Kurczak w sosie curry

Opublikowano: 01.11.2021 r., 14:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak curry z ryżem
Kurczak w sosie curry
Przepis na kurczaka w sosie curry dedykowany jest przede wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej. To pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 35 min
399 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (450 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czerwona pasta curry 2 łyżki (40 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (250 g)
  • Mleczko kokosowe niecała szklanka (200 ml)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, curry, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kurczaka w sosie curry krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w małe słupki, a fasolkę ugotuj na parze.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pastę curry, czosnek, cebulę i pokrojonego kurczaka. Podsmażaj kilka minut.

Dodaj paprykę, fasolkę, dokładnie zamieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.

Zalej mleczkiem kokosowym, dodaj sos rybny oraz przyprawy. Gotuj ok. 5 minut.

Podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie curry

Kurczak w sosie curry to pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Przepis na kurczaka w sosie curry dedykowany jest przede wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej. Jest to potrawa nie tylko niezwykle smaczna, ale również pięknie prezentująca się na stole, obok której ciężko przejść obojętnie. Co więcej, jej przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Wystarczy kilka chwil i łatwo dostępnych tanich składników, a danie niczym z najlepszej azjatyckiej restauracji znajdzie się na Twoim stole. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w sosie curry nasz przepis z pewnością będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jako początkujący kucharz i ugotujesz przepyszną pierś z kurczaka z warzywami i gęstym, kremowym sosie curry. To danie bardzo dobre dla wszystkich zapracowanych osób, ponieważ przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a co więcej za jednym razem możesz przygotować większą ilość i przez kilka kolejnych dni je odgrzewać lub zabierać ze sobą do pracy na wynos. Za każdym razem danie będzie równie smaczne, a sos curry do kurczaka równie aromatyczny i kremowy. Głównym elementem tego posiłku jest właśnie sos curry, który nadaje całej potrawie wyjątkowego zapachu, smaku i aromatu. Połącznie gęstego mleczka kokosowego z orientalnymi przyprawami i warzywami to prawdziwy raj dla podniebienia i wszystkich zmysłów. Możesz pokusić się o dodatek soku z limonki, papryczek chilli, imbiru, czy świeżo mielonej kurkumy, które jeszcze bardziej podkręcą smak całego dania. Kurczaka w sosie curry najczęściej podaje się z białym ryżem, jednak śmiało możesz wykorzystać również makaron, kaszę, czy ziemniaki w zależności od tego na co masz ochotę danego dnia. To świetny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Z pewnością zadowoli nie tylko dorosłych, ale również dzieci.

Alergeny w kurczaku w sosie curry

Lista alergenów dla kurczaka w sosie curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
    • czerwona pasta curry
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka w sosie curry

na 100g gotowej potrawy

Posiłek jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, chorujących na cukrzycę lub insulinoopornością, a także dla dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
90.69
399.03
Białko (g)
8.91
39.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
6.87
30.22
Węglowodany przyswajalne (g)
5.77
25.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
3.14
13.81
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
5.24
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
8.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
6.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.73
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.55
116.83
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
40.36
177.60
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.89
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.51
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.47
116.47
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.78
3.42
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.55
28.83
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.53
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.59
15.79
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.45
72.37
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
352.96
1553.03
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
310.53
1366.33
Potas (mg)
224.41
987.40
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.46
129.63
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.32
520.60
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.52
85.90
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.92
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
1.78
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie curry 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie curry

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
450 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 450 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czerwona pasta curry
40 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Fasolka szparagowa mrożona
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Mleczko kokosowe
200 ml
niecała szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Koszt składników
74.00