Ryż z fasolą

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż z fasolą i kolendrą
Ryż z fasolą
Ryż z fasolą to jedno z tych dań, które doskonale syci, ale również zachwyca smakiem. Dodatkowo jest tanie, więc sprawdzi się, nawet gdy Twój budżet nie jest duży.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
635 kcal
Kcal w porcji
316 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (200 g)
  • Fasola czerwona - z puszki (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Sok z limonki (15 ml)
  • Kolendra świeża (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na ryż z fasolą krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli, podsmaż 2 minuty i zalej pomidorami z puszki. Gotuj 15 minut.

Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. Przypraw: szczyptą soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i 2 łyżeczkami tymianku. Gotuj 12 minut.

Fasolę podawaj z ryżem, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki.

Jak oceniasz przepis na ryż z fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,0% osób

Więcej informacji na temat ryżu z fasolą

Ryż z fasolą to jedno z tych dań, które doskonale syci, ale również zachwyca smakiem. Dodatkowo jest tanie, więc sprawdzi się, nawet gdy Twój budżet nie jest duży.

Przepis na ryż z fasolą to doskonała opcja nie tylko na obiad, ale również na smaczną kolację. Całość jest prosta, szybka i naprawdę ciekawa. To danie zainspirowane kuchnią meksykańską, dlatego, jeśli chcesz przenieść na swój talerz nieco świeżości, koniecznie sięgnij po tę potrawę. Jeśli kochasz naprawdę ostre, a przy tym pełne smaku dania, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Nie potrzebujesz do niego dużego doświadczenia kulinarnego, czy skomplikowanych składników. W dodatku ugotujesz je w maksymalnie 20 minut. Dlatego, jeśli nie przepadasz za długim siedzeniem w kuchni lub nie masz dużo czasu na przygotowanie odżywczych i wartościowych posiłków, to danie będzie strzałem w dziesiątku. Wypróbuj go zatem koniecznie!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż z fasolą, by był szybki, łatwy i naprawdę smaczny, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Połączenie ryży z fasolą i pomidorami, to doskonała opcja na naprawdę odżywczy posiłek, który zaspokoi Twój głód na kilka godzin. Najlepiej nadaje się do tego czerwona fasola z puszki.

Głównym składnikiem tego dania jest czerwona fasola. To warzywo, które w polskiej kuchni nie gości aż tak często. Zwykle przeraża konieczność jej długiego gotowania i namaczania. Jednak na szczęście można znaleźć ją również w wersji już ugotowanej, co zupełnie skraca długość obróbki termicznej. Warto jest zdecydowanie sięgać po fasolę, podobnie jak inne strączki. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Pełna jest skrobi, a także błonnika, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, usprawnia pracę układu pokarmowego i dba o różnorodność mikrobioty jelitowej. Oprócz podstawowych składników odżywczych fasola zawiera witaminy, zwłaszcza z grupy B, kwas foliowy, czy związki o działaniu antyoksydacyjnym. Posiada również właściwości wzmacniające serce i chroniące przed zawałem.

Alergeny w ryżu z fasolą

Lista alergenów dla ryżu z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż z fasolą

Wartości odżywcze ryżu z fasolą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(316g)
Energia (kcal)
201.25
635.96
Białko (g)
9.00
28.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(316g)
Węglowodany (g)
35.89
113.42
Węglowodany przyswajalne (g)
30.08
95.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.82
18.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(316g)
Tłuszcz (g)
3.04
9.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
2.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
7.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
5.60
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(316g)
Witamina A (µg (mcg))
8.37
26.44
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.66
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.44
20.36
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.94
2.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.77
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Niacyna (mg)
1.37
4.34
Foliany (µg (mcg))
134.62
425.40
Beta karoten (µg (mcg))
98.04
309.82
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(316g)
Sód (mg)
79.10
249.96
Potas (mg)
578.42
1827.82
Wapń (mg)
44.15
139.51
Fosfor (mg)
159.52
504.09
Magnez (mg)
56.45
178.40
Żelazo (mg)
2.72
8.60
Cynk (mg)
1.20
3.80
Miedź (mg)
0.33
1.05
Mangan (mg)
0.57
1.82
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu z fasolą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu z fasolą

Koszt składników
130.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Fasola czerwona
400 g
z puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z limonki
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Kolendra świeża
15 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 15
82.50
Za 15 g
Koszt składników
130.10