Kabaczek z mięsem mielonym

Opublikowano: 28.03.2022 r., 19:03 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kabaczek z mięsem mielonym
Kabaczek z mięsem mielonym
Kabaczek z mięsem mielonym to prosty i szybki obiad dla całej rodziny, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
747 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Kabaczek - 1 sztuka (300 g)
  • Mięso mielone z indyka (100 g)
  • Cebula - 0,2 (20 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Fasola czerwona - 1 mała puszka (80 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Ser Mozzarella - 1/2 sztuki (60 g)
  • Pomidory w puszce - 5 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na kabaczka z mielonym mięsem krok po kroku

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i mięso. Podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dodaj fasolę, pomidory i startą marchewkę. Wymieszaj.

Kabaczka przekrój na pół i łyżką wydrąż lekko środek.

Ułóż farsz z patelni.

Przygotowane kabaczki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Kilka minut przed końcem pieczenia posyp tartym serem.

Jak oceniasz przepis na kabaczka z mielonym mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat kabaczka z mielonym mięsem

Kabaczek z mielonym mięsem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, dlatego z pewnością poradzisz z nim sobie, nawet jeśli gotowanie nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kabaczki z mięsem mielonym na obiad, koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą świeże kabaczki, mięso mielone, odrobina oliwy i przypraw oraz ulubione warzywa. Możesz dodać też biały lub brązowy ryż, lub inną ulubioną kaszę. Jeśli chodzi o mięso, to sprawdzi się każdy rodzaj – kabaczki świetnie smakują zarówno z mięsem drobiowym, jak i wołowym, czy wieprzowym, dlatego wybierz to, które lubisz najbardziej. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka, czy indyka będzie mniej tłuste i kaloryczne, dlatego, jeśli zależy Ci na wersji fit tego dania, postaraj się wybrać mięso drobiowe. Wybrane mięso wystarczy podsmażyć z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i cebulki oraz doprawić ulubionymi przyprawami, na przykład ziołami prowansalskimi, słodką lub ostrą papryką, bazylią, oregano, czy majerankiem. Do podsmażonego mięsa następnie wystarczy dodać drobno pokrojone warzywa – kabaczki z mięsem mielonym mogą posłużyć jako tak zwany sprzątacz lodówki, ponieważ do farszu świetnie sprawdzą się tak naprawdę wszystkie warzywa. Możesz dodać tartą marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę z puszki, pomidorki koktajlowe, a także pieczarki. Przygotowane dodatki wystarczy wymieszać z podsmażonym mięsem, doprawić i nafaszerować nimi kabaczki. Jeśli chcesz, przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać je tartym serem, na przykład mozzarellą, goudą, czy parmezanem – każdy z nich będzie dobry. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na kabaczki z mięsem mielonym.

Alergeny w kabaczku z mielonym mięsem

Lista alergenów dla kabaczka z mielonym mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze kabaczka z mielonym mięsem

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność posiłku można zamienić mozzarellę na mozzarellę light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
124.64
747.87
Białko (g)
9.47
56.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
10.63
63.79
Węglowodany przyswajalne (g)
7.97
47.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
15.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
5.29
31.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.32
13.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.97
17.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.19
13.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
4.68
Cholesterol (mg)
20.65
123.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
86.58
519.47
Witamina B6 (mg)
0.25
1.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
2.40
Witamina C (mg)
10.06
60.35
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.39
Witamina E (mg)
0.47
2.80
Retinol (µg (mcg))
19.02
114.13
Tiamina (mg)
0.12
0.74
Ryboflawina (mg)
0.13
0.79
Niacyna (mg)
1.91
11.47
Foliany (µg (mcg))
61.98
371.87
Beta karoten (µg (mcg))
681.73
4090.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
126.60
759.60
Potas (mg)
379.92
2279.51
Wapń (mg)
72.99
437.91
Fosfor (mg)
140.76
844.58
Magnez (mg)
33.43
200.58
Żelazo (mg)
1.37
8.19
Cynk (mg)
1.24
7.44
Miedź (mg)
0.15
0.89
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka z mielonym mięsem 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kabaczka z mielonym mięsem

Koszt składników
52.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone z indyka
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
20 g
0,2
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Fasola czerwona
80 g
1 mała puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ser Mozzarella
60 g
1/2 sztuki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Pomidory w puszce
50 g
5 łyżek
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
52.30