Wegański obiad

wegański obiad

Wegański obiad - przepisy na wegańskie obiady, które są pozbawione nie tylko mięsa, ale również produktów odzwierzęcych. Do takich produktów zaliczają się również jaja, mleko, czy też miód. Jest to dieta, która różni się od wegetariańskiej, ponieważ w tej drugiej dozwolone są dania bez mięsa, natomiast produkty odzwierzęce mogą występować w jadłospisie. Smaczne i bardzo zdrowe obiady wegańskie składają się przede wszystkim z warzyw, ryżu, różnego rodzaju kasz, a także makaronów.

Wegański obiad - proste przepisy na smaczne dania obiadowe bez mięsa

Jeżeli interesuje nas pomysł na zdrowy obiad bez mięsa, to warto poszukać ciekawych inspiracji w diecie wegańskiej. To właśnie tam znajdziemy moc warzyw oraz innych produktów bogatych w wyjątkowe składniki odżywcze. Warto zatem poznać szybkie i bardzo smaczne przepisy na wegańskie obiady.

Pomysły na zamienniki mięsa w diecie wegańskiej

Wiele osób obawia się, iż rezygnując całkowicie z mięsa, nie będzie dostarczać sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Powinniśmy pamiętać, że mięso jest bardzo dużym źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B, a także cynku. Natomiast jeżeli zrezygnujemy z jedzenia ryb, to niestety, ale również pozbawiamy się we własnej diecie bardzo ważnych kwasów omega-3, które są niezbędne, chociażby w budowaniu prawidłowej odporności naszego organizmu.

Dlatego istotne jest to, aby odpowiednio zmodyfikować swoją dietę bez mięsa, aby dostarczać sobie wszystkie potrzebne witaminy oraz wartości odżywcze. Do takich składników, w które powinny być bogate przepisy na wegańskie obiady, zaliczymy:

  • Tofu - najprościej mówiąc, tofu to jest twarożek, który przygotowuje się z mleka sojowego. Samo w sobie nie wyróżnia się żadnym smakiem, dlatego przygotowując smaczne i szybkie danie na bazie tofu, koniecznie powinniśmy pamiętać o jego odpowiednim przyprawieniu. Tofu jest bardzo dużym źródłem wapnia oraz białka. Oprócz tego w tofu znajdziemy fitoestrogeny, które mogą łagodzić wiele różnych dolegliwości kobiecych.
  • Tempeh - jest to kolejny produkt, który wytwarza się na bazie soi, ale tym razem sfermentowanej. Jeżeli zastanawiamy się, jak zrobić wegański obiad z dużą ilością błonnika, probiotyków, a także witamin z grupy B, to tempeh pod tym względem sprawdzi się wyśmienicie.
  • Olej lniany - jeżeli decydujemy się na proste przepisy bez mięsa, a także ryb, to powinniśmy poszukiwać naturalnych składników, które są źródłem kwasów omega-3. Takim jednym z najpopularniejszych produktów jest bardzo zdrowy olej lniany. Ważne jest jednak aby wybierać olej lniany tłoczony na zimno. Ponadto dodajemy go do już ostudzonych potraw, natomiast nie wykorzystujemy go do smażenia.

Proste przepisy na to, jak zrobić wegański obiad z cukinii?

Wegański obiad bez mięsa to na pewno pomysł na zdrowy i smaczny posiłek. Dobrze jest wybierać również inspiracje, które będą tanie i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu nie będziemy musieli się martwić, iż nasza wegańska dieta zbyt mocno uszczupli nasz budżet. Dlatego takim polecanym daniem jest zupa krem z cukinii. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 30 dag ziemniaków, najlepiej młodych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • Pół pęczka świeżej bazylii
  • Oregano i tymianek, po 1 łyżeczce
  • 2 łyżki prażonego słonecznika lub orzeszków pistacjowych
  • Oliwa z oliwek

Przepisy na wegańskie obiady, które składają się głównie z warzyw, powinny być bardzo dobrze przyprawione. Dzięki temu będą one naprawdę smaczne. Taki wegański obiad z cukinii zaczynamy przyrządzać od ugotowania wcześniej obranej fasolki szparagowej. Powinniśmy odkroić końcówki, a także jeżeli jest to konieczne, również pozbywamy się łyka. W tym czasie kroimy na drobno cebulę, którą następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku oraz oregano. W ten sposób podkreślimy nie tylko smak cebuli, ale jeszcze dodatkowo nadamy jej ziołowego aromatu. Pamiętajmy o tym, aby do smażenia wykorzystać głęboki rondel, ponieważ będziemy dodawać do niego pozostałe składniki.

Pomysły na takie wegańskie dania, bardzo często są nieco mniej tradycyjne. Również w tym przepisie ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy razem z cukinią. Po 3-4 minutach dolewamy wodę z ugotowanej fasolki. Całość gotujemy aż do miękkości. Na koniec wszystkie składniki blendujemy. W momencie, kiedy nasz wegański obiad się dalej gotuje, możemy uprażyć na suchej patelni słonecznik lub orzeszki. Jeżeli wybór padł na orzeszki pistacjowe, to koniecznie musimy je posiekać na drobniejsze kawałki.

Zupę doprawiamy tymiankiem, a następnie dodajemy do niej pokrojoną fasolkę, świeżą bazylię oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy prażonymi orzeszkami lub słonecznikiem. Taki pomysł na łatwe i tanie danie bez mięsa będzie świetnie smakować nie tylko w sezonie wakacyjnym, ale również wczesną jesienią.

Jak zrobić wegański obiad z ryżu z warzywami?

Przepisy na wegańskie obiady nie muszą być skomplikowane. Wśród wielu inspiracji z powodzeniem możemy znaleźć smaczne, szybkie i tanie pomysły na dania, w których dominuje ryż. Dlatego jeżeli również zaliczasz się do wielbicieli tego produktu, to na pewno zainteresuje Cię wegański obiad na bazie ryżu z warzywami.

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 4 woreczki ryżu jaśminowego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 1 por
  • 150 g tofu
  • 3 łyżki pasty paprykowej ajvar
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii oraz oregano
  • Oliwa z oliwek

Takie wegańskie danie jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Proste przepisy tego typu warto rozpocząć od wstawienia osolonej wody w garnku na ryż. Jak tylko ugotuje się woda, wstawiamy 4 woreczki ryżu i gotujemy zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Tofu kroimy na kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek z dodatkiem kminku, bazylii oraz oregano. Następnie dodajemy do tofu pokrojoną w drobną kostkę paprykę, oraz por. Do całości wkładamy pastę ajvar i dokładnie mieszamy. Nasze składniki, aby były smaczne, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wegański obiad podajemy na ryżu, już bezpośrednio na talerzu.

Pomysły na szybkie i tanie obiady w wersji wege

Jeżeli bardzo chcemy się dowiedzieć, jak zrobić wegański obiad, który będzie nie tylko zdrowy, ale jednocześnie nie zajmie nam zbyt wiele czasu podczas gotowania, to warto skorzystać z pewnych wskazówek. Tak naprawdę już wiemy, jakie składniki nie są uwzględniane w wersji wegańskiej. Dlatego z pozostałymi produktami niezwierzęcymi możemy eksperymentować niemalże do woli.

W ten sposób przydadzą nam się pomysły na szybkie, tanie i smaczne:

  • Zapiekanki - nie mając zbyt wiele czasu na to, aby przygotować zdrowy obiad w wersji wege, na pewno warto skłonić się ku zapiekankom warzywnym. Ich zaletą jest to, iż możemy wykorzystać wszystkie składniki, które mamy aktualnie pod ręką. Proste przepisy na wegańskie zapiekanki podpowiadają nam, aby pokroić warzywa, które lubimy, wymieszać je z przyprawami i ziołami, a następnie w naczyniu żaroodpornym piec je aż do miękkości.
  • Dania z ryżem - już mogliśmy się przekonać o tym, iż przepisy na wegańskie obiady bardzo często przygotowujemy na bazie ryżu. Jest to również świetne rozwiązanie na tanie i łatwe danie, które koniecznie musi być także pozbawione glutenu. Do naszego ryżu możemy dodawać wszystkie swoje ulubione warzywa. Pamiętajmy o tym, aby nie szczędzić soczystych gatunków warzyw, dzięki czemu nasze danie będzie miało doskonałą konsystencję.
  • Dania z makaronami - pomysł na to, jak zrobić wegański obiad może być zainspirowany również różnymi makaronami. Jeżeli lubimy i możemy jeść makarony pszenne, to na pewno łatwe dania uzyskamy przy użyciu makaronu penne, świderek, a nawet makaronu spaghetti. Jednak sprawdzą się tutaj także makarony ryżowe.
  • Pierogi lub paszteciki - jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić wegański obiad, który będzie bardziej tradycyjny w swojej formie, to na pewno sprawdzą się pomysły na pierogi lub paszteciki. Jednak farsz w tym przypadku będzie bardzo zdrowy, ponieważ powinien składać się z dobrze doprawionych warzyw. Takie przepisy na wegańskie obiady są nieco bardziej pracochłonne, ale jednak nadal bardzo łatwe w przygotowaniu.
  • Kotlety wegańskie - proste przepisy na wegańskie kotlety są rzeczywiście bardzo łatwe w realizacji. Możemy z powodzeniem wykorzystać pomysł na kotlety z cukinii, patisonów, bakłażana, czy też kalafiora. Taki warzywny kotlet będzie nie tylko zdrowy, ale jednocześnie niskokaloryczny.

Pomysł na wprowadzenie do swojej diety wegańskich obiadów jest bardzo dobrym krokiem w kierunku lepszego zdrowia, a także bardziej urozmaiconego jadłospisu. Jak widać, wystarczy sięgnąć po proste przepisy, które składają się z łatwo dostępnych składników. Warto w swoich kuchennych poczynaniach skupić się głównie na sezonowych warzywach, które nadadzą naszym posiłkom nie tylko mocy witamin, ale również niesamowitego smaku, jakiego często nie czujemy jesienią lub zimą.

Wegański obiad dla osób będących na diecie bez mięsa. Zobacz, jak zrobić wegański obiad, a także jakie składniki zawierają smaczne i szybkie proste przepisy na bezmięsne posiłki.

Wegański obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto