Zupa curry
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Olej kokosowy (12 ml)
- Cebula (50 g)
- Cukinia (75 g)
- Papryka czerwona (110 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Kapusta pak choi (220 g)
Przepis na zupę curry krok po kroku
W garnku rozgrzej olej kokosowy.
Na oleju delikatnie podsmaż pastę curry.
Pierś z kurczaka pokrój w kawałki i dodaj do pasty curry.
Całość podsmaż przez 2 minuty i dodaj pokrojoną drobno cebulę.
Całość podsmaż przez kolejne 2 minuty i dodaj pokrojoną w paski lub plasterki cukinię oraz paprykę.
Dodaj 1/4 łyżeczki przyprawy curry, 1/4 łyżeczki sosu rybnego i zalej bulionem drobiowym.
Gotuj 5 minut, następnie dodaj mleczko kokosowe i kapustę pak choi.
Zagotuj i zdejmij z palnika.
Pozostaw po przykryciem na 5 minut.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat zupy curry
Zupa curry jest propozycją kuchni azjatyckiej. Kremowa, pełna smaku i aromatu azjatyckich przypraw zupa idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Do obiadu podaj ją z ryżem i sałatką z ogórków po azjatycku a na kolację podaj samą. W obu wersjach, ta prosta zupa, zachwyca swoim smakiem.
Przepis na zupę curry nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Zupa wykonana jest z kurczakiem, z mlekiem kokosowym i z warzywami. Możesz podać ją z pieczarkami, a jeśli wolisz możesz też podać ją z makaronem ryżowym zamiast ryżu. Zupę możesz dowolnie modyfikować, za każdym razem możesz użyć innej pasty curry aby znaleźć swoją ulubioną wersję. Dzięki temu zupa szybko się Tobie nie znudzi. Dzięki zawartości warzyw zupa jest pełna składników odżywczych. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.
Zupa curry z kurczakiem jest sycącą, aromatyczną i smaczną propozycją kuchni azjatyckiej. Warto przygotować ją choć raz aby przekonać się ile smaku i aromatu może pomieścić miseczka zupy.
Alergeny w zupie curry
Lista alergenów dla zupy curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze zupy curry
Sycąca zupa curry jest odpowiednią propozycją na obiad lub kolację. Ze względu na zawartość mleczka kokosowego nie jest polecana codziennie ale raz na jakiś czas jest odpowiednią propozycją.
Energia i białka
(561g)
Węglowodany
(561g)
Tłuszcze
(561g)
Witaminy
(561g)
Składniki mineralne
(561g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.