Zupa pieczarkowa z klopsikami
- Pieczarki (500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Bułka tarta - 1 szklanka (250 g)
- Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
- Por - 1 kawałek (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Przepis na zupę pieczarkową z klopsikami krok po kroku
Bulion wlej do garnka.
Dodaj pokrojone marchewki, cebulę i por, gotuj przez 20 minut.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko pieczarki pokrojone w plasterki i dodaj do zupy.
Mięso mielone dopraw do smaku, wbij jajko i bułkę tartą.
Wymieszaj mięso w rękach i przygotuj klopsiki.
Obsmaż mięso krótko na patelni i dodaj do zupy.
Do zupy dodaj śmietanę, całość podawaj z drobno posiekaną pietruszką.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z klopsikami
Pyszna zupa pieczarkowa z klopsikami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja zawiera gluten przez dodatek bułki tartej do klopsów, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, możesz pomiąć ten składnik.
Klopsy powstały z chudego gatunku mięsa, zdecydowałam się na mięso z indyka, idealnie będzie pasować też kurczak.
Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na świeże pieczarki, bulion, drobno posiekaną pietruszkę, mięso, śmietanę i cebulę.
Zatem, jak zrobić zupę pieczarkową z klopsikami?
Poznaj mój prosty przepis idealny na obiad.
W pierwszej kolejności bulion wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i cebulę. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż pieczarki.
Grzyby dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.
W tym czasie przygotujemy klopsiki, wystarczy, że mięso wymieszasz z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Uformuj niewielkie klopsy i krótko obsmaż na patelni.
Następnie dodaj ostrożnie mięso do zupy i podgrzewaj.
Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była smaczna ale też dietetyczna, nie dodawaj do niej śmietany ani nie zabielaj.
Postaw na dodatek świeżej, drobno posiekanej pietruszki.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na zupę pieczarkową z klopsikami. Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Alergeny w zupie pieczarkowej z klopsikami
Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z klopsikami
Przez dodatek bułki tartej do klopsów, danie zawiera gluten.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.