Leczo z fasolą
- Pomidory w puszce - 1,5 szklanki (400 g)
- Fasola czerwona - 2 małe puszki (160 g)
- Cukinia - 1/2 sztuki (200 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (250 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na leczo z fasolą krok po kroku
Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą z nadmiaru zalewy.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć wszystkie świeże warzywa i duś na średnim ogniu aż zmiękną.
Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj fasolę i wymieszaj. Podawaj z kaszą lub ryżem.
- Leczo z cukinii
- Leczo z kiełbasą
- Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
- Leczo z kabaczkiem
- Leczo warzywne
- Leczo z kurczakiem
- Leczo z pieczarkami
- Leczo do słoików
- Leczo z papryki
- Leczo na zimę
- Leczo z kiełbasą i cukinią
- Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
- Leczo z dyni
- Leczo z cukinią i pieczarkami
- Leczo z bakłażanem
- Leczo z parówkami
- Leczo Thermomix
- Leczo bez mięsa
- Leczo
Więcej informacji na temat leczo z fasolą
Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane z mięsem, najczęściej z kiełbasą. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolacje. Możesz też za jednym razem przygotować jego większą porcję i zapasteryzować w słoikach, aby korzystać z niego podczas dni kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od zera. Przepis na leczo z fasolą jest niezwykle prosty i szybki, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do jego przygotowania to pomidory z puszki, papryka żółta, czerwona fasola z puszki oraz cukinia, czosnek, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Z tych kilku łatwodostępnych składników powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub chilli. Jeśli preferujesz fasolę białą lub czarną, również śmiało możesz ja wykorzystać. Leczo będzie również bardzo dobre z fasolką szparagową, zwłaszcza w sezonie, kiedy mamy dostęp do tej świeżej, lokalnej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z fasolą aby było smaczne i zdrowe koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Leczo jest bardzo zdrowym, sycącym i pożywnym daniem. Ze względu na to, że składa się głównie z warzyw, jest świetnym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych substancji. Przy tym ma niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem, makaronem, czy ziemniakami dlatego możesz dowolnie wybierać dodatki w zależności od tego, które lubisz najbardziej. To świetne danie zarówno na domowy obiad, jak również do zabrania na wynos, do pracy czy szkoły.
Alergeny w leczo z fasolą
Lista alergenów dla Leczo z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z fasolą
Wartości odżywcze leczo z fasolą
Do leczo, zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać też przecier pomidorowy lub passattę z dobrym składem (bez dodatku cukru).
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.