Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
- Pomidor (2000 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 łyżki (20 g)
- Bazylia świeża - 1 garść (30 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów krok po kroku
Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą.
Pomidory pozbaw skóry, drobno pokrój i dodaj do garnka.
Całość dopraw do smaku, wlej bulion.
Zupę gotuj przez około 20 minut, dodaj ocet balsamiczny.
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zupę podawaj ze świeżą bazylią.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów
Włoska zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat. Postaw na swoją ulubioną wersję tego dania i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny w krótkim czasie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, która będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista niż pozostałe wersje.
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne łatwo dostępne składniki, które dostaniesz, w każdym sklepie: świeże pomidory, zioła, cebula, czosnek, masło, ocet balsamiczny, bulion warzywny, bazylia i parmezan.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?
W pierwszej kolejności natnij pomidory na krzyż, sparz gorącą wodą. Obierz pomidory ze skóry.
Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i świeże zioła. Postaw na aromatyczne przyprawy takie jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.
Całość duś pod przykryciem i dodaj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na końcu zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, dodaj odrobinę mąki, wcześniej rozcieńczonej z wodą.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie
jesienno – zimowym.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.
Pyszna zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree. Będzie też dobra ze śmietaną.
Alergeny w zupie pomidorowej ze świeżych pomidorów
Lista alergenów dla zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów
Zupę możesz przygotować, także z pomidorami z puszki. To zdecydowanie przyśpieszy przygotowanie zupy.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.