Kapusta - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kapuście oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapusta - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kapusty - tabela

Energia i białka

Kapusta biała Kapusta czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska Kapusta kwaszona Kapusta pak choi Młoda kapusta Kapusta galicyjska
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kapuście
Białko 1.28 g 1.43 g 1.50 g 1.28 g 0.91 g 1.50 g 1.28 g b/d
Fenyloalanina b/d b/d b/d b/d 0.02 mg 0.04 mg b/d b/d

Węglowodany w kapuście

Kapusta biała Kapusta czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska Kapusta kwaszona Kapusta pak choi Młoda kapusta Kapusta galicyjska
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 5.80 g 7.37 g 2.18 g 5.80 g 4.28 g 2.18 g 5.80 g b/d
Węglowodany przyswajalne 3.30 g 5.27 g 1.18 g 3.30 g 1.38 g 1.18 g 3.30 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.50 g 2.10 g 1.00 g 2.50 g 2.90 g 1.00 g 2.50 g b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d 0.14 g b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d 0.04 g b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kapusta biała Kapusta czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska Kapusta kwaszona Kapusta pak choi Młoda kapusta Kapusta galicyjska
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.10 g 0.16 g 0.20 g 0.10 g 0.14 g 0.20 g 0.10 g b/d
Tłuszcze nasycone 0.06 g 0.07 g 0.08 g 0.06 g 0.06 g 0.08 g 0.06 g b/d
Tłuszcze nienasycone 0.04 g 0.09 g 0.12 g 0.04 g 0.08 g 0.12 g 0.04 g b/d
Tłuszcze jednonasycone 0.02 g 0.01 g 0.02 g 0.02 g 0.01 g 0.02 g 0.02 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.02 g 0.08 g 0.10 g 0.02 g 0.07 g 0.10 g 0.02 g b/d
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na kapustę

Kapusta biała Kapusta czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska Kapusta kwaszona Kapusta pak choi Młoda kapusta Kapusta galicyjska
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 5.00 µg (mcg) 56.00 µg (mcg) 223.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 223.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg) b/d
Witamina B6 0.12 mg 0.21 mg 0.19 mg 0.12 mg 0.13 mg 0.19 mg 0.12 mg b/d
Witamina B12 b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina C 36.60 mg 57.00 mg 45.00 mg 36.60 mg 14.70 mg 45.00 mg 36.60 mg b/d
Witamina D b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina E 0.15 mg 0.11 mg 0.09 mg 0.15 mg b/d 0.09 mg 0.15 mg b/d
Retinol b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Tiamina 0.06 mg 0.06 mg 0.04 mg 0.06 mg 0.02 mg 0.04 mg 0.06 mg b/d
Ryboflawina 0.04 mg 0.07 mg 0.07 mg 0.04 mg 0.02 mg 0.07 mg 0.04 mg b/d
Niacyna 0.23 mg 0.42 mg 0.50 mg 0.23 mg 0.14 mg 0.50 mg 0.23 mg b/d
Foliany 43.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) 66.00 µg (mcg) 43.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 66.00 µg (mcg) 43.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 42.00 µg (mcg) 670.00 µg (mcg) 2681.00 µg (mcg) 42.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 2680.00 µg (mcg) 42.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na kapustę

Kapusta biała Kapusta czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska Kapusta kwaszona Kapusta pak choi Młoda kapusta Kapusta galicyjska
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 18.00 mg 27.00 mg 65.00 mg 18.00 mg 661.00 mg 65.00 mg 18.00 mg b/d
Potas 170.00 mg 243.00 mg 252.00 mg 170.00 mg 170.00 mg 252.00 mg 170.00 mg b/d
Wapń 40.00 mg 45.00 mg 105.00 mg 40.00 mg 30.00 mg 105.00 mg 40.00 mg b/d
Fosfor 26.00 mg 30.00 mg 37.00 mg 26.00 mg 20.00 mg 37.00 mg 26.00 mg b/d
Magnez 12.00 mg 16.00 mg 19.00 mg 12.00 mg 13.00 mg 19.00 mg 12.00 mg b/d
Żelazo 0.47 mg 0.80 mg 0.80 mg 0.47 mg 1.47 mg 0.80 mg 0.47 mg b/d
Cynk 0.18 mg 0.22 mg 0.19 mg 0.18 mg 0.19 mg 0.19 mg 0.18 mg b/d
Miedź 0.02 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.02 mg b/d
Mangan b/d b/d b/d b/d 0.15 mg 0.16 mg b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103341/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103343/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103342/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103341/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170390/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103341/nutrients
  • None

Alergie w kapuście

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kapustą

Przepisy z kapustą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto