Sos serowo brokułowy

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos serowo brokułowy podany z makaronem.
Sos serowo brokułowy
Sos serowo brokułowy to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do dań. Jest niezwykle kremowy, prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
517 kcal
Kcal w porcji
433 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietana 12% (125 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Masło (25 g)
  • Serek topiony śmietankowy (35 g)
  • Ser gouda (50 g)
  • Brokuły (300 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos serowo brokułowy krok po kroku

Brokuł podziel na różyczki. Włóż do gotującej się w dużym garnku wody na 3 minuty, następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Podsmaż na nich pokrojoną drobno cebulę do zarumienienia.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko, śmietanę oraz serek topiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj starty a tarce żółty ser i sól, pieprz oraz gałkę.

Dodaj brokuł i wymieszaj. Podawaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na sos serowo brokułowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat sosu serowo brokułowego

Sos serowo brokułowy to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do dań. Jest niezwykle kremowy, prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.

Przepis na sos serowo brokułowy to smaczny pomysł na dodatek do obiadu, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Wszystkie składniki są bardzo podstawowe i z łatwością można je znaleźć w każdym sklepie. Przepis na sos serowy do makaronu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą tylko garnek lub rondelek i kuchenka. Pamiętaj, że sos serowy łatwo jest przypalić. Należy więc zadbać o to, by ciągle go mieszać. Możesz dodawać ser w kawałkach, jednak lepiej zetrzeć go na tarce, wtedy łatwiej się roztopi i nie trzeba będzie poświęcać mu mnóstwo czasu. Bardzo ważnym składnikiem jest w tym daniu brokuł. To warzywo, którego wiele osób unika. W takim wydaniu zyskuje jednak na atrakcyjności. Warto sięgnąć po niego i przekonać się, że brokuł jak najbardziej może smakować dobrze i – co więcej – można uwielbiać dania z jego dodatkiem. Sos możesz zgodnie ze wskazówkami w przepisie lub wybrać własną, ulubioną mieszankę przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos serowo brokułowy, by był szybki, pyszny i w pełni domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Brokuł idealnie komponuje się z żółtym serem. To połączenie, które doskonale sprawdza się do makaronu, ale również smacznych zapiekanek. Sos serowy wykonywany jest przede wszystkim z sera żółtego, w zależności od użytego gatunku sos będzie charakteryzował się innym smakiem. Przygotowany z sera edamskiego lub goudy będzie charakteryzował się delikatnym i lekko kwaskowym smakiem. Gdy użyjesz sera salami czy tylżyckiego uzyska ostry, aromatyczny smak sosu. Z dodatkiem ementalera sos będzie wyróżniał się delikatnym, orzechowym smakiem, sos będzie miłą także bardzo kremową konsystencję. Nic nie stoi na przeszkodzie, by smaki łączyć i eksperymentować. Tak, by zyskać zupełnie nowe i niezwykle smaczne połączenie.

Alergeny w sosie serowo brokułowym

Lista alergenów dla sosu serowo brokułowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Mleko 2%
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu serowo brokułowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(433g)
Energia (kcal)
119.48
517.35
Białko (g)
4.47
19.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(433g)
Węglowodany (g)
7.50
32.47
Węglowodany przyswajalne (g)
6.40
27.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(433g)
Tłuszcz (g)
8.39
36.33
Tłuszcze nasycone (g)
5.14
22.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
14.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
12.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.35
101.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(433g)
Witamina A (µg (mcg))
84.47
365.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.97
138.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.92
315.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.32
Ryboflawina (mg)
0.13
0.57
Niacyna (mg)
0.47
2.02
Foliany (µg (mcg))
31.24
135.26
Beta karoten (µg (mcg))
134.96
584.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(433g)
Sód (mg)
98.31
425.69
Potas (mg)
209.04
905.15
Wapń (mg)
112.95
489.06
Fosfor (mg)
99.12
429.20
Magnez (mg)
16.77
72.60
Żelazo (mg)
0.48
2.09
Cynk (mg)
0.61
2.63
Miedź (mg)
0.03
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowo brokułowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu serowo brokułowego

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietana 12%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Serek topiony śmietankowy
35 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 35 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
48.70