Czerwone curry
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Czerwone curry to doskonała propozycja na rozgrzewającą potrawę. Przygotuj je i zaskocz rodzinę i znajomych pysznym indyjskim curry. Nasz przepis jest bardzo prosty.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 200 ml (Możesz użyć jogurt grecki 10% tłuszczu)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula - 150 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Pomidory w puszce - 500 g
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Przyprawy - sól, imbir świeży, curry, kumin, papryka ostra, czosnek, garam masala, kolendra nasiona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w jogurcie greckim z dodatkiem garam masala przez 20 minut.
- Cebule i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj kurczaka razem z marynatą.
- Kurczaka smaż 20 minut.
- Następnie dodaj pomidory bez skóry w kostce. Duś 4 minuty. Wlej mleczko kokosowe. Duś jeszcze 15 minut. Dodaj suche przyprawy. Starty na tarce imbir oraz ziarna kolendry zmielone w moździerzu.
- Gotowe danie podawaj z ryżem i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Czerwone curry to dobry pomysł na rozgrzewający posiłek. Curry z kurczakiem ma małą zawartość cholesterolu. Mleko kokosowe zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wchłaniają się bezpośrednio, nie potrzebują dodatkowego trawienia.