Zielone curry

Opublikowano: 19.06.2021 r., 21:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielone curry z kurczakiem
Zielone curry
Zielone curry z kurczakiem i makaronem ryżowym to doskonała propozycja na pełnowartościowy posiłek obiadowy dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
283 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Mleczko kokosowe (250 ml)
  • Zielona pasta curry (25 g)
  • Bulion warzywny (225 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (150 g)
  • Pieczarki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, wok

Przepis na zielone curry krok po kroku

Makaron ugotuj według instruski na opakowaniu, następnie ugotowany przecedź na sitku.

Cebulę obierz i pokój w półplasterki.

Do woka wlej dwie łyżki mleka kokosowego i pokrojoną cebulę. składniki podgrzewaj przez około 2-3 minuty.

Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż około 2-3 minut.

Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego, składniki wymieszaj i zagotuj na większym ogniu.

Następnie dodaj łyżeczkę kurkumy i składniki gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, dodaj je do woka i gotuj przez około 5 minut.

Cukinię i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do woka i gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Na koniec sos z kurczakiem dopraw połową przygotowanej kolendry, składniki wymieszaj i zagotuj.

Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym i listkami kolendry.

Jak oceniasz przepis na zielone curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat zielonego curry

Zielone curry z kurczakiem po tajsku, z makaronem i warzywami to doskonała propozycja na treściwy obiad z rodziną lub ze znajomymi. Sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety. Zielona pasta curry nadawać będzie się też do wygodnego lunchbox’a do pracy lub w podróż. Przepis na zielone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania makaronu po tajsku to: makaron ryżowy, cebula, mleczko kokosowe, zielona pasta curry, bulion warzywny, pierś z kurczaka, cukinia, pieczarki, kurkuma i kolendra świeża.

Jak przygotować zielone curry? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Do woka wlej mleko kokosowe i pokrojoną cebulę. Składniki podgrzej przez około 3 minuty. Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż 3 minuty. Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj kurkumę i gotuj mieszając około 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do woka, po czym całość gotuj kolejne 5 minut. Cukinię i pieczarki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do woka, gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec sos dopraw świeżą kolendrą i składniki wymieszaj oraz zagotuj. Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem i listkami świeżej kolendry.

Mięso z piersi kurczaka to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest to mięso chętnie wybierane w diecie sportowców oraz na diecie redukcyjnej. Nic w tym dziwnego, jest to mięso niskokaloryczne. Znajdziemy w nim również spore ilości witaminy B3 oraz B6. Dodatkowo warto wybierać pierś kurczaka bez skóry, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Podsumowując zielone curry z kurczakiem nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Curry z kurczakiem jest tajskim daniem. Zielone curry jest proste w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać nasz przepis na danie obiadowe.

Alergeny w zielonym curry

Lista alergenów dla zielonego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zielona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zielonego curry

na 100g gotowej potrawy

Zielone curry z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Posiłek ten dostarcza sporych ilości białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego chętnie wybierany jest przez sportowców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
94.52
283.56
Białko (g)
7.22
21.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.28
36.83
Węglowodany przyswajalne (g)
11.71
35.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.71
5.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
2.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
2.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
1.17
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.58
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.54
61.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
10.75
32.25
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.74
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.81
8.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: mleczko kokosowe, zielona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.04
21.12
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.82
8.45
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.54
25.62
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.98
116.94
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
185.54
556.62
Potas (mg)
181.65
544.94
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.27
81.81
Fosfor (mg)
121.35
364.06
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.52
43.56
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.01
Cynk (mg)
0.40
1.19
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego curry 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonego curry

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleczko kokosowe
250 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Zielona pasta curry
25 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 25 g
Bulion warzywny
225 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.82
Za 225 ml
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cukinia
150 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
62.00