Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to doskonała opcja na szybki i smaczny obiad. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest niezwykle pożywna i smaczna.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 350 g
- Fasola czerwona - 120 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Pieczarki - 75 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Ser cheddar - 80 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.
- Naczynie żaroodporne pokryj oliwą i wyłóż na spodzie połowę porcji ziemniaków.
- Na ziemniaki połóż pokrojoną w plasterki cebulę oraz pieczarki, a następnie fasolkę i paprykę.
- Całość przykryj kolejną warstwą ziemniaków.
- Przecier wymieszaj z przyprawami. Sosem polej zapiekankę.
- Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj. Dodaj do niego starty na tarce ser. Całość wylej na wierzch zapiekanki.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo błonnika i witamin.