Przepis na currywurst krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kiełbasę podsmaż w całości na patelni z niewielką ilością oleju.

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na osobnej patelni.

Dodaj ketchup i przyprawy, całość wymieszaj.

Wlej sok jabłkowy i delikatnie podgrzewaj. Gdy sos się zacznie zagęszczać ściągnij go z ognia.

Usmażoną kiełbasę pokrój w plastry o grubości 1-2 cm i przełóż na talerz.

Dodaj przygotowany sos.

currywurst
Currywurst
Koszt przygotowania dania
9.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Currywurst - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o currywurst

Currywurst to niemiecka potrawa, którą przygotujesz w krótkim czasie. Danie to nie należy do lekkostrawnych, a nawet uważane jest za danie typu fast food. Nie ma się jednak co martwić, raz na jakiś czas każdy z nas może pozwolić sobie na taką potrawę.

Przepis na currywurst jest szybki i prosty, zdecydowanie każdy da sobie z nim rade.

Będzie to dobry pomysł na ciepły posiłek.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: kiełbasa, cebula, ketchup, odrobina soku jabłkowego i przyprawy takie jak: curry i pieprz.

Dodatkowo odrobina oleju rzepakowego lub oliwa z oliwek.

Zatem, jak zrobić currywurst?

W pierwszej kolejności podsmaż kiełbasę w całości na rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na osobnej patelni, dodaj przyprawy i ketchup.

Gotuj całość na niewielkim ogniu, a następnie dodaj sok jabłkowy.

Usmażoną kiełbasę połóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pokrój kiełbasę na 1-2 cm plastry i ułóż na talerzu. Danie polej przygotowanym wcześniej sosem.

Nasze domowe danie jest smaczne i dobre do spożycia.

Do przygotowania tego dania warto użyć domowego ketchupu.

Ketchup, który możemy kupić w sklepie to produkt dość kontrowersyjny od dłuższego czasu. Ich skład bardzo często zostawia wiele do życzenia, zawierają dużo cukrów, a czasem nawet soli.

Jeśli zdecydujesz się na kupny produkt, koniecznie sprawdź jego skład.

Sam widzisz, jak w prosty sposób przygotujesz domowe, tradycyjne danie kuchni niemieckiej.

Będzie ono dobre nie tylko na kolację, ale też na obiad.

Do tego przepisu świetnie sprawdza się frytki. Warto postawić na domowe.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w słupki, wymieszasz z oliwą z oliwek, a następnie dopraw aromatycznymi przyprawami, takimi jak: sól, pieprz, czerwona ostra papryka, wędzona papryka i zioła prowansalskie.

Wystarczy, że przełożysz frytki na papier do pieczenia i upieczesz je w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.

Najlepsze danie niemieckie gotowe. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze currywurst

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
248.30 kcal
248.30 kcal
Białko
7.01 g
7.01 g

Węglowodany w currywurst

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
8.57 g
8.57 g
Węglowodany przyswajalne
8.30 g
8.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
20.91 g
20.91 g
Tłuszcze nasycone
7.71 g
7.71 g
Tłuszcze nienasycone
13.20 g
13.20 g
Tłuszcze jednonasycone
9.22 g
9.22 g
Tłuszcze wielonasycone
3.97 g
3.97 g
Cholesterol
37.89 mg
37.89 mg

Witaminy w przepisie na currywurst

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
9.01 µg (mcg)
9.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.19 mg
14.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.43 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
4.97 µg (mcg)
4.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.20 mg
2.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
4.38 µg (mcg)
4.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
49.19 µg (mcg)
49.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na currywurst

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
718.03 mg
718.03 mg
Potas
204.08 mg
204.08 mg
Wapń
20.69 mg
20.69 mg
Fosfor
112.51 mg
112.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.33 mg
12.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
0.56 mg
Cynk
0.85 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny currywurst 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w currywurst

Lista alergenów dla currywurst przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na currywurst

Cena przygotowania currywurst

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ketchup
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Sok jabłkowy
60 ml
1/4 szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na currywurst
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób