Zupa pieczarkowa z klopsikami

Opublikowano: 18.02.2022 r., 20:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Zupa pieczarkowa z dodatkiem mięsnych klopsów to danie obiadowe, które doda Ci energię i uczucie sytości na długie godziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
242 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Bułka tarta - 1 szklanka (250 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
  • Por - 1 kawałek (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę pieczarkową z klopsikami krok po kroku

Bulion wlej do garnka.

Dodaj pokrojone marchewki, cebulę i por, gotuj przez 20 minut.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko pieczarki pokrojone w plasterki i dodaj do zupy.

Mięso mielone dopraw do smaku, wbij jajko i bułkę tartą.

Wymieszaj mięso w rękach i przygotuj klopsiki.

Obsmaż mięso krótko na patelni i dodaj do zupy.

Do zupy dodaj śmietanę, całość podawaj z drobno posiekaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z klopsikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z klopsikami

Pyszna zupa pieczarkowa z klopsikami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja zawiera gluten przez dodatek bułki tartej do klopsów, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, możesz pomiąć ten składnik.

Klopsy powstały z chudego gatunku mięsa, zdecydowałam się na mięso z indyka, idealnie będzie pasować też kurczak.

Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na świeże pieczarki, bulion, drobno posiekaną pietruszkę, mięso, śmietanę i cebulę.

Zatem, jak zrobić zupę pieczarkową z klopsikami?

Poznaj mój prosty przepis idealny na obiad.

W pierwszej kolejności bulion wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i cebulę. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż pieczarki.

Grzyby dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

W tym czasie przygotujemy klopsiki, wystarczy, że mięso wymieszasz z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Uformuj niewielkie klopsy i krótko obsmaż na patelni.

Następnie dodaj ostrożnie mięso do zupy i podgrzewaj.

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była smaczna ale też dietetyczna, nie dodawaj do niej śmietany ani nie zabielaj.

Postaw na dodatek świeżej, drobno posiekanej pietruszki.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na zupę pieczarkową z klopsikami. Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Alergeny w zupie pieczarkowej z klopsikami

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z klopsikami

na 100g gotowej potrawy

Przez dodatek bułki tartej do klopsów, danie zawiera gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
97.16
242.89
Białko (g)
7.43
18.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.90
22.26
Węglowodany przyswajalne (g)
8.00
20.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.70
9.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
3.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
5.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
3.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
2.24
Cholesterol (mg)
25.41
63.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
61.87
154.68
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.77
Witamina C (mg)
4.28
10.71
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.20
Witamina E (mg)
0.28
0.69
Retinol (µg (mcg))
9.10
22.75
Tiamina (mg)
0.14
0.34
Ryboflawina (mg)
0.18
0.44
Niacyna (mg)
3.03
7.57
Foliany (µg (mcg))
21.61
54.02
Beta karoten (µg (mcg))
543.41
1358.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
261.94
654.86
Potas (mg)
178.62
446.55
Wapń (mg)
32.54
81.34
Fosfor (mg)
88.92
222.30
Magnez (mg)
14.54
36.36
Żelazo (mg)
1.09
2.72
Cynk (mg)
0.89
2.22
Miedź (mg)
0.13
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z klopsikami 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej z klopsikami

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
250 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 250 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Por
50 g
1 kawałek
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
95.50