Chleb razowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie razowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
chleb żytni razowy 61 26
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego chleba razowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak chleb żytni razowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z chlebem razowym
Chleb, Chleb żytni, Chleb orkiszowy, Chleb graham, Chleb tostowy, Chleb pszenny, Kajzerka, Bułka tarta, Bagietka, Makaron pełnoziarnisty razowy, Ciabatta, Pumpernikiel

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla chleba razowego

Chleb żytni razowy
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 61
(średni)

Przepisy z chlebem razowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto