Chili con carne wege

Opublikowano: 11.12.2023 r., 19:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chili con carne wege podane w żeliwnym naczyniu.
Chili con carne wege
Chili con carne wege to roślinna wersja tej tradycyjnej potrawy. Jest równie smaczna i sycąca, a przy tym bezpieczna dla układu krążenia i z mnóstwem błonnika.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
376 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (75 g)
  • Kukurydza konserwowa (130 g)
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kolendra świeża, papryka ostra, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na chili con carne wege krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu.

Gdy będzie zarumieniona, dodaj pokruszone w rękach lub pokrojone w kostkę tofu. Dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż przez 4 minuty i dodaj drobno posiekany czosnek.

Całość zalej połową szklanki wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. I duś całość przez 10 minut.

Po tym czasie zalej wszystko pomidorami z puszki, dodaj 1/2 łyżeczki kminu, szczyptę pieprzu i chili całość duś przez 20 minut.

Po upływie tego czasu dodaj do potrawy kukurydzę i fasolę. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na chili con carne wege
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,5% osób

Więcej informacji na temat chili con carne wege

Chili con carne wege to roślinna wersja tej tradycyjnej potrawy. Jest równie smaczna i sycąca, a przy tym bezpieczna dla układu krążenia i z mnóstwem błonnika. Jej inna nazwa to chili sin carne i pod taką właśnie gości w większości przepisów.

Przepis na chili con carne wege to najlepsze rozwiązanie na obiad roślinny. Wystarczy do niego tylko kilka składników. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo odżywcza. Choć to opcja bez mięsa, nie brakuje w niej białka. Znajdziesz je zarówno w czerwonej fasolce, jak i tofu. Dzięki temu całość jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli chcesz jeść zbilansowane dania, pomimo eliminowania mięsa z diety. Danie możesz podawać zarówno z kaszą, czy ryżem, czy bez dodatków. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni meksykańskiej. To danie, choć bardzo proste smakuje niezwykle pysznie i na pewno skradnie niejedno serce.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chili con carne wege, by było smaczne i naprawdę ciekawe, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ta wersja bez mięsa na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli na co dzień starasz się sięgać po bardziej roślinne posiłki. Wersja wegetariańska tego dania może być przygotowana zarówno z granulatem sojowym, ale również pokruszonym tofu. Możesz zamiennie wybierać oba te składniki. Oba smakują podobnie i odnajdują się w tym daniu wspaniale. To świetna baza wielu dań. Będzie świetnie komponować się z dzikim ryżem czy kaszami. Warto po nie sięgać, gdyż zawiera sporo różnych warzyw. Króluje w nim czerwona fasola, która niezbyt często gości w codziennym menu, choć jest naprawdę wartościowym produktem. Fasola zawiera sporo wapnia i roślinnego żelaza, jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu na pewno pozwoli zadbać o zdrowie układu pokarmowego. Można ugotować od razu większą porcję, gdyż niesamowicie szybko znika z talerzy. Trudno się dziwić, jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Jak mówi sama nazwa dużo w nim papryczki chili, dlatego jest naprawdę ostre. Na szczęście dla tych, którzy nie przepadają za zbyt pikantnymi potrawami, ostrość można regulować, zmniejszając użycie pieprzu i ostrych papryczek.

Alergeny w chili con carne wege

Lista alergenów dla chili con carne wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze chili con carne wege

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo białka i błonnika, jest dobrym wyborem na diecie roślinnej. Nie sprawdzi się za to na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
104.63
376.66
Białko (g)
5.53
19.92
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.98
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
15.01
54.04
Węglowodany przyswajalne (g)
11.62
41.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.39
12.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
3.25
11.70
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
9.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.74
6.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
3.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
30.58
110.07
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.29
94.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.04
3.76
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.50
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Niacyna (mg)
1.01
3.63
Foliany (µg (mcg))
74.59
268.53
Beta karoten (µg (mcg))
322.65
1161.54
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
80.73
290.64
Potas (mg)
374.40
1347.83
Wapń (mg)
87.70
315.74
Fosfor (mg)
95.75
344.71
Magnez (mg)
34.24
123.26
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.46
8.85
Cynk (mg)
0.74
2.65
Miedź (mg)
0.21
0.74
Mangan (mg)
0.34
1.23
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chili con carne wege 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chili con carne wege

Koszt składników
60.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
75 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Kukurydza konserwowa
130 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.34
Za 130 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
60.30