Naleśniki z brokułami

Opublikowano: 05.11.2023 r., 14:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki nadziewane brokułami
Naleśniki z brokułami
Naleśniki nie zawsze muszą występować w wersji na słodko, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na naleśniki z brokułami i przekonaj się, jakie są smaczne.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
180 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (160 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Brokuły - 1/2 sztuki (125 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kulka (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na naleśniki z brokułami krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko, jajko i odrobinę soli. Dodatkowo wlej olej i 3/4 szklanki wody gazowanej. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.

Usmaż naleśniki na patelni.

Na osobnej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu odparowania wody.

Brokuły podzielone na różyczki ugotuj w wodzie do miękkości.

Na usmażony naleśnik dodaj farsz, posyp całość serem i zawiń w rulon lub kopertę.

Podgrzej naleśnik ponownie na patelni tak, aby ser się rozpuścił.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,0% osób

Więcej informacji na temat naleśników z brokułami

Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Oprócz tego bardzo często podawane są w wersji na słodko. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z brokułami, które będą tak samo pyszne, jak te ze słodkimi dodatkami. Dodatkowo idealnie będą pasować na obiad.

Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka, jajko, mleko, odrobina wody gazowanej i olej. Całość wymieszaj dokładnie i smaż na rozgrzanej patelni.

W moim przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dodatkowo przygotuj jeszcze brokuły, cebulę, odrobinę masła i pieczarki.

Z tych podstawowych składników powstaną nasze dzisiejsze naleśniki z brokułami.

Zatem, jak zrobić naleśniki z brokułami?

Po wcześniejszym przygotowaniu ciasta i usmażeniu naleśników przejdziemy do farszu.

Na osobnej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu odparowania wody.

Brokuły podzielone na różyczki ugotuj w wodzie do miękkości. Na usmażony naleśnik dodaj farsz, posyp całość serem i zawiń w rulon lub kopertę. Podgrzej naleśnik ponownie na patelni tak, aby ser się rozpuścił.

Nasze smaczne naleśniki są dobre do podania.

Koniecznie wykorzystaj mój dzisiejszy pomysł na naleśniki w wersji wytrawnej i przekonaj się, że są najlepsze.

Ten prosty przepis sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.

Alergeny w naleśnikach z brokułami

Lista alergenów dla naleśników z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze naleśników z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z farszem możesz również zapiec w piekarniku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
150.48
180.58
Białko (g)
7.57
9.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
13.90
16.68
Węglowodany przyswajalne (g)
13.30
15.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
7.42
8.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.75
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.67
4.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.79
3.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.31
61.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
70.03
84.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.95
13.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.75
78.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
2.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.77
46.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
50.61
60.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
81.42
97.70
Potas (mg)
191.09
229.30
Wapń (mg)
98.91
118.70
Fosfor (mg)
128.08
153.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.18
19.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
1.48
Cynk (mg)
0.87
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z brokułami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z brokułami

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
160 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Brokuły
125 g
1/2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ser Mozzarella
120 g
1 kulka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Koszt składników
41.00