Chili con carne wege
- Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (75 g)
- Kukurydza konserwowa (130 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na chili con carne wege krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
Gdy będzie zarumieniona, dodaj pokruszone w rękach lub pokrojone w kostkę tofu. Dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż przez 4 minuty i dodaj drobno posiekany czosnek.
Całość zalej połową szklanki wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. I duś całość przez 10 minut.
Po tym czasie zalej wszystko pomidorami z puszki, dodaj 1/2 łyżeczki kminu, szczyptę pieprzu i chili całość duś przez 20 minut.
Po upływie tego czasu dodaj do potrawy kukurydzę i fasolę. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.
-
Zupa czosnkowa
-
Pizza margherita
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Zupa z kalarepy
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Zupa paprykowa
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Dal z soczewicy
-
Zupa krem ze szparagów
-
Tarta warzywna
-
Gulasz warzywny
-
Zupa krem z papryki
-
Boczniaki smażone
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Wareniki
-
Ryż z pieczarkami
-
Obiady wegetariańskie
Więcej informacji na temat chili con carne wege
Chili con carne wege to roślinna wersja tej tradycyjnej potrawy. Jest równie smaczna i sycąca, a przy tym bezpieczna dla układu krążenia i z mnóstwem błonnika. Jej inna nazwa to chili sin carne i pod taką właśnie gości w większości przepisów.
Przepis na chili con carne wege to najlepsze rozwiązanie na obiad roślinny. Wystarczy do niego tylko kilka składników. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo odżywcza. Choć to opcja bez mięsa, nie brakuje w niej białka. Znajdziesz je zarówno w czerwonej fasolce, jak i tofu. Dzięki temu całość jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli chcesz jeść zbilansowane dania, pomimo eliminowania mięsa z diety. Danie możesz podawać zarówno z kaszą, czy ryżem, czy bez dodatków. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni meksykańskiej. To danie, choć bardzo proste smakuje niezwykle pysznie i na pewno skradnie niejedno serce.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chili con carne wege, by było smaczne i naprawdę ciekawe, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ta wersja bez mięsa na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli na co dzień starasz się sięgać po bardziej roślinne posiłki. Wersja wegetariańska tego dania może być przygotowana zarówno z granulatem sojowym, ale również pokruszonym tofu. Możesz zamiennie wybierać oba te składniki. Oba smakują podobnie i odnajdują się w tym daniu wspaniale. To świetna baza wielu dań. Będzie świetnie komponować się z dzikim ryżem czy kaszami. Warto po nie sięgać, gdyż zawiera sporo różnych warzyw. Króluje w nim czerwona fasola, która niezbyt często gości w codziennym menu, choć jest naprawdę wartościowym produktem. Fasola zawiera sporo wapnia i roślinnego żelaza, jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu na pewno pozwoli zadbać o zdrowie układu pokarmowego. Można ugotować od razu większą porcję, gdyż niesamowicie szybko znika z talerzy. Trudno się dziwić, jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Jak mówi sama nazwa dużo w nim papryczki chili, dlatego jest naprawdę ostre. Na szczęście dla tych, którzy nie przepadają za zbyt pikantnymi potrawami, ostrość można regulować, zmniejszając użycie pieprzu i ostrych papryczek.
Alergeny w chili con carne wege
Lista alergenów dla chili con carne wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze chili con carne wege
To opcja, która dostarcza sporo białka i błonnika, jest dobrym wyborem na diecie roślinnej. Nie sprawdzi się za to na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.