Przepis na zielone curry krok po kroku

Składniki
  • Makaron ryżowy 100 g
  • Cebula 50 g 1 mała sztuka
  • Mleczko kokosowe 250 ml
  • Zielona pasta curry 25 g
  • bulion warzywny 225 ml
  • Piersi kurczaka bez skóry 300 g
  • Cukinia 150 g 1 mała sztuka
  • Pieczarki 100 g
Przyprawy
kurkuma, kolendra świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, sitko, wok

Makaron ugotuj według instruski na opakowaniu, następnie ugotowany przecedź na sitku.

Cebulę obierz i pokój w półplasterki.

Do woka wlej dwie łyżki mleka kokosowego i pokrojoną cebulę. składniki podgrzewaj przez około 2-3 minuty.

Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż około 2-3 minut.

Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego, składniki wymieszaj i zagotuj na większym ogniu.

Następnie dodaj łyżeczkę kurkumy i składniki gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, dodaj je do woka i gotuj przez około 5 minut.

Cukinię i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do woka i gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Na koniec sos z kurczakiem dopraw połową przygotowanej kolendry, składniki wymieszaj i zagotuj.

Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym i listkami kolendry.

Zielone curry z kurczakiem i makaronem ryżowym podane w głębokim, białym talerzu.
Zielone curry
Koszt przygotowania dania
24.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
44

Zielone curry - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zielonym curry

Zielone curry z kurczakiem po tajsku, z makaronem i warzywami to doskonała propozycja na treściwy obiad z rodziną lub ze znajomymi. Sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety. Zielona pasta curry nadawać będzie się też do wygodnego lunchbox’a do pracy lub w podróż. Przepis na zielone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania makaronu po tajsku to: makaron ryżowy, cebula, mleczko kokosowe, zielona pasta curry, bulion warzywny, pierś z kurczaka, cukinia, pieczarki, kurkuma i kolendra świeża.

Jak przygotować zielone curry? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Do woka wlej mleko kokosowe i pokrojoną cebulę. Składniki podgrzej przez około 3 minuty. Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż 3 minuty. Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj kurkumę i gotuj mieszając około 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do woka, po czym całość gotuj kolejne 5 minut. Cukinię i pieczarki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do woka, gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec sos dopraw świeżą kolendrą i składniki wymieszaj oraz zagotuj. Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem i listkami świeżej kolendry.

Mięso z piersi kurczaka to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest to mięso chętnie wybierane w diecie sportowców oraz na diecie redukcyjnej. Nic w tym dziwnego, jest to mięso niskokaloryczne. Znajdziemy w nim również spore ilości witaminy B3 oraz B6. Dodatkowo warto wybierać pierś kurczaka bez skóry, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Podsumowując zielone curry z kurczakiem nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Curry z kurczakiem jest tajskim daniem. Zielone curry jest proste w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać nasz przepis na danie obiadowe.

Wartości odżywcze zielonego curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
122.44 kcal
367.31 kcal
Białko
7.54 g
22.63 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej

Węglowodany w zielonym curry

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
18.93 g
56.79 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.96 g
53.88 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
1.71 g
5.14 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
2.80 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.78 g
2.34 g
Tłuszcze jednonasycone
0.39 g
1.18 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.58 g
Brak danych dla: zielona pasta curry, bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zielone curry

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.30 mg
0.91 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
2.81 mg
8.43 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
9.21 µg (mcg)
27.62 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry, bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zielone curry

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
189.71 mg
569.12 mg
Potas
238.48 mg
715.44 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
32.52 mg
97.56 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
128.19 mg
384.56 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
19.19 mg
57.56 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.23 mg
Cynk
0.40 mg
1.19 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego curry 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zielonym curry

Lista alergenów dla zielonego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. kurkuma, kolendra świeża.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zielona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zielonego curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleczko kokosowe
250 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Zielona pasta curry
25 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 25 g
bulion warzywny
225 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.82
Za 225 ml
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cukinia
150 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
62.00
Łączny koszt
24.28
Jak oceniasz przepis na zielone curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób