Surówka z brokuła

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z brokuła podana w drewnianej miseczce.
Surówka z brokuła
Surówka z brokuła to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dań obiadowych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybką w przygotowaniu surówkę.
Przygotowanie 15 min
251 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły - 1 mała sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Koperek (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę z brokuła krok po kroku

Brokuła podziel na różyczki, drobno posiekaj, dodaj szczyptę soli i odstaw na około 15 minut (brokuł powinien zrobić się miękki).

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokroju w drobną kostkę.

Koper umyj i posiekaj. Kukurydzę odcedź z zalewy.

Do brokuła dodaj posiekany koper, paprykę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miseczki wlej oliwę, dodaj 1 łyżkę stołową soku z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.

Sos dokładnie wymieszaj, dodaj go do surówki.

Surówkę wymieszaj i odstaw na około godzinę do lodówki, aby smaki przegryzły się.

Gotową surówkę podawaj np. jako dodatek do obiadu.

Jak oceniasz przepis na surówkę z brokuła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z brokuła

Surówka z brokuła z sosem na bazie oliwy oraz przypraw to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Surówka brokułowa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek lub posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Prosty przepis na surówkę z brokuła nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brokuły, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, koper, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić surówkę z brokuła? Brokuła podziel na różyczki, drobno posiekaj, dodaj szczyptę soli i odstaw na około 15 minut (brokuł powinien zrobić się miękki). Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokroju w drobną kostkę. Koper umyj i posiekaj. Kukurydzę odcedź z zalewy. Do brokuła dodaj posiekany koper, paprykę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj. Do miseczki wlej oliwę, dodaj 1 łyżkę stołową soku z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Sos dokładnie wymieszaj, dodaj go do surówki. Surówkę wymieszaj i odstaw na około godzinę do lodówki, aby smaki przegryzły się. Gotową surówkę podawaj np. jako dodatek do obiadu.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując łatwa i szybka w przygotowaniu surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Surówkę warto podać jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub duszonych podanych z dodatkiem sosów. Pyszna surówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto odstawić ją do lodówki na godzinę (smaki surówki przegryzą się w tym czasie). Produkty niezbędne do wykonania surówki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w surówce z brokuła

Lista alergenów dla surówki z brokuła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z brokuła

Wartości odżywcze surówki z brokuła

na 100g gotowej potrawy

Surówka z brokuła to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Brokuł stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
82.57
251.85
Białko (g)
2.13
6.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
8.57
26.14
Węglowodany przyswajalne (g)
6.48
19.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
6.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
5.29
16.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
3.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
13.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.65
11.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
1.98
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
66.51
202.85
Witamina B6 (mg)
0.20
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
79.32
241.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.48
4.52
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Niacyna (mg)
0.78
2.37
Foliany (µg (mcg))
54.64
166.65
Beta karoten (µg (mcg))
577.13
1760.25
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
62.38
190.25
Potas (mg)
257.62
785.75
Wapń (mg)
35.33
107.75
Fosfor (mg)
50.08
152.75
Magnez (mg)
17.95
54.75
Żelazo (mg)
0.79
2.40
Cynk (mg)
0.40
1.23
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z brokuła 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z brokuła

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
1 mała sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
38.00