Zupa jarzynowa z ryżem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa z ryżem podana w misce.
Zupa jarzynowa z ryżem
Zupa jarzynowa z ryżem to wspaniała opcja na smaczny i niezwykle odżywczy posiłek. Jest pełen warzyw i błonnika, sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
145 kcal
Kcal w porcji
292 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Cebula (100 g)
  • Por (70 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Brokuły (300 g)
  • Kalafior (300 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Ryż biały (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę jarzynową z ryżem krok po kroku

Ziemniaki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, podobnie marchew, pietruszka i pora pokrój w paski. Brokuł i kalafior podziel na różyczki.

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę, pietruszkę i marchew. Dodaj ziemniaki, brokuł, kalafior oraz groszek.

Całość zalej bulionem. Wszystko razem zagotuj. Dodaj ryż do zupy i następnie gotuj około 20 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

Jak oceniasz przepis na zupę jarzynową z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z ryżem

Zupa jarzynowa z ryżem to wspaniała opcja na smaczny i niezwykle odżywczy posiłek. Jest pełen warzyw i błonnika, sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej.

Przepis na zupę jarzynową z ryżem to świetna opcja, jeśli chcesz przemycić do swojego menu więcej warzyw. Zastanawiasz się jak ugotować ją w taki sposób, by była smaczna? Z tą recepturą na pewno to zrobisz! To najlepsza opcja na lekki obiad. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Zupa doskonale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jej podstawą jest całe mnóstwo warzyw, dzięki czemu jest ona naprawdę zdrowa. Duża ilość błonnika w niej zawarta wspomaga pracę całego układu krążenia. W tej wersji jest znacznie smaczniejsza, niż zupy jarzynowe, które pamięta się z dzieciństwa. Brak w nim rozgotowanych warzyw i mdłego smaku. Ze względu na doskonały dobór przypraw, ta nowoczesna zupa jarzynowa jest po prostu najlepsza. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową z ryżem, by była smaczna, ale również dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. To potrawa łatwa, ale niezwykle odżywcza. Pozwala dostarczyć sporo witamin i składników zdrowotnych. Zupa warzywna to również wspaniała opcja dla dzieci. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy powiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, fasolka, marchewka i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ze względu na naprawdę dużą zawartość warzyw całość dostarcza sporo błonnika.

Alergeny w zupie jarzynowej z ryżem

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z ryżem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(292g)
Energia (kcal)
49.69
145.08
Białko (g)
1.54
4.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(292g)
Węglowodany (g)
10.08
29.43
Węglowodany przyswajalne (g)
8.97
26.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(292g)
Tłuszcz (g)
0.58
1.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.37
1.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
0.71
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.36
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(292g)
Witamina A (µg (mcg))
38.44
112.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.06
52.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.52
59.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
389.59
1137.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(292g)
Sód (mg)
162.63
474.87
Potas (mg)
140.75
410.98
Wapń (mg)
14.52
42.39
Fosfor (mg)
30.94
90.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.33
30.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.01
Cynk (mg)
0.26
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z ryżem 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej z ryżem

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Groszek zielony
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Kalafior
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
86.00