Makaron z serem i brokułami

Opublikowano: 15.02.2024 r., 10:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z serem i brokułami podany w misce.
Makaron z serem i brokułami
Makaron z serem i brokułami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Zrobisz go w kilka chwil, a to danie, które zachwyca doskonałą kompozycją smaków.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas duszenia 25 min
788 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron bezjajeczny (280 g)
  • Brokuły (150 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Ser parmezan (80 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak

Przepis na makaron z serem i brokułami krok po kroku

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź (pozostaw około 50 ml wody z gotowania do sosu).

Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie i zahartuj w zimnej, by nie stracił koloru.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Wlej śmietankę i zagotuj.

Dodaj starte na tarce sery oraz przyprawy. Wymieszaj.

Do sosu wlej wodę z gotowania makaronu, wrzuć makaron i brokuły.

Całość dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na makaron z serem i brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,2% osób

Więcej informacji na temat makaronu z serem i brokułami

Makaron z serem i brokułami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Zrobisz go w kilka chwil, a to danie, które zachwyca doskonałą kompozycją smaków.

Przepis na makaron z serem i brokułami to jeden z tych przepisów, który choć prosty, nigdy się nie nudzi. Idealnie sprawdza się na obiad, lunch i kolację. Przygotujesz go z serem żółtym każdego rodzaju. Dzięki temu możesz dopasować smak do własnych preferencji i ciągle urozmaicać te proste, choć naprawdę ciekawe danie. Ten prosty przepis na makaron brokułowo - serowy będzie idealnym wyborem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż jest niezwykle prosty. W dodatku do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście brokuł, to naprawdę zdrowe warzywo, o wielu licznych właściwościach, które zwykle nie jest odpowiednio docenianie. Sulforafan, czyli antyoksydant, który się w nim znajduje, jest jednym z najpotężniejszych antyoksydantów, chroni przed pojawieniem się nowotworu, ale również chorobami układu nerwowego. Brokuły poprawiają wzrok, korzystnie wpływają na stan przewodu pokarmowego, mają działanie przeciwzapalne. Brokuły zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 i witaminę C - substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku. Brokuły są też bogate w witaminy K i A, pomagające organizmowi wchłaniać witaminę D. Bogata w brokuły dieta pomaga w leczeniu anemii. To danie jest więc nie tylko pyszne, ale również dobra dla zdrowia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z serem i brokułami, by był tani, pyszny i dobry dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników, a całość jest po prostu przepyszna. To idealny pomysł na posiłek zdrowy, ale również smaczny. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt. Pamiętaj, żeby wcześniej ugotować makaron i by nie gotować go zbyt długo. Rozgotowany makaron nie tylko źle się prezentuje w daniu, a także źle smakuje, jednak ma również wyższy indeks glikemiczny, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia.

Alergeny w makaronie z serem i brokułami

Lista alergenów dla makaronu z serem i brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z serem i brokułami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc powinny na nią uważać osoby w grupie ryzyka chorób układu krwionośnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
294.19
788.42
Białko (g)
11.16
29.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
23.24
62.27
Węglowodany przyswajalne (g)
21.63
57.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
17.42
46.70
Tłuszcze nasycone (g)
11.92
31.94
Tłuszcze nienasycone (g)
5.51
14.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.26
11.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
3.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.07
56.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
43.04
115.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.24
35.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
1.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.02
101.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
2.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.15
67.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
57.88
155.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
209.92
562.59
Potas (mg)
158.25
424.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
202.80
543.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
208.36
558.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.21
91.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.33
3.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z serem i brokułami 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z serem i brokułami

Koszt składników
57.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
280 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 280 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
57.20