Huevos rancheros

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Huevos rancheros podane na talerzu.
Huevos rancheros
Huevos rancheros to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sadzone jajka podane z chrupiącą tortillą i pastą z fasoli to tradycyjne danie kuchni Meksykańskiej.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
939 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Pomidor 1 duża sztuka (200 g)
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Cebula czerwona 1 średnia sztuka (120 g)
  • Awokado (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Tortilla (100 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na huevos rancheros krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę.

Podsmaż boczek na patelni i zdejmij go na talerz.

Na pozostałym tłuszczu podsmaż tortillę.

Zdejmij tortillę z patelni.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej łyżkę masła na patelni i zeszklij połowę posiekanej cebuli.

Dodaj fasolę, kilka łyżek zalewy, dopraw solą, pieprzem i kuminem.

Podsmaż przez 2-3 minuty.

Przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Na odrobinie masła podsmaż tortillę.

Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do nich posiekane awokado i cebulę.

Dopraw solą i wymieszaj.

Usmaż jajka sadzone.

Tortillę posmaruj pastą z fasoli.

Na wierzch ułóż jajka oraz salsę pomidorową i smażony boczek.

Jak oceniasz przepis na huevos rancheros
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat huevos rancheros

Huevos rancheros to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sadzone jajka podane z dodatkiem salsy pomidorowej i tortilli zamiast pieczywa są idealne na posiłek dla dwojga. Danie pięknie prezentuje się na talerzu i podać je można, gdy przygotowujesz śniadanie dla gości. Tradycyjne danie kuchni Meksykańskiej pozwoli się w niej zakochać osobom nieobcującym z nią na co dzień. Przepis na huevos rancheros jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przegotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, pomidory, fasola czerwona, cebula czerwona, awokado, boczek, tortilla, sól, pieprz, kumin, masło.

Jak zrobić huevos rancheros? Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż boczek na patelni i zdejmij go na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż tortillę. Zdejmij tortillę z patelni. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej łyżkę masła na patelni i zeszklij połowę posiekanej cebuli. Dodaj fasolę, kilka łyżek zalewy, dopraw solą, pieprzem i kuminem. Podsmaż przez 2-3 minuty. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na odrobinie masła podsmaż tortillę. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do nich posiekane awokado i cebulę. Dopraw solą i wymieszaj. Usmaż jajka sadzone. Tortillę posmaruj pastą z fasoli. Na wierzch ułóż jajka oraz salsę pomidorową i smażony boczek.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując szybkie śniadanie to idealnie danie na niedzielę. Najlepsze śniadanie dla dwojga przygotujesz bez większego problemu. Smaczne danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu na ciepło. Jajka farmerskie są bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzą się dla osób lubiących niekonwencjonalne połączenia w kuchni. Jajka są idealnie na śniadanie oraz lunch.

Alergeny w huevos rancheros

Lista alergenów dla huevos rancheros przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze huevos rancheros

na 100g gotowej potrawy

Huevos rancheros to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych. Jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
208.79
939.57
Białko (g)
11.63
52.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
19.16
86.22
Węglowodany przyswajalne (g)
15.11
67.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.05
18.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
9.63
43.32
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
19.84
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
23.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
16.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
6.95
Cholesterol (mg)
96.26
433.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
64.28
289.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.91
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.54
20.44
Witamina D (µg (mcg))
0.47
2.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
2.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.32
248.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
1.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
9.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
103.61
466.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
95.73
430.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
271.88
1223.47
Potas (mg)
428.56
1928.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.65
218.91
Fosfor (mg)
188.51
848.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.48
173.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.22
9.98
Cynk (mg)
1.24
5.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny huevos rancheros 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania huevos rancheros

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Cebula czerwona
120 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Awokado
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Tortilla
100 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
37.50