Przepis na surówkę z selera krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska, metalowe sito

Seler obieramy i ścieramy go na tarce na grubych oczkach. Tę samą czynność powtarzamy z jabłkiem. Warto pamiętać, aby usunąć z niego gniazda nasienne.

Następnie rodzynki przekładamy na metalowe sito i przelewamy je wrzątkiem.

Na koniec wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Przed podaniem surówkę należy schłodzić w lodówce.

Surówka z selera w misce
Surówka z selera
Koszt przygotowania dania
8.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Surówka z selera - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z selera

Pyszna surówka z selera to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Surowy seler w połączeniu z jabłkiem, rodzynkami, majonezem i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Zdrowa surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić surówkę z selera? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku seler obieramy i ścieramy go na tarce na grubych oczkach. Tę samą czynność powtarzamy z jabłkiem. Warto pamiętać, aby usunąć z niego gniazda nasienne. Następnie rodzynki przekładamy na metalowe sito i przelewamy je wrzątkiem. Na koniec wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem surówkę należy schłodzić w lodówce.

Sprawdzony przepis na surówkę z selera nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto z jabłkami można również przygotować tak, aby było bezpieczne dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Smaczna surówka z selera surowego odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy ją również przygotować bez jabłka. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze surówki z selera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
87.00 kcal
95.70 kcal
Białko
1.16 g
1.27 g

Węglowodany w surówce z selera

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
16.70 g
18.37 g
Węglowodany przyswajalne
14.45 g
15.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
2.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
2.27 g
2.50 g
Tłuszcze nasycone
0.51 g
0.56 g
Tłuszcze nienasycone
1.77 g
1.94 g
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
0.54 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
1.41 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.05 g
0.06 g
Cholesterol
1.45 mg
1.60 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z selera

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
1.55 µg (mcg)
1.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.85 mg
5.34 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
0.45 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.06 mg
Niacyna
0.51 mg
0.56 mg
Foliany
5.82 µg (mcg)
6.40 µg (mcg)
Beta karoten
9.55 µg (mcg)
10.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z selera

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
132.82 mg
146.10 mg
Potas
268.73 mg
295.60 mg
Wapń
28.18 mg
31.00 mg
Fosfor
73.64 mg
81.00 mg
Magnez
15.18 mg
16.70 mg
Żelazo
0.67 mg
0.73 mg
Cynk
0.21 mg
0.23 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Mangan
0.12 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z selera

Lista alergenów dla surówki z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania surówki z selera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
300 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób