Naleśniki z brokułami
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (160 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Brokuły - 1/2 sztuki (125 g)
- Pieczarki (250 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Ser Mozzarella - 1 kulka (120 g)
Przepis na naleśniki z brokułami krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko, jajko i odrobinę soli. Dodatkowo wlej olej i 3/4 szklanki wody gazowanej. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
Usmaż naleśniki na patelni.
Na osobnej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu odparowania wody.
Brokuły podzielone na różyczki ugotuj w wodzie do miękkości.
Na usmażony naleśnik dodaj farsz, posyp całość serem i zawiń w rulon lub kopertę.
Podgrzej naleśnik ponownie na patelni tak, aby ser się rozpuścił.
- Naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Naleśniki z serem
- Naleśniki ze szpinakiem
- Krokiety
- Krokiety z pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto naleśnikowe
- Naleśniki bez jajek
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Okonomiyaki
- Naleśniki bez mleka
- Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
- Naleśniki po meksykańsku
- Fit naleśniki
- Naleśniki na słono
- Naleśnik bezglutenowy
- Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z brokułami
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Oprócz tego bardzo często podawane są w wersji na słodko. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z brokułami, które będą tak samo pyszne, jak te ze słodkimi dodatkami. Dodatkowo idealnie będą pasować na obiad.
Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka, jajko, mleko, odrobina wody gazowanej i olej. Całość wymieszaj dokładnie i smaż na rozgrzanej patelni.
W moim przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dodatkowo przygotuj jeszcze brokuły, cebulę, odrobinę masła i pieczarki.
Z tych podstawowych składników powstaną nasze dzisiejsze naleśniki z brokułami.
Zatem, jak zrobić naleśniki z brokułami?
Po wcześniejszym przygotowaniu ciasta i usmażeniu naleśników przejdziemy do farszu.
Na osobnej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu odparowania wody.
Brokuły podzielone na różyczki ugotuj w wodzie do miękkości. Na usmażony naleśnik dodaj farsz, posyp całość serem i zawiń w rulon lub kopertę. Podgrzej naleśnik ponownie na patelni tak, aby ser się rozpuścił.
Nasze smaczne naleśniki są dobre do podania.
Koniecznie wykorzystaj mój dzisiejszy pomysł na naleśniki w wersji wytrawnej i przekonaj się, że są najlepsze.
Ten prosty przepis sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
Alergeny w naleśnikach z brokułami
Lista alergenów dla naleśników z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze naleśników z brokułami
Naleśniki z farszem możesz również zapiec w piekarniku.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.