Sałatka brokułowa warstwowa

Opublikowano: 24.09.2023 r., 13:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka brokułowa warstwowa podana w białej miseczce.
Sałatka brokułowa warstwowa
Sałatka brokułowa warstwowa świetnie sprawdzi się jako kolacja lub posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sałatkę z brokuła z sosem czosnkowym.
Przygotowanie 40 min
389 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Brokuły (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (400 g)
  • Szynka kanapkowa (250 g)
  • Nasiona słonecznika (100 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
  • Majonez (40 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, salaterka, praska do czosnku

Przepis na sałatkę brokułową warstwową krok po kroku

Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.

W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej brokuła al dente. Następnie zahartuj go zimną wodą.

W drugim garnku ugotuj jajka na twardo i pozostaw je do wystudzenia.

Wystudzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.

Na dobrze rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika, mieszając od czasu do czasu.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Kukurydzę odsącz z zalewy.

Szynkę pokrój w kostkę.

Do miseczki przelej jogurt, dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na dnie salaterki ułóż brokuła, następnie warstwę jajek, paprykę, połowę sosu czosnkowego, kukurydzę, plastry szynki oraz pozostały sos czosnkowy.

Wierzch sałatki posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na sałatkę brokułową warstwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki brokułowej warstwowej

Sałatka brokułowa warstwowa to doskonała propozycja na kolację. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się również jako posiłek zabrany do pracy. Sprawdzony przepis na warstwową sałatkę brokułową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki: brokuł, jajka, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, szynka kanapkowa, nasiona słonecznika, jogurt grecki, majonez, czosnek, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sałatkę z brokułem i jajkiem gotowanym? Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej brokuła al dente. Następnie zahartuj go zimną wodą. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo i pozostaw je do wystudzenia. Wystudzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Na dnie salaterki ułóż brokuła, następnie warstwę jajek, paprykę, połowę sosu czosnkowego, kukurydzę, plastry szynki oraz pozostały sos czosnkowy. Wierzch sałatki posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Znajdziemy w nim sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując: smaczna sałatka brokułowa świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy lub danie kolacyjne. Sałatka warstwowa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępny są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w sałatce brokułowej warstwowej

Lista alergenów dla sałatki brokułowej warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki brokułowej warstwowej

na 100g gotowej potrawy

Sałatka brokułowa warstwowa to doskonała propozycja na pożywny posiłek. Brokuł wykorzystany do przygotowania sałatki to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
129.89
389.67
Białko (g)
6.59
19.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.40
25.20
Węglowodany przyswajalne (g)
6.68
20.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
5.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.46
25.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.92
17.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
9.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
8.50
Cholesterol (mg)
54.20
162.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
48.47
145.42
Witamina B6 (mg)
0.24
0.71
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.70
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
42.12
126.36
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.95
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.09
57.28
Tiamina (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
4.56
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.42
151.26
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
314.78
944.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
263.14
789.43
Potas (mg)
233.48
700.44
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.98
101.93
Fosfor (mg)
110.64
331.91
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.50
94.49
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
2.79
Cynk (mg)
0.95
2.84
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki brokułowej warstwowej 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki brokułowej warstwowej

Koszt składników
49.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
400 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Szynka kanapkowa
250 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 250 g
Nasiona słonecznika
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Majonez
40 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
49.70