Kapusta - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kapuście oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapusta - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze kapusty - tabela

Energia i białka

Kapusta białaKapusta czerwonaKapusta pekińskaKapusta włoskaKapusta kwaszonaKapusta pak choiMłoda kapustaKapusta galicyjska
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Białko1.28 g1.43 g1.50 g1.28 g0.91 g1.50 g1.28 g2.71 g
Fenyloalaninab/db/db/db/d0.02 mg0.04 mgb/d0.08 mg

Węglowodany w kapuście

Kapusta białaKapusta czerwonaKapusta pekińskaKapusta włoskaKapusta kwaszonaKapusta pak choiMłoda kapustaKapusta galicyjska
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany5.80 g7.37 g2.18 g5.80 g4.28 g2.18 g5.80 g5.65 g
Węglowodany przyswajalne3.30 g5.27 g1.18 g3.30 g1.38 g1.18 g3.30 g1.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)2.50 g2.10 g1.00 g2.50 g2.90 g1.00 g2.50 g4.00 g
Sacharoza (cukier)b/db/db/db/db/db/db/db/d
Glukozab/db/db/db/d0.14 gb/db/db/d
Fruktozab/db/db/db/d0.04 gb/db/db/d
Skrobiab/db/db/db/db/db/db/db/d
Laktozab/db/db/db/db/db/db/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kapusta białaKapusta czerwonaKapusta pekińskaKapusta włoskaKapusta kwaszonaKapusta pak choiMłoda kapustaKapusta galicyjska
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz0.10 g0.16 g0.20 g0.10 g0.14 g0.20 g0.10 g0.72 g
Tłuszcze nasycone0.06 g0.07 g0.08 g0.06 g0.06 g0.08 g0.06 g0.52 g
Tłuszcze nienasycone0.04 g0.09 g0.12 g0.04 g0.08 g0.12 g0.04 g0.20 g
Tłuszcze jednonasycone0.02 g0.01 g0.02 g0.02 g0.01 g0.02 g0.02 g0.03 g
Tłuszcze wielonasycone0.02 g0.08 g0.10 g0.02 g0.07 g0.10 g0.02 g0.17 g
Tłuszcze trans0.00 gb/d0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/d0.00 mg0.00 mgb/d0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę

Kapusta białaKapusta czerwonaKapusta pekińskaKapusta włoskaKapusta kwaszonaKapusta pak choiMłoda kapustaKapusta galicyjska
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A5.00 µg (mcg)56.00 µg (mcg)223.00 µg (mcg)5.00 µg (mcg)1.00 µg (mcg)223.00 µg (mcg)5.00 µg (mcg)380.00 µg (mcg)
Witamina B60.12 mg0.21 mg0.19 mg0.12 mg0.13 mg0.19 mg0.12 mg0.13 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C36.60 mg57.00 mg45.00 mg36.60 mg14.70 mg45.00 mg36.60 mg18.20 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E0.15 mg0.11 mg0.09 mg0.15 mg0.00 mg0.09 mg0.15 mg0.88 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.06 mg0.06 mg0.04 mg0.06 mg0.02 mg0.04 mg0.06 mg0.04 mg
Ryboflawina0.04 mg0.07 mg0.07 mg0.04 mg0.02 mg0.07 mg0.04 mg0.11 mg
Niacyna0.23 mg0.42 mg0.50 mg0.23 mg0.14 mg0.50 mg0.23 mg0.58 mg
Foliany43.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)66.00 µg (mcg)43.00 µg (mcg)24.00 µg (mcg)66.00 µg (mcg)43.00 µg (mcg)16.00 µg (mcg)
Beta karoten42.00 µg (mcg)670.00 µg (mcg)2681.00 µg (mcg)42.00 µg (mcg)8.00 µg (mcg)2680.00 µg (mcg)42.00 µg (mcg)4510.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapustę

Kapusta białaKapusta czerwonaKapusta pekińskaKapusta włoskaKapusta kwaszonaKapusta pak choiMłoda kapustaKapusta galicyjska
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Sód18.00 mg27.00 mg65.00 mg18.00 mg661.00 mg65.00 mg18.00 mg252.00 mg
Potas170.00 mg243.00 mg252.00 mg170.00 mg170.00 mg252.00 mg170.00 mg117.00 mg
Wapń40.00 mg45.00 mg105.00 mg40.00 mg30.00 mg105.00 mg40.00 mg141.00 mg
Fosfor26.00 mg30.00 mg37.00 mg26.00 mg20.00 mg37.00 mg26.00 mg32.00 mg
Magnez12.00 mg16.00 mg19.00 mg12.00 mg13.00 mg19.00 mg12.00 mg21.00 mg
Żelazo0.47 mg0.80 mg0.80 mg0.47 mg1.47 mg0.80 mg0.47 mg1.13 mg
Cynk0.18 mg0.22 mg0.19 mg0.18 mg0.19 mg0.19 mg0.18 mg0.23 mg
Miedź0.02 mg0.02 mg0.02 mg0.02 mg0.01 mg0.02 mg0.02 mg0.05 mg
Manganb/db/db/db/d0.15 mg0.16 mgb/d0.51 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103341/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103343/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103342/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103341/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170390/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103341/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168523/nutrients

Alergie w kapuście

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kapustą

Przepisy z kapustą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kapustą

sałatka gyros kcal, barszcz ukraiński kcal, gołąbki kcal, kapusta zasmażana kcal, sajgonki kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto