Sos brokułowo śmietanowy

Opublikowano: 05.11.2023 r., 13:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos brokułowo śmietanowy podany z dodatkiem makaronu na białym talerzu.
Sos brokułowo śmietanowy
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybki w przygotowaniu sos brokułowo-śmietanowy. Warto podać go z dodatkiem makaronu lub ryżu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
734 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły (200 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (330 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia głęboka

Przepis na sos brokułowo śmietanowy krok po kroku

Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę.

Gdy cebula zarumieni się dodaj łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano oraz 300 ml śmietany. Składniki dokładnie wymieszaj i duś chwilę.

W pozostałej śmietanie wymieszaj dokładnie mąkę.

Zawiesinę z mąki i śmietanki dodaj do sosu na patelni, całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos gotuj średniej mocy palnika przez około 10 minut.

Do gotowego sosu dodaj ugotowane brokuły i dokładnie wymieszaj.

Sos podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sos brokułowo śmietanowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,7% osób

Więcej informacji na temat sosu brokułowo śmietanowego

Sos brokułowo-śmietanowy to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Szybki w przygotowaniu sos na bazie śmietany i brokułów świetnie smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu. Sos można wykorzystać również jako składnik do przygotowania pysznych zapiekanek. Sprawdzony przepis na sos brokułowo-śmietanowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty: brokuły, masło, cebula, śmietanka 30%, mąka pszenna, sól, pieprz, oregano oraz bazylia.

A jak zrobić sos brokułowo-śmietanowy? Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy cebula zarumieni się, dodaj łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano oraz 300 ml śmietany. Składniki dokładnie wymieszaj i duś chwilę. W pozostałej śmietanie wymieszaj dokładnie mąkę. Zawiesinę z mąki i śmietanki dodaj do sosu na patelni, całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos gotuj średniej mocy palnika przez około 10 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowane brokuły i dokładnie wymieszaj.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Dostarczenie witaminy C z brokuła może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując pyszny sos brokułowo-śmietanowy stanowi doskonały dodatek do makaronu lub ryżu. Smaczny sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie brokułowo śmietanowym

Lista alergenów dla sosu brokułowo śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu brokułowo śmietanowego

na 100g gotowej potrawy

Sos brokułowo śmietanowy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do makaronu. Sos warto przygotować również jako dodatek do zapiekanek ziemniaczanych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
222.49
734.23
Białko (g)
2.53
8.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
6.76
22.31
Węglowodany przyswajalne (g)
5.81
19.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
21.00
69.30
Tłuszcze nasycone (g)
18.98
62.64
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
6.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
11.19
36.94
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu brokułowo śmietanowego 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu brokułowo śmietanowego

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
330 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
22.00