Brokuł - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w brokule oraz jakie alergie mogą powodować.
Brokuł - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze brokuła - tabela

Energia i białka

BrokułyBrokuł gotowany
na 100 gna 100 g
Białko2.82 g3.20 g
Fenyloalaninab/db/d

Węglowodany w brokule

BrokułyBrokuł gotowany
na 100 gna 100 g
Węglowodany6.64 g2.88 g
Węglowodany przyswajalne4.04 g0.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)2.60 g2.70 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

BrokułyBrokuł gotowany
na 100 gna 100 g
Tłuszcz0.37 g3.14 g
Tłuszcze nasycone0.23 g1.09 g
Tłuszcze nienasycone0.14 g2.05 g
Tłuszcze jednonasycone0.03 g1.02 g
Tłuszcze wielonasycone0.11 g1.03 g
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol0.00 mg2.00 mg

Witaminy w przepisie na brukuła

BrokułyBrokuł gotowany
na 100 gna 100 g
Witamina A31.00 µg (mcg)137.00 µg (mcg)
Witamina B60.18 mg0.18 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C89.20 mg14.30 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E0.78 mg1.94 mg
Retinol0.00 µg (mcg)11.00 µg (mcg)
Tiamina0.07 mg0.15 mg
Ryboflawina0.12 mg0.12 mg
Niacyna0.64 mg1.17 mg
Foliany63.00 µg (mcg)63.00 µg (mcg)
Beta karoten361.00 µg (mcg)1512.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na brukuła

BrokułyBrokuł gotowany
na 100 gna 100 g
Sód33.00 mg160.00 mg
Potas316.00 mg198.00 mg
Wapń47.00 mg109.00 mg
Fosfor66.00 mg74.00 mg
Magnez21.00 mg22.00 mg
Żelazo0.73 mg2.16 mg
Cynk0.41 mgb/d
Miedź0.05 mgb/d
Manganb/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103170/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103085/nutrients

Alergie w brokule

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z brokułem

Przepisy z brokułem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z brokułem

zupa jarzynowa kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto