ogniu aż zmiękną.

Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.

Dodaj fasolę i wymieszaj. Podawaj z kaszą lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na leczo z fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat leczo z fasolą

Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane z mięsem, najczęściej z kiełbasą. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolacje. Możesz też za jednym razem przygotować jego większą porcję i zapasteryzować w słoikach, aby korzystać z niego podczas dni kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od zera. Przepis na leczo z fasolą jest niezwykle prosty i szybki, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do jego przygotowania to pomidory z puszki, papryka żółta, czerwona fasola z puszki oraz cukinia, czosnek, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Z tych kilku łatwodostępnych składników powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub chilli. Jeśli preferujesz fasolę białą lub czarną, również śmiało możesz ja wykorzystać. Leczo będzie również bardzo dobre z fasolką szparagową, zwłaszcza w sezonie, kiedy mamy dostęp do tej świeżej, lokalnej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z fasolą aby było smaczne i zdrowe koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Leczo jest bardzo zdrowym, sycącym i pożywnym daniem. Ze względu na to, że składa się głównie z warzyw, jest świetnym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych substancji. Przy tym ma niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem, makaronem, czy ziemniakami dlatego możesz dowolnie wybierać dodatki w zależności od tego, które lubisz najbardziej. To świetne danie zarówno na domowy obiad, jak również do zabrania na wynos, do pracy czy szkoły.

Alergeny w leczo z fasolą

Lista alergenów dla Leczo z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z fasolą

Wartości odżywcze leczo z fasolą

na 100g gotowej potrawy

Do leczo, zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać też przecier pomidorowy lub passattę z dobrym składem (bez dodatku cukru).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
92.35
461.73
Białko (g)
4.63
23.13
Fenyloalanina (mg)
0.23
1.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
14.67
73.35
Węglowodany przyswajalne (g)
11.17
55.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.50
17.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.31
11.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
2.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
8.92
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
7.15
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.77
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
8.56
42.79
Witamina B6 (mg)
0.20
1.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
52.08
260.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.81
4.07
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.72
Ryboflawina (mg)
0.08
0.39
Niacyna (mg)
1.10
5.51
Foliany (µg (mcg))
76.51
382.55
Beta karoten (µg (mcg))
101.59
507.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
75.61
378.03
Potas (mg)
426.95
2134.76
Wapń (mg)
33.33
166.63
Fosfor (mg)
89.32
446.59
Magnez (mg)
35.51
177.55
Żelazo (mg)
1.74
8.69
Cynk (mg)
0.65
3.23
Miedź (mg)
0.22
1.08
Mangan (mg)
0.32
1.60
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo z fasolą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo z fasolą

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
1,5 szklanki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Fasola czerwona
160 g
2 małe puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 160 g
Cukinia
200 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Papryka żółta
250 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
37.30