Ryż z fasolą
- Ryż biały (200 g)
- Fasola czerwona - z puszki (400 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (5 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Sok z limonki (15 ml)
- Kolendra świeża (15 g)
Przepis na ryż z fasolą krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli, podsmaż 2 minuty i zalej pomidorami z puszki. Gotuj 15 minut.
Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. Przypraw: szczyptą soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i 2 łyżeczkami tymianku. Gotuj 12 minut.
Fasolę podawaj z ryżem, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat ryżu z fasolą
Ryż z fasolą to jedno z tych dań, które doskonale syci, ale również zachwyca smakiem. Dodatkowo jest tanie, więc sprawdzi się, nawet gdy Twój budżet nie jest duży.
Przepis na ryż z fasolą to doskonała opcja nie tylko na obiad, ale również na smaczną kolację. Całość jest prosta, szybka i naprawdę ciekawa. To danie zainspirowane kuchnią meksykańską, dlatego, jeśli chcesz przenieść na swój talerz nieco świeżości, koniecznie sięgnij po tę potrawę. Jeśli kochasz naprawdę ostre, a przy tym pełne smaku dania, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Nie potrzebujesz do niego dużego doświadczenia kulinarnego, czy skomplikowanych składników. W dodatku ugotujesz je w maksymalnie 20 minut. Dlatego, jeśli nie przepadasz za długim siedzeniem w kuchni lub nie masz dużo czasu na przygotowanie odżywczych i wartościowych posiłków, to danie będzie strzałem w dziesiątku. Wypróbuj go zatem koniecznie!
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż z fasolą, by był szybki, łatwy i naprawdę smaczny, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Połączenie ryży z fasolą i pomidorami, to doskonała opcja na naprawdę odżywczy posiłek, który zaspokoi Twój głód na kilka godzin. Najlepiej nadaje się do tego czerwona fasola z puszki.
Głównym składnikiem tego dania jest czerwona fasola. To warzywo, które w polskiej kuchni nie gości aż tak często. Zwykle przeraża konieczność jej długiego gotowania i namaczania. Jednak na szczęście można znaleźć ją również w wersji już ugotowanej, co zupełnie skraca długość obróbki termicznej. Warto jest zdecydowanie sięgać po fasolę, podobnie jak inne strączki. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Pełna jest skrobi, a także błonnika, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, usprawnia pracę układu pokarmowego i dba o różnorodność mikrobioty jelitowej. Oprócz podstawowych składników odżywczych fasola zawiera witaminy, zwłaszcza z grupy B, kwas foliowy, czy związki o działaniu antyoksydacyjnym. Posiada również właściwości wzmacniające serce i chroniące przed zawałem.
Alergeny w ryżu z fasolą
Lista alergenów dla ryżu z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż z fasolą
Wartości odżywcze ryżu z fasolą
To opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
Energia i białka
(316g)
Węglowodany
(316g)
Tłuszcze
(316g)
Witaminy
(316g)
Składniki mineralne
(316g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.