Zupa jarzynowa z ryżem
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (45 g)
- Cebula (100 g)
- Por (70 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Brokuły (300 g)
- Kalafior (300 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Ryż biały (200 g)
Przepis na zupę jarzynową z ryżem krok po kroku
Ziemniaki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, podobnie marchew, pietruszka i pora pokrój w paski. Brokuł i kalafior podziel na różyczki.
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę, pietruszkę i marchew. Dodaj ziemniaki, brokuł, kalafior oraz groszek.
Całość zalej bulionem. Wszystko razem zagotuj. Dodaj ryż do zupy i następnie gotuj około 20 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z ryżem
Zupa jarzynowa z ryżem to wspaniała opcja na smaczny i niezwykle odżywczy posiłek. Jest pełen warzyw i błonnika, sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej.
Przepis na zupę jarzynową z ryżem to świetna opcja, jeśli chcesz przemycić do swojego menu więcej warzyw. Zastanawiasz się jak ugotować ją w taki sposób, by była smaczna? Z tą recepturą na pewno to zrobisz! To najlepsza opcja na lekki obiad. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Zupa doskonale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jej podstawą jest całe mnóstwo warzyw, dzięki czemu jest ona naprawdę zdrowa. Duża ilość błonnika w niej zawarta wspomaga pracę całego układu krążenia. W tej wersji jest znacznie smaczniejsza, niż zupy jarzynowe, które pamięta się z dzieciństwa. Brak w nim rozgotowanych warzyw i mdłego smaku. Ze względu na doskonały dobór przypraw, ta nowoczesna zupa jarzynowa jest po prostu najlepsza. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową z ryżem, by była smaczna, ale również dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. To potrawa łatwa, ale niezwykle odżywcza. Pozwala dostarczyć sporo witamin i składników zdrowotnych. Zupa warzywna to również wspaniała opcja dla dzieci. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy powiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, fasolka, marchewka i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ze względu na naprawdę dużą zawartość warzyw całość dostarcza sporo błonnika.
Alergeny w zupie jarzynowej z ryżem
Lista alergenów dla zupy jarzynowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy jarzynowej z ryżem
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(292g)
Węglowodany
(292g)
Tłuszcze
(292g)
Witaminy
(292g)
Składniki mineralne
(292g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.