Przepis na czerwone curry krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 500 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 200 ml Możesz użyć jogurt grecki 10% tłuszczu
- Olej rzepakowy 20 ml
- Cebula 150 g
- Natka pietruszki 10 g
- Pomidory w puszce 500 g
- Mleczko kokosowe 200 ml
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w jogurcie greckim z dodatkiem garam masala przez 20 minut.
Cebule i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj kurczaka razem z marynatą.
Kurczaka smaż 20 minut.
Następnie dodaj pomidory bez skóry w kostce. Duś 4 minuty. Wlej mleczko kokosowe. Duś jeszcze 15 minut. Dodaj suche przyprawy. Starty na tarce imbir oraz ziarna kolendry zmielone w moździerzu.
Gotowe danie podawaj z ryżem i natką pietruszki.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Kurczak po tajlandzku
-
Currywurst
-
Kurczak z ananasem
-
Laksa
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Marynowana cukinia
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dahl z soczewicy
-
Curry z tofu
-
Curry wegetariańskie
-
Dania z curry

(liczba kalorii)
Czerwone curry - cechy przepisu
Więcej o czerwonym curry
Czerwone curry inaczej zwane tikka masala to tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej. Curry jest bardzo aromatyczne, połączenie korzennych przypraw, pomidorów i mleka kokosowego powoduje eksplozję przeplatających się smaków. Przepis na czerwone curry jest stosunkowo prosty. Curry z kurczakiem przygotujesz szybko, drobiowe mięso nie wymaga bowiem długiego gotowania. Czerwony sos curry przygotujesz z następujących składników spożywczych: pierś z kurczaka, jogurt grecki, pomidory, czerwona pasta curry, cebula, czosnek, mleko kokosowe, ziarna kolendry, curry, garam masala, kumin rzymski, papryki ostrej, soli oraz świeżego imbiru. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w jogurcie i przyprawie garam masala. Odstaw na 20 minut. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka z marynatą i smaż 20 minut. Dodaj pomidory duś 4 minuty po tym czasie wlej mleko kokosowe, dodaj suche przyprawy, imbir starty na tarce imbir i rozdrobnione ziarna kolendry. Duś 15 minut. Curry najlepiej podawać z ryżem posypane natką pietruszki. Zamiast kurczaka możesz przygotować czerwone curry z warzywami, idealnie sprawdzi się brokuł, kalafior, dynia, fasolka szparagowa czy cukinia. Curry z warzywami będzie wspaniałym pomysłem na sycące danie jarskie.
Kurczak dodany do czerwonego curry jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Staraj się kupować kurczaka hodowanego bez antybiotyków. Nie musisz dodawać tylko piersi z kurczaka lepiej sprawdzi się mięso z udek pokrojone w kostkę, jest ono znacznie mniej suche.
Podsumowując czerwone curry z mlekiem kokosowym jest świetną rozgrzewającą potrawą. Możesz zaskoczyć domowników przygotowując to aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Tajskie curry z kurczakiem różni się znacząco od curry indyjskiego. Tajska wersja jest zdecydowanie bardziej lekka, ma delikatniejszy aromat trawy cytrynowej, jest bardzo orzeźwiająca. Curry czerwone natomiast lepiej sprawdzi się na chłodniejsze dni, ilość przypraw korzennych zawartych w daniu natychmiast rozgrzewa nas od środka.
Wartości odżywcze czerwonego curry
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w czerwonym curry
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na czerwone curry
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na czerwone curry
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w czerwonym curry
Lista alergenów dla czerwonego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu