Zupa z groszkiem

Opublikowano: 29.04.2022 r., 6:49 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa groszkowa w misce
Zupa z groszku
Zupa z groszku to doskonały pomysł na rozgrzewający posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Warto ją spróbować!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
192 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Marchewka (300 g)
  • Ziemniaki średnie (200 g)
  • Groszek zielony mrożony (250 g)
  • Seler korzeniowy (250 g)
  • Śmietana 18% (110 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z groszkiem krok po kroku

Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę, seler i ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości.

Następnie dodajemy mrożony groszek oraz masło. Zupę gotujemy dalej na małym ogniu około 5 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawy.

Całość trzymamy jeszcze 10 minut na palniku.

Jak oceniasz przepis na zupę z groszkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z groszkiem

Pyszna zupa z groszkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa z groszku zielonego z dodatkiem marchewki, selera, ziemniaków i przypraw jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę z groszkiem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę, seler i ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy mrożony groszek oraz masło. Zupę gotujemy dalej na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Całość trzymamy jeszcze 10 minut na palniku.

Sprawdzony przepis na zupę z groszkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Smaczna zupa warzywna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w zupie z groszkiem

Lista alergenów dla zupy z groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Wartości odżywcze zupy z groszkiem

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma podwyższony IG przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
38.43
192.15
Białko (g)
1.15
5.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.32
26.58
Węglowodany przyswajalne (g)
4.24
21.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
5.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.57
7.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
5.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.49
2.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
1.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.51
Cholesterol (mg)
4.10
20.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
122.27
611.35
Witamina B6 (mg)
0.07
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina C (mg)
4.91
24.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.56
Retinol (µg (mcg))
10.16
50.82
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Ryboflawina (mg)
0.04
0.22
Niacyna (mg)
0.49
2.45
Foliany (µg (mcg))
9.38
46.90
Beta karoten (µg (mcg))
1126.66
5633.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
198.30
991.50
Potas (mg)
128.13
640.65
Wapń (mg)
16.97
84.87
Fosfor (mg)
32.13
160.63
Magnez (mg)
8.49
42.47
Żelazo (mg)
0.35
1.73
Cynk (mg)
0.19
0.96
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z groszkiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z groszkiem

Koszt składników
69.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki średnie
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Seler korzeniowy
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Śmietana 18%
110 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 110 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
69.20