Przepis na czerwone curry krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 500 g
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 200 ml Możesz użyć jogurt grecki 10% tłuszczu
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Cebula 150 g
  • Natka pietruszki 10 g
  • pomidory w puszce 500 g
  • Mleczko kokosowe 200 ml
Przyprawy
sól, imbir świeży, curry, kumin, papryka ostra, czosnek, garam masala, kolendra nasiona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w jogurcie greckim z dodatkiem garam masala przez 20 minut.

Cebule i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj kurczaka razem z marynatą.

Kurczaka smaż 20 minut.

Następnie dodaj pomidory bez skóry w kostce. Duś 4 minuty. Wlej mleczko kokosowe. Duś jeszcze 15 minut. Dodaj suche przyprawy. Starty na tarce imbir oraz ziarna kolendry zmielone w moździerzu.

Gotowe danie podawaj z ryżem i natką pietruszki.

Czerwone curry podane z dodatkiem ryżu. Całość znajduje się na białym talerzu.
Czerwone curry
Koszt przygotowania dania
25.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Czerwone curry - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o czerwonym curry

Czerwone curry inaczej zwane tikka masala to tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej. Curry jest bardzo aromatyczne, połączenie korzennych przypraw, pomidorów i mleka kokosowego powoduje eksplozję przeplatających się smaków. Przepis na czerwone curry jest stosunkowo prosty. Curry z kurczakiem przygotujesz szybko, drobiowe mięso nie wymaga bowiem długiego gotowania. Czerwony sos curry przygotujesz z następujących składników spożywczych: pierś z kurczaka, jogurt grecki, pomidory, czerwona pasta curry, cebula, czosnek, mleko kokosowe, ziarna kolendry, curry, garam masala, kumin rzymski, papryki ostrej, soli oraz świeżego imbiru. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w jogurcie i przyprawie garam masala. Odstaw na 20 minut. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka z marynatą i smaż 20 minut. Dodaj pomidory duś 4 minuty po tym czasie wlej mleko kokosowe, dodaj suche przyprawy, imbir starty na tarce imbir i rozdrobnione ziarna kolendry. Duś 15 minut. Curry najlepiej podawać z ryżem posypane natką pietruszki. Zamiast kurczaka możesz przygotować czerwone curry z warzywami, idealnie sprawdzi się brokuł, kalafior, dynia, fasolka szparagowa czy cukinia. Curry z warzywami będzie wspaniałym pomysłem na sycące danie jarskie.

Kurczak dodany do czerwonego curry jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Staraj się kupować kurczaka hodowanego bez antybiotyków. Nie musisz dodawać tylko piersi z kurczaka lepiej sprawdzi się mięso z udek pokrojone w kostkę, jest ono znacznie mniej suche.

Podsumowując czerwone curry z mlekiem kokosowym jest świetną rozgrzewającą potrawą. Możesz zaskoczyć domowników przygotowując to aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Tajskie curry z kurczakiem różni się znacząco od curry indyjskiego. Tajska wersja jest zdecydowanie bardziej lekka, ma delikatniejszy aromat trawy cytrynowej, jest bardzo orzeźwiająca. Curry czerwone natomiast lepiej sprawdzi się na chłodniejsze dni, ilość przypraw korzennych zawartych w daniu natychmiast rozgrzewa nas od środka.

Wartości odżywcze czerwonego curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (350g)
Energia (kalorie)
85.16 kcal
298.08 kcal
Białko
9.34 g
32.68 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.38 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (350g)
Tłuszcz
2.67 g
9.35 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
3.27 g
Tłuszcze nienasycone
1.74 g
6.08 g
Tłuszcze jednonasycone
1.19 g
4.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
1.90 g
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na czerwone curry

Na 100g
Na porcję (350g)
Witamina B6
0.32 mg
1.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.45 mg
12.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.23 µg (mcg)
35.82 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czerwone curry

Na 100g
Na porcję (350g)
Sód
109.66 mg
383.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
232.11 mg
812.40 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
42.23 mg
147.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
105.97 mg
370.89 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.23 mg
63.80 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
2.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
1.28 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czerwonego curry 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czerwonym curry

Lista alergenów dla czerwonego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, imbir świeży, curry, kumin, papryka ostra, czosnek, garam masala, kolendra nasiona.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania czerwonego curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
200 ml
Możesz użyć jogurt grecki 10% tłuszczu
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.44
Za 200 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Liczba porcji:
Razem
42.00
Łączny koszt
25.08
Jak oceniasz przepis na czerwone curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób