Zupa brokułowo serowa

Opublikowano: 22.10.2023 r., 17:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa brokułowo serowa podana w miseczkach.
Zupa brokułowo serowa
Zupa brokułowo-serowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warto podać ją z dodatkiem grzanek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
444 kcal
Kcal w porcji
445 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Masło (30 g)
  • Ziemniaki średnie - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Brokuły (500 g)
  • Ser cheddar (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę brokułowo serową krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Brokuła podziel na mniejsze różyczki i umyj je pod bieżącą wodą.

Ser pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut.

Do garnka wlej rosół i gotuj przez około 10 minut.

Do wywaru dodaj różyczki brokuła, pokrojony ser, śmietankę oraz 1 łyżkę ziół prowansalskich.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut (do rozpuszczenia się sera).

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem grzanek.

Jak oceniasz przepis na zupę brokułowo serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,0% osób

Więcej informacji na temat zupy brokułowo serowej

Zupa brokułowo-serowa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie podczas wielu imprez rodzinnych. Przepis na zupę brokułowo-serową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, cebula, masło, ziemniaki, brokuły, ser cheddar, śmietanka 30%, sól, pieprz, tymianek oraz zioła prowansalskie.

A jak zrobić zupę brokułowo-serową? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i umyj je pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut. Do garnka wlej rosół i gotuj przez około 10 minut. Do wywaru dodaj różyczki brokuła, pokrojony ser, śmietankę oraz 1 łyżkę ziół prowansalskich. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut (do rozpuszczenia się sera). Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Witamina C, podobnie jak sulforafan obecny w brokule, zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Brokuły zawierają substancję zwaną sulforafan, jest ona silnym naturalnym antyutleniaczem. Chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować zupę brokułowo-serową. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Watro, podać ją z dodatkiem grzanek lub z groszkiem ptysiowym. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie brokułowo serowej

Lista alergenów dla zupy brokułowo serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser cheddar
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy brokułowo serowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa brokułowo serowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa jest wysokokaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kcal)
99.87
444.42
Białko (g)
4.54
20.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany (g)
4.03
17.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.20
14.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
3.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz (g)
7.52
33.49
Tłuszcze nasycone (g)
5.79
25.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
7.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
6.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.15
76.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A (µg (mcg))
51.65
229.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.05
98.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.51
198.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
1.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.78
88.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
95.29
424.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód (mg)
261.80
1165.03
Potas (mg)
132.47
589.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
110.35
491.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.01
378.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.22
49.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
2.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy brokułowo serowej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy brokułowo serowej

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ziemniaki średnie
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser cheddar
300 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
60.00