Przepis na zielone curry krok po kroku
- Makaron ryżowy 100 g
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Mleczko kokosowe 250 ml
- Zielona pasta curry 25 g
- Bulion warzywny 225 ml
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Cukinia 150 g 1 mała sztuka
- Pieczarki 100 g
Makaron ugotuj według instruski na opakowaniu, następnie ugotowany przecedź na sitku.
Cebulę obierz i pokój w półplasterki.
Do woka wlej dwie łyżki mleka kokosowego i pokrojoną cebulę. składniki podgrzewaj przez około 2-3 minuty.
Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż około 2-3 minut.
Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego, składniki wymieszaj i zagotuj na większym ogniu.
Następnie dodaj łyżeczkę kurkumy i składniki gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, dodaj je do woka i gotuj przez około 5 minut.
Cukinię i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do woka i gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Na koniec sos z kurczakiem dopraw połową przygotowanej kolendry, składniki wymieszaj i zagotuj.
Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym i listkami kolendry.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Kurczak po tajlandzku
-
Currywurst
-
Kurczak z ananasem
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Marynowana cukinia
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dahl z soczewicy
-
Curry z tofu
-
Curry wegetariańskie
-
Dania z curry

(liczba kalorii)
Zielone curry - cechy przepisu
Więcej o zielonym curry
Zielone curry z kurczakiem po tajsku, z makaronem i warzywami to doskonała propozycja na treściwy obiad z rodziną lub ze znajomymi. Sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety. Zielona pasta curry nadawać będzie się też do wygodnego lunchbox’a do pracy lub w podróż. Przepis na zielone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania makaronu po tajsku to: makaron ryżowy, cebula, mleczko kokosowe, zielona pasta curry, bulion warzywny, pierś z kurczaka, cukinia, pieczarki, kurkuma i kolendra świeża.
Jak przygotować zielone curry? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Do woka wlej mleko kokosowe i pokrojoną cebulę. Składniki podgrzej przez około 3 minuty. Następnie do woka dodaj pastę curry i smaż 3 minuty. Do woka wlej bulion drobiowy i resztę mleka kokosowego. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj kurkumę i gotuj mieszając około 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do woka, po czym całość gotuj kolejne 5 minut. Cukinię i pieczarki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do woka, gotuj kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec sos dopraw świeżą kolendrą i składniki wymieszaj oraz zagotuj. Gotowy sos curry podawaj z ugotowanym makaronem i listkami świeżej kolendry.
Mięso z piersi kurczaka to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest to mięso chętnie wybierane w diecie sportowców oraz na diecie redukcyjnej. Nic w tym dziwnego, jest to mięso niskokaloryczne. Znajdziemy w nim również spore ilości witaminy B3 oraz B6. Dodatkowo warto wybierać pierś kurczaka bez skóry, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych.
Podsumowując zielone curry z kurczakiem nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Curry z kurczakiem jest tajskim daniem. Zielone curry jest proste w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać nasz przepis na danie obiadowe.
Wartości odżywcze zielonego curry
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w zielonym curry
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zielone curry
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zielone curry
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zielonym curry
Lista alergenów dla zielonego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zielona pasta curry
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny