Sałatka z rzodkiewkami

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z rzodkiewkami podana na dużym talerzu.
Sałatka z rzodkiewkami
Sałatka z rzodkiewkami to doskonały dodatek do obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, bardzo zdrowa, a przy okazji naprawdę smaczna. Będzie idealna na wiosnę.
Przygotowanie 15 min
79 kcal
Kcal w porcji
79 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Rzodkiewka (100 g)
  • Ogórek (150 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Sok z cytryny (5 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Koperek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z rzodkiewkami krok po kroku

Rzodkiewkę i ogórka pokrój w plasterki.

Koper i szczypior drobno poszatkuj.

Warzywa wymieszaj z ziołami.

W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Sosem polej surówkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rzodkiewkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rzodkiewkami

Sałatka z rzodkiewkami to doskonały dodatek do obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, bardzo zdrowa, a przy okazji naprawdę smaczna. Będzie idealna na wiosnę.

Przepis na sałatkę z rzodkiewkami to pyszna opcja, która odmieni każde nudne danie. W dodatku przygotujesz ją ze składników, które są tanie i łatwo dostępne. Ta wiosenna sałatka jest też szybka. Przygotujesz ją w maksymalnie 10 minut. Wystarczy tylko pokroić wszystkie warzywa i zioła. Jeśli chcesz możesz też ją urozmaicać. Oprócz rzodkiewki i ogórka sprawdzi się w niej również pomidor. Ta wiosenna sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Podaje się ją ze szczypiorkiem, który doskonale łączy się z rzodkiewką. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz w każdym sklepie. Świetnie pasuje do każdego dania głównego, a ze względu na swój charakterystyczny ostry smak sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie i zyskuje bardzo wyrazistego charakteru. Najlepsze jest w niej to, że można ją wykonać w zaledwie kilka chwil i świetnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. To sałatka z rzodkiewki czerwonej, którą spokojnie można zdobyć w sklepie przez cały rok. To najlepsza opcja na co dzień. W kilka chwil można ją przygotować w sposób bardzo nieskomplikowany. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by zrobić tą naprawdę pyszną surówkę w swoim domu. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące, gdyż wystarczy tylko pokroić składniki i stworzyć prosty sos, by całe danie było gotowe. I choć może jest to bardzo prosta surówka, to rzodkiewki same w sobie są ostre i aromatyczne, dlatego nie potrzebują zbyt wielu ozdobników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z rzodkiewką, by była smaczna i tania, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się do obiadu, ale również na grilla. Ta sałata zachwyci wszystkich miłośników kulinarnej prostoty. Rzodkiewka to jedno z tych warzyw, które ma wielu fanów ze względu na specyficzny, gorzko ostry smak. To właśnie on gwarantuje naprawdę wspaniały smak gotowej surówki. Dlatego wystarczą tylko świeże zioła i odrobina oliwy, które wspaniale dopełniają kompozycję warzyw i nie przytłaczają go.

Alergeny w sałatce z rzodkiewkami

Lista alergenów dla sałatki z rzodkiewkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z rzodkiewkami

Wartości odżywcze sałatki z rzodkiewkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(79g)
Energia (kcal)
100.24
79.19
Białko (g)
0.85
0.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(79g)
Węglowodany (g)
3.46
2.73
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
1.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(79g)
Tłuszcz (g)
9.70
7.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
1.30
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
6.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
5.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
0.83
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(79g)
Witamina A (µg (mcg))
31.14
24.60
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.46
10.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.39
1.09
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.05
0.04
Niacyna (mg)
0.23
0.18
Foliany (µg (mcg))
23.73
18.75
Beta karoten (µg (mcg))
152.24
120.27
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(79g)
Sód (mg)
16.59
13.10
Potas (mg)
194.94
154.00
Wapń (mg)
30.03
23.73
Fosfor (mg)
23.81
18.81
Magnez (mg)
14.08
11.12
Żelazo (mg)
0.69
0.54
Cynk (mg)
0.25
0.20
Miedź (mg)
0.05
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rzodkiewkami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rzodkiewkami

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rzodkiewka
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ogórek
150 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Koszt składników
31.00