Surówka z buraków

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z buraków podana w ozdobnej miseczce.
Surówka z buraków
Surówka z buraków to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówkę z buraków możesz podać na ciepło lub na zimno według własnych upodobań. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 100 min
260 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Burak 15 małych sztuk (1500 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy, miód
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na surówka z buraków krok po kroku

Buraki umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez około 90 minut.

Wystudź buraki i obierz ze skórki.

Zetrzyj je na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię buraki, dopraw solą, pieprzem, miodem i octem jabłkowym, wymieszaj.

Tak przygotowane buraki możesz zawekować w słoikach lub przechowywać w lodówce przez około 5-6 dni.

Jak oceniasz przepis na surówka z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z buraków

Surówka z buraków to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Buraczki najczęściej podawane są jako dodatek do kotletów mielonych. Można je jednak podać do większej ilości domowych obiadów, takich ja gulasze, mięsa pieczone czy ryba. Pyszna surówka z buraków to także bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Przepis na surówkę z buraków jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, cebula, olej rzepakowy, ocet jabłkowy, miód, sól, pieprz,

Jak zrobić surówkę z buraków? Buraki umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez około 90 minut. Wystudź buraki i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię buraki, dopraw solą, pieprzem, miodem i octem jabłkowym, wymieszaj. Tak przygotowane buraki możesz zawekować w słoikach lub przechowywać w lodówce przez około 5-6 dni.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Cebula jest warzywem cenionym za swoje właściwości prozdrowotne na całym świecie. Cebula oprócz szerokiego zastosowania w kuchni ma także zastosowanie w medycynie naturalnej. Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i kwercetyny, które są silnymi naturalnymi substancjami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia surówka z buraków jest bardzo zdrowa. Bardzo dobrze komponuje się dodana do obiadu. Buraki z cebulą to świetny pomysł na surówkę na zimę do słoika. Surówkę można spożywać na ciepło i na zimno, zależy to od Twoich preferencji.

Alergeny w surówce z buraków

Lista alergenów dla surówki z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na surówka z buraków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z buraków

na 100g gotowej potrawy

Surówka z buraków to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Jest ona nisko kaloryczna więc może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
124.05
260.50
Białko (g)
1.36
2.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
8.61
18.08
Węglowodany przyswajalne (g)
6.28
13.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.66
20.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
8.93
18.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.31
13.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
5.50
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
56.48
118.60
Potas (mg)
259.95
545.90
Wapń (mg)
15.81
33.20
Żelazo (mg)
0.61
1.28
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z buraków 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z buraków

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1500 g
15 małych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 1500 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
16.00